TBMM Başkanı Çiçek, Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin Ile Görüştü

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜRKPA Meclis Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Türkiye'de bulunan Kazakistan Meclis Başkanı...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜRKPA Meclis Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Türkiye'de bulunan Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin ile bir araya geldi.

Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin'i TBMM'de ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren TBMM Başkanı Çiçek, "Siz misafir sayılmıyorsunuz, sizin de vatanınız." ifadelerine yer verdi. Türkiye ile Kazakistan'ın dost olmanın ötesinde iki kardeş ülke olduğunu kaydeden Çiçek, bu nedenle iki ülke arasındaki ilişkilerin resmi ilişki değil, bir gönül ilişkisi, bir kardeşlik ilişkisi olduğunu söyledi. Çiçek şunları kaydetti:
"Kardeş ülke olması sebebiyle Kazakistan'daki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Başarılarından, elde ettiği, kat ettiği mesafelerden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev sadece Kazakistan'ın değil tüm Türk dünyasının seçkin bir devlet ve siyaset adamıdır. Bu benim şahsen de inanarak ifade ettiğim bir husustur. Her vesile ile bunu dile getiriyorum. Sayın Nazarbayev'in dirayetli yönetimi, geleceği doğru okuması sebebiyle bağımsızlığını kazandığından bu tarafa Kazakistan çok büyük mesafeler aldı. Uluslar arası camiada da gerçekten çok saygın bir yere sahip. Bunlar bizi sevindiren hususlar."

Reklam
Reklam

Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinin yüksek düzeyde stratejik ortaklık temelinde ele alınan ilişkiler olduğunu kaydeden Çiçek, parlamento olarak Türkiye'nin de bu sürece aktif bir şekilde destek verdiğini söyledi. Parlamentolar arasındaki işbirliği ne kadar gelişirse bunun hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacağı görüşünü savunan Çiçek, kendisinin geçen yılki Kazakistan ziyaretinde karşılaştığı güzel ev sahipliği için teşekkür etti.

TÜRKPA olarak bugün gerçekleştirilecek toplantıda ve bu organizasyon içinde Kazakistan'ın çok ağırlıklı, etkin bir yeri olduğunu belirten Çiçek, toplantının fikir babasının Nazarbayev olduğunu hatırlattı. Çiçek, Türkiye'nin Türk dünyası arasında ilişkileri arttırmak, kardeşliği ve dayanışmayı daha da etkinleştirmek anlamında önemli bir çaba içinde olacağını, Kazakistan'ın görüşlerinin de son derece önemli olduğunu söyledi.

"ATATÜRK VE NAZARBAYEV'İN HEYKELİ DOSTLUĞUN EN BÜYÜK İSPATI"

Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin ise kardeş ülke Türkiye'deki karşılama ve törenler için teşekkür etti ve Nazarbayev'in selamlarını iletti. Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını dünyada ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlatan Nigmatulin, Kazakistan'ın büyük ve şerefli bir yere alınması açısından Türkiye'nin her zaman destek olduğunu belirtti. Türkiye'nin Kazakistan'ın en çok güvendiği ülkelerden birisi olduğunu sözlerine ekleyen Nigmatulin her alanda ilişkilerin gelişmekte olduğunu kaydetti. Nigmatulin şunları kaydetti: "Ulu önder Atatürk'ün Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Kazakistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra kurucu Cumhurbaşkanımız Nursultan Nazarbayev'in heykelinin Ankara'da bulunması iki ülke arasındaki dostluğun en büyük ispatıdır."

Reklam
Reklam

İki ülke arasındaki ilişkilerin BM, AGİT, Türk Konseyi gibi teşkilatlar çerçevesinde uluslararası arenada devam ettiğini vurgulayan Nigmatulin, Cemil Çiçek'in Kazakistan'a yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilere büyük katkısı olduğunu kaydetti. Nigmatulin, bugün Kazakistan ile Türkiye arasında imzalanacak anlaşmanın ilişkilerin iyi düzeyde bulunduğunun teminatı olduğunu söyledi.

Nigmatulin, iki ülke Parlamentolarındaki komisyonların karşılıklı tecrübe paylaşımının önemine işaret ederek, "Parlamentolar arasındaki ilişkilerde, Avrupa işbirliği çerçevesinde ortak tutumda bulunmamız çok önemli." dedi.

Daha sonra, Türkiye ve Kazakistan arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: