Tbmm Başkanı Çiçek İzmir'de Esiad'ın Toplantısına Katıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Demokrasi sadece sandıktan ibaret değil. Demokrasi evvela...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Demokrasi sadece sandıktan ibaret değil. Demokrasi evvela kültür ve ahlaktır" dedi.

Çiçek, Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği ( ESİAD) 29. Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katılmak üzere İzmir'e geldi. Hilton Oteli Balo Salonunda gerçekleştirilen yemekli toplantıda TBMM Başkanı Çiçek, Suriye ve Irak'a varıncaya kadar cumhuriyete ulaşamamış toplumların durumlarının görüldüğünü belirterek "Demokrasiyi gerçekleştirdiğimiz sürece demokrasi kökleştiği ve kurumsallaştığı sürece sorun yaşamayacağız. Demokrasi sadece sandıktan ibaret değil. Demokrasi evvela kültür ve ahlaktır" dedi.

Reklam
Reklam

TBMM'nin kanun çıkarma fabrikasına dönüştüğünü söyleyen Çiçek, şöyle konuştu: "O ülkenin anayasasına bakarak o ülkede demokrasinin varlığından söz edilemez. En temel yasa olma sebebiyle anayasaya bakarak demokrasinin nasıl özümsendiği ortaya çıkar. Anayasa dediğimiz şey bir toplumun kendi devletinden beklentileridir. Eğitim, hukuk, kalkınma, refah bekliyor işte bu beklentilere anayasa diyoruz. Yine bir anayasa yapım süreci başladı. Toplumdaki sıcak gündemlere Türkiye'nin her yerini dolaşarak halkın kendisinden yönetenlerden ne bekliyor, ona bakıyoruz. Uzak yakın demeden küçük, büyük toplum demeden dolaşıyoruz. Halkımız yeni dönemde ne bekliyor anayasadan."

Anayasanın bir toplumsal sözleşme olduğunu anlatan Çiçek, şunları söyledi: "Bu sözleşmenin şartlarını vatandaşın belirlemesi lazım. Vatandaştan bekliyoruz.30 senedir 'anayasa' dediniz, hadi tartışın ki şimdi kavgamızı yapalım. Herkesin ayağına gidiyoruz ki nasıl istiyorsanız anayasayı öyle şekillendirelim. Anayasayı yazmıyoruz. Yapmak istiyoruz. Yapmakla yazmak arasında fark var. Anayasayı halkla beraber yapalım. Dünyadaki anayasalar hep böyle yapılmış Onun için katılım bekliyoruz. Temsili değil katılımcı bir demokrasi istiyoruz. İzleyeceğiz değerlendireceğiz."

Reklam
Reklam

DÖRT SİYASİ PARTİ UZLAŞMALIDIR

Siyaset kesiminden şikayet ettiği hususlar varsa saygınlık, yüceliğine yakışmayan tutumlar varsa ağırlık koyulması gerektiğini ifade eden TBMM Başkanı Çiçek; TBMM'de çıkan kavgalarla ilgili, "Halk oraya vekilleri kavga edin diye değil önemli meseleleri gelin konuşun diye seçti. Eğer usulüne uygun davranmazsa tavır koyulması gerekiyor" dedi.

Meclis başkanı olarak bu durumlardan rahatsız olduğunu belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fransa Meclisinde sayın hitap edilmezse bile, ismiyle hitap etmek bile yanlış anlaşılıyor. Bu yasa ile olmaz bu demin dediğim gibi kültür ile olur."

Tüm siyasi partilerin, meslek kuruluşlarının ve Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun ortada olduğunu belirten TBMM Başkanı Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan her kurumsal düzenleme ihtiyaçtan kaynaklanır. O dönemin felsefesini düşünürken o günün beklentileri neyse ona göre öncelenmiş. Dünyanın her tarafından sol darbeler müdahalelerin insanların canı derdine düştüğü ortamda güvenlik anayasası yapılmıştır. Halbuki anayasada özgürlüğe, hakka önem verilmelidir. O nedenle 82 anayasasında güvenlik önceliklidir. O dönem özgürlük risk alanı oluşturmuş fakat bu günümüze uymuyor. Verilenle yetinin anlamındaki özgürlük anlayışıyla Türkiye kendi işini göremez. Anayasadaki dengeler devlete göre oluşturulmuş. İnsanlar Allah devlete zeval vermesin der. Bunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.Fakat devlet milletin mutluluğunu sağlamak durumda olmalıdır. '82 anayasasıyla ilgili anayasal düzeni değiştirdiniz, meclisi kapattınız, hükümeti düşürdünüz gelin hesabını verin' dedik ve yeni bir süreç başladı. Yargı sürecine getirdiğimiz insanların getirdiği anayasayı uygulamanın çelişkili olduğunu söylüyoruz. Yeni bir anaysa yapma mecburiyetimiz var."

Reklam
Reklam

Dört siyasi partinin bir araya gelip anayasa yapmasının zorunluluğuna değinen Çiçek, halkın talep ettiği anayasanın görmezden gelinemeyeceğini ifade ederek şunları söyledi: "4 siyasi parti bir araya gelecek ve yeni anayasayı yapacak.'Her meseleyi mecliste çözeriz' lafları havada kalıyor. Hem şikayet ediyoruz hem yenisini yapamıyoruz. Bu toplumun anayasa tecrübesi var. Toplumsal talep var. Yani her şey var. Anayasa yapmazsak bu siyaset grubunun beceriksizliğindendir. Daha olumlu bir tavra girmekte fayda var. Bunu uzlaşarak yapacağız. Ben uzlaşmayı önemsiyorum. Demokrasiyle ilgili güzel örnekler verelim."

Kimsenin masadan kaçamayacağını anlatan TBMM Başkanı Çiçek; 58 ülkenin anayasasını incelediklerini belirterek 'Benim sözüm doğrudur' mantığıyla bir yere varılamayacağını söyledi. Çiçek, anayasa yapmak için 4 partinin de uzlaşması gerektiğini bunun bizim kültürümüzde olduğunu dile getirerek; "Bu işi öteleme işi yok" dedi.

ESİAD Yüksek Şura Başkanı Kemal Çolakoğlu, ESİAD Konsey Başkanı Bülent Akyelman'ın ev sahipliği yaptığı Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD) 29. Yüksek İstişare Konseyi toplantısında TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e günün anısına plaket takdim edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: