İş Hukuku alanında en önemli konulardan biri çalışan personellerin hakları ve o hakların korunmasıdır. 4857 Sayılı İş Yasası’nda çalışan kişinin geçerli sebepler göstererek işten ayrılması durumunda bazı temel hakları olduğu net bir ifadeyle belirtilmektedir. Ancak tazminat alınabilmesi için bazı koşulların sağlanmış olması gerekir. İş Hukuku’nda birçok farklı tazminat çeşidi bulunmaktadır. Her tazminat türünün özellikleri ve koşulları farklıdır.
Çalışan insanların iş alanında kendilerini güvende hissetmeleri son derece önemli bir konudur. Bu konuyla ilgili gerekli bilgiler ve düzenlemeler İş Kanunu’nda yer almaktadır. Çalışan personeller, herhangi bir neden olmaksızın işten çıkarılma durumu yaşandığında bazı önemli haklara sahiptirler. Bu haklardan biri de tazminat alma hakkıdır. Tamda bu esnada hangi durumlarda tazminat alabilirim konusu karşımıza çıkmaktadır. Çalışanların bu temel haktan faydalanabilmesi için bazı koşulları yerine getirmiş olması çok önemlidir. Bu bağlamda tazminat alma şartları genel olarak şu şekildedir:
İş hayatında işveren ile çalışan kişi arasında bazı sözleşmeler yapılmaktadır. Bu sözleşmelerin kimi belirsiz yani süresiz sözleşme iken kimi ise belli bir süreyi kapsayan belirli sözleşmelerdir. Her sözleşmenin kendi içerisinde bazı kuralları mevcuttur. Tazminat almaya hak kazanılabilinmesi için sözleşme çeşidinin belirsiz olması gerekmektedir. Bu iş akdinin sözlü veya yazılı olması kuralı yoktur. Yasaların ön gördüğü belli başlı kaidelere göre işinden doğru bir neden göstererek ayrılan kişiler, tazminat almaya hak kazanırlar.
Özel sektörde tazminat alma şartları, 4857 Sayılı İş Yasası içerisinde net bir biçimde yer almaktadır. Bu yasaya göre çalışan personellerin aynı hizmette en az bir sene çalışmış olma kuralı vardır. Ayrıca kişilerin mantıklı bir gerekçe göstererek işi bırakması ya da işverenin haksız yere işi sonlandırması gibi durumlarda da tazminat alınabilmektedir. Ancak kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanın tazminat alma şartları farklıdır. Hiçbir neden sunmadan kendi isteği doğrultusunda işlerini bırakanların bu haktan faydalanabilmesi söz konusu değildir.
Her çalışan kişinin belirli kurallar çerçevesinde tazminat alma hakkı bakidir. Ancak bu haktan yararlanılabilmesi için bazı koşulların sağlanmış olması gerekir. Bu koşullardan ilki de çalışan personelin hizmet verdiği iş yerinde en az bir sene boyunca kesintisiz olarak çalışmasıdır. Bu bir sene koşulu ile beraber kişilerin iş yerine haklı ve geçerli sebepler sunması da önemlidir.
Geçersiz sebepler sunulduğunda tazminat alma hakkı doğmaz. Bu hak doğmadığı gibi bazı durumlarda çalışan kişi işverenine tazminat ödemek zorunda kalabilir. Bu yüzden tazminat alınabilmesi için temel koşulların eksiksiz bir biçimde uygun olması son derece önemlidir. Bu noktada aynı iş yerinde 15 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi konusu gündeme gelebilir. İster kamu alanı olsun ister özel sektör olsun, on beş senesi dolmuş bir personel, şartlar uygunsa kıdem tazminatı almaya hak kazanır.