TBB: Mevduat Faiz Oranı, Kredi Faiz Oranının Tek Belirleyicisi Değil

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘mevduat faizinin kredi faizlerini yüzde 5 artırdığı’ iddiasına cevap verdi. Hüseyin Aydın, mevduat faiz oranının kredi faizlerinin tek belirleyicisi olmadığını vurguladı. Burada diğer etmenlerin de temel alınmasını öneren Aydın, şunları ifade etti:

“2010 sonu ile 2012’nin ilk yarısında kredi faiz oranları dalgalı olsa da büyüyen bir trend ortaya koymuştur. Kredilerin büyümesini sınırlandırma adına önlemler alındı. Bu çerçevede zorunlu karşılıklar artırılarak bankaların topladıkları kaynakların krediye çevrimi sınırlandırılmıştır. Krediler için daha fazla sermaye tutulması talep edilmiştir. Riskler için ayrılan genel karşılık oranı artırılmıştır. Şubelerden alınan vergiler artırılmıştır. Bankalara likidite amaçlı olarak temin edilen kaynakların faiz oranı ve mevduat faiz oranları da tırmanmıştır. Bu gelişmeler bankaların kaynak aktarma maliyetini yukarı çekmiştir.

Reklam
Reklam

Öte yandan, ekonomik faaliyetin yavaşlamasına bağlı olarak kredi riskinin artması, sektörler veya müşterilere uygulanan risk primlerinin artmasına neden olmuştur. Dolayısıyla, kredi faiz oranlarında görülen artışta sadece mevduat faiz oranlarının artışı çok sayıda faktörün etkisi olmuştur. Bu nedenle kredi faiz oranlarının değişimini sadece mevduat faiz oranlarının değişimine bağlı yapmanın eksik olacağına ve ekonomik realiteyi doğru yansıtmayacağına kanaat getirilmektedir.”

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, finans sektörünün karını yorumlarken belli başlı hususların temel alınması gerektiğine işaret etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: