TBB faiz dışı bütçe rakamlarına dikkat çekti

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Makro Ekonomi Alt Çalışma Grubu, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri, faiz dışı bütçede, geçen yılki performansına göre yavaşlama olduğuna işaret ettiğini, özellikle IMF tanımlı faiz dışı bütçe rakamlarının gelecek dönemde dikkatle izlenmesinin gerekli göründüğünü bildirdi.

TBB Makro Ekonomi Alt Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda Mayıs sonu itibariyle yüzde 8,7 seviyesinde bulunan TÜFE enflasyonunun, 1970'li yılların başından bu yana ilk kez 2004 yılında tek haneli seviyelere indiği hatırlatıldı. Geçen 3 yıl boyunca, sıkı para ve maliye politikalarının yanısıra TL'nin değerlenmesi, enflasyonist beklentilerinin kırılmasını sağladığı ifade edilen raporda, "Bu dönemde enflasyonun TCMB hedefinin altında gerçekleşmesi, TCMB'ye kredibilite sağlamıştır. Bu gelişme, 2005 yılında enflasyon hedefine ulaşılacağı yönündeki olumlu beklentilerin de artmasını sağlayan bir faktör olmuştur" denildi.

Reklam
Reklam

Geçmiş dönem enflasyon verisi incelenerek yapılan araştırmaların, enflasyon oynaklığının geçmiş yıllara göre ciddi oranlarda azaldığını gösterdiği, Enflasyon oynaklığında görülen düşük seviyelerin, TCMB'nin 2006 yılı başında geçeceğini açıkladığı açık enflasyon hedeflemesi için uygun koşullara ulaşılmakta olduğuna işaret ettiği belirtildi. TBB raporunda Türkiye ve ABD'nin milli gelir, enflasyon, para arzı ve faiz oranı değişkenleri kullanılarak hazırlanan döviz piyasası denge modelinin, TL'nin ABD Doları karşısında değerli sayılabilecek bir seviyede olmadığına işaret edildi.

Raporda, 2004 yılında büyüme oranının oldukça yüksek seviyelerde gerçekleşmesinin (GSMH reel artışı yüzde 9,9 düzeyindedir), uzun vadeli büyüme potansiyelinin artmasını sağladığı kaydedildi. Böylece 2004 yılında geçen 13 yıldır aşılamayan potensiyel büyüme seviyesinin aşılmış olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

2005 yılı Nisan sonu itibariyle 12 aylık dış ticaret hacminin 170 milyar doları aştığı hatırlatılan raporda, "Söz konusu rekor gerçekleşme ile 2001 yılı sonuna göre, dış ticaret hacmi yüzde 136 oranında artış göstermiştir" denildi.

Reklam
Reklam

2004 yılında kamu maliyesinde hedeflerin üzerinde bir performans sağlandığı, 2005 yılının özellikle ilk 2 ayındaki gerçekleşmelerin de yılsonu hedeflerine paralel bir politika izlendiğine işaret ettiği belirtildi. Buna göre, faiz yükü ile ilgili olarak önemli bir gösterge olan faiz ödemelerinin vergi gelirlerine oranı 2001'deki yüzde 109,4'ten Mayıs 2005'te yüzde 52,5'e geriledi. Geçtiğimiz 3 yılda makroekonomik temellerin iyileşmesiyle kamu sektörü borç dinamikleri sürdürülebilir duruma geldi.

Raporda, "Ancak Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri, faiz dışı bütçede, geçen yılki performansına göre yavaşlama olduğuna işaret etmektedir. Özellikle IMF tanımlı faiz dışı bütçe rakamlarının önümüzdeki dönemde dikkatle izlenmesi gerekli görünmektedir" ifadeleri kullanıldı.