ANKARA (ANKA) – Türkiye Barolar Birliği tarafından, türban serbestliği için anayasa değişikliği ile yapılmak istenenin sosyal yaşamı din kurallarına göre şekillendirmek olduğu kaydedildi ve "İktidardan, siyasi partilerimizden toplumu geren, huzurunu bozan davranışlar yerine herkesi kucaklayan çağdaş laik hukuka uygun çözüm ve uygulamalar bekliyoruz" denildi.
Türkiye Barolar Birliği tarafından üniversitelerde türban serbestliği getirilmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Politikacılarımızın yeniden türban tartışmaları başlatmasını zaman kaybı olarak görüyor ve bu tartışmalar ile yaratılan toplumsal gerginliği tehlikeli buluyoruz" denildi. Anayasa değişikliği ile yapılmak istenenin, kadının dinsel amaçla örtünmesinin, cumhuriyetin laik niteliğine aykırılığının yargısal denetimini engellemek ve böylelikle devrim yasalarının içinin boşaltmak olduğu kaydedildi.
-"TOPLUM DİN KURALLARININ YAŞAMIN HER KESİMİNE EGEMEN KILINACAĞINDAN ENDİŞELİ" Açıklamada, AKP'ye oy verenlerin bir bölümü de dahil toplumun çoğunluğunun, din kurallarının yaşamın her kesiminde egemen kılınacağından endişe ettiği ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:
"Siyasi iktidar bu endişelerimizi gidermek yerine tersine her gün biraz daha kaygıları artıran söylem ve eylemler sergilemektedir. Sosyal yaşamı din kurallarına göre şekillendirme arzusu küçük küçük uygulamalarla sürekli gündemde tutulmakta ve toplumsal baskı ortamı yaratılmak istenmektedir. AKP milletvekili, üniversitelerden sonra sıranın kamu hizmeti gören kadınlara geleceğini söylemekten çekinmemekte, Başbakan kadın eli sıkmamakta ve hemen ardından, ‘Batının ilmini sanatını değil ahlaksızlığını aldık' diyebilmektedir. Daha niceleri sıralanabilecek örnekler ortada iken endişelerin haksız olduğu söylenebilir mi?
-"ÇARŞAFA BÜRÜNÜP SARIK CÜPPE GİYEREK DEVLET MEMURU OLABİLMEK ÖZGÜRLÜK MÜ?" Fakültede türban takan hukuk öğrencisine, yargıç ya da avukat olduğunda hangi kuralın uygulanacağının sorulduğu açıklamada, "Öğrencilik döneminde tanınan "özgürlük" meslek sahibi olduğunda nasıl esirgenecektir? Çarşafa bürünüp, sarık cüppe giyerek sokağa çıkmak, devlet memuru olabilmek özgürlük müdür? Siyasi iktidardan ve siyasi partilerimizden toplumu geren, huzurunu bozan davranışlar yerine herkesi kucaklayan çağdaş laik hukuka uygun çözüm ve uygulamalar bekliyoruz" denildi. (ANKA)