Taze Ürünlerin Yıkanması

Eğer besinler organik değilse, yıkamaya gerek var mı?

Sandra RamaniYemekler hakkında kalorileri ve yağ oranlarının dışında konuşacak çok konu olmasına rağmen—örneğin besinlerin içindekiler hakkında, bu konular üzerinde çok fazla durulmamaktadır. Örneğin yumurta ve tavuğun çok iyi temizlenmesi ve pişirilmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak çiğ yenen sebzeler ve meyveler için durum nasıl olmalıdır? Özel adımlar izlemeli miyiz yada marketlerden yıkanmış sebzeler mi almalıyız ?

ABD Tarım Bakanlığı Tavsiyeleri

Uzmanlara göre cevap evet ve hayırdır. ABD Tarım Bakanlığı (USDA- United States Department of Agriculture), Güvenli Besin Kontrolünde ‘yemeden ya da kullanmadan önce sebzelerin soğuk suda iyice yıkanması gerekir’ şeklinde tavsiyede bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Ancak sebze ve meyvelerin sabun, deterjan ya da benzer ürünlerle yıkanmaması gerektiğini ve Besin ve İlaç Yönetmeliğince onaylanmamış ürünlerin kullanılmaması özellikle vurgulamaktadırlar. Bu kategoriye bulaşık veya herhangi bir temizlik deterjanı sabunsuz olsalar dahi girmektedir.

CULİNARY kraliçesi, Rachael Ray
Dört Yiyecek Ağı serisinin yazarı ve yapımcısı olan Rachael Ray’e göre sebzelerin yıkanması gerekli değildir, önemli olan kirlerden, böceklerden ve mikroplardan kurtulmaktır. Eğer böcek zehri sebzelerin yetiştirilmesi sırasında kullanıldıysa yıkamak çözüm getirmez çünkü zehir bitkinin bir parçası haline gelmiştir. Ray’e göre sebzelerin temizlenmesi için musluğu soğuk suyla doldurup, kullanmak istediğimiz sebzeleri içine koyup kirlerden kurtulmak mümkündür. Daha sonra ise Ray, sebzeleri parçalayıp buzdolabında kullanıma hazır bir şekilde muhafaza etmektedir.Ray tazeliğini koruması için sebzelerle birlikte Ziplock kutusuna bir parça kağıt havlu konulmasını tavsiye etmektedir.

Reklam
Reklam

Dallas’taki Tüm Yiyeceklerin Üretimi Departmanında gurme yetiştirme uzmanı olan Jack Thomas, Ray’in böcek zehirleriyle ilgili tavsiyesine ek olarak zehrin zarar vermesi için bol miktarda alınması gerektiğini savunmaktadır. . Thomas’a göre organik ürünlerin tüketilmesi gerekir ancak onlarda bile düşük seviyede de olsa kimyasal maddelere rastlanır. Thomas’ın bölümünde sebzelere yıkanma işlemi uygulanmıyor. Bunun yerine parçalanıp yada kesilip steril lavabolara koyulur. Tüm yüzeyler ve tezgahlar seyreltilmiş su ve temizleyici madde ile mikroplardan arındırılmıştır. Nasılsa Whole Food bir çok tüketiciye sebze temizleyici satmaktadır. Thomas sadece salatalık gibi daha yapışkan sebzelerde bu maddelerin kullanılmasını tavsiye etmektedir. En ünlüleri Citrus Magic’s Veggie Wash spreyi ve Environne Fruit and Vegetable Wash’dır. Bunlar %100 doğaldır. Mısır, turunçgil ve hindistancevizi içerirler. Bunlar kirden arınmalarına yardımcı olurken aynı zamanda temizleyiciler böcek zehrinden, mantardan, kalıntılardan, yapışkanlardan ve yağlardan toksik madde içermeyen temizleyicilerle arındırırlar.
Meyve & Sebze Temizleme İpuçları

Reklam
Reklam

USDA, EPA ve Maine Üniversitesi Besin Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü araştırmacıları sebze ve meyvelerin temizliği için aşağıdaki ipuçlarını vermişlerdir: Burada birkaç sebze için temizleme ipuçları var,USDA tarafından ve EPA ve Maine üniversitesi yemek bilimleri ve insan beslenmesi bölümü tarafından tavsiye edildi.

Yemek hazırlamadan önce ve hatta meyvelerin kabuklarını soyduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Böylelikle meyvedeki mikropların yada kirlerin elinize geçmesine engel olursunuz.

Mutfak tezgahınızın, kesme tahtasının ve aletlerinizin ürünü kestikten önce ve sonra temizleyin. Böylelikle ürünün dışındaki bakteriler kesildikten sonra ürünün içine girmesin. Mutfak aletlerini, kaplarını sıcak sabunlu suyla temizleyin.

Sebzelerin suda bir veya iki dakikadan fazla kalması yiyeceklerin hastalığa neden olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle marul gibi sebzeleri süzgece koyup su püskürtün. Kalın kabuklu sebzeleri örneğin patatesi akan su altında sebze fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. olmaktadır.

Reklam
Reklam

Bakterilerin üreyebileceği zarar görmüş yada çürümüş yerleri atın. Kaliteyi ve güvenliği sağlayabilmek için taze yerlerini buzdolabında saklayın.