TBMM AB uyum komisyonu'na "hazine" brifingi

ANKARA (İHA) - Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, Sigortacılık Kanunu Tasarısı hakkında TBMM AB Uyum Komisyonu üyelerine brifing verdi.

Komisyon, bugün Yaşar Yakış başkanlığında toplandı. Karar yeter sayısı olmadığı için, başkanın talebi ve milletvekillerinin kabulü üzerine Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, komisyona bazı yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Sigortacılık ile ilgili temel kanunun 1959 yılında çıkarıldığını, ancak bu alandaki en köklü değişikliğin 1994 yılındaki 539 sayılı kanun hükmünde kararname ile yapıldığını anlatan Genç, Türkiye'de 44 sigorta şirketi, 12 binden fazla acente, bin 700'ün üzerinde de sigorta hasar eksperinin bulunduğuna dikkat çekti. Genç, "2001 yılındaki krizden sonra 18 sigorta şirketi mali yetersizlikler sonucu faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Sigortacılıkta yaşananlar bankacılık sektöründeki kadar büyük boyutlu değildi. Bu şirketler kendi fonlarından zararları karşıladılar" dedi. Türkiye'deki sigorta şirketlerinin öz kaynak miktarının 3.5-4 milyar dolar civarında olduğunu, sigorta şirketlerinin her alanda getirilecek zorunlu sigorta uygulamasına kaynakları itibariyle hazır olmadığını anlatan Genç, hazırlanan bu tasarıyla sigorta ve reasürans şirketlerinin kuruluşu, yönetimi, çalışma esasları, devir, birleşme ve tasfiyeleri ile denetimlerinin, gerek uygulamadan kaynaklanan sonuçlar, gerekse uluslararası alandaki gelişmeler dikkate alınarak düzenleneceğini bildirdi.
Genç, kanunun temel amacının, sektörün uluslararası ölçülerde geri kalmışlığını bertaraf etmek olduğunu belirterek, tasarının yasalaşmasıyla birlikte sigortacılık sektörünün kısmen de olsa AB'ye uyum sağlayacağına dikkat çekti.

Reklam
Reklam