TBMM Başkanı Çiçek: Türkiye Çocuk Hakları Ile Ilgili Önemli Bir Çaba Içinde

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin her geçen gün yasal ve kurumsal...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin her geçen gün yasal ve kurumsal anlamda kadın ve çocuk haklarıyla ilgili önemli bir çabanın içinde olduğunu belirtti.

  1. Ulusal Çocuk Forumu TBMM Çocuk Oturumu'nda konuşan TBMM Başkanı Çiçek, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü'nü kutlayarak, dünyada çocuk bayramına sahip tek ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti. Nüfusun üçte birinin çocuk olduğunu hatırlatan Çiçek, çocuklarla ilgili çaba harcamaları ve çocukları mutlu kılmaları halinde, nüfusun bu kesiminin sorunlarını da belirli bir noktaya getirmiş olacaklarını söyledi. Çiçek, Türkiye'nin, çocuk haklarıyla ilgili çaba göstermesinin, uluslararası taahhüdü olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin her geçen gün yasal ve kurumsal anlamda kadın ve çocuk haklarıyla ilgili önemli bir çabanın içinde olduğunu belirten Çiçek, yeni anayasada, çocuk haklarıyla ilgili kapsayıcı anayasal hükümleri kabul etme imkanı bulmalarını istedi.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de çocukların istiklalleri, istikballeri; dünleri, bugünleri ve yarınları olduğunu söyledi. Çocukların, sadece öğrenci değil, aynı zamanda öğretmenleri olduğunu dile getiren Şahin, ''Sizin gözünüzle hayatı öğrenmek, sizin heyecanınızı, sizin masumiyetinizi hep beraber öğrenerek, hayatı güzelleştirmeye, hayattaki hedeflerimize ulaşmaya çalışıyoruz.'' dedi. Şahin, çocukların en temel hakları olan yaşam, barınma, eğitim, sağlık, gelişim ve katılım haklarını çok önemsediklerini ifade etti. Anayasa'nın 10 ve 41. maddelerini, çocukların lehine çevirdiklerini hatırlatan Şahin, hukuki alanda yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

  2. Ulusal Çocuk Forumu, bu yıl eğitim hakkı, çocuk gelinler ve erken evlilikler, çocuk işçiliği, çocuk hakları ve eğitimdeki sorunlar başlığını ele aldı. Forumdan, erken evlilikler konusunda ailelerin eğitilmesi, çocuklarını evlendiren ailelere ceza verilmesi, silah kullanımının yasaklanması, erken evlendirilen çocuklar için şikayet birimleri oluşturulması, sınıf mevcutlarının azaltılması, çocuk işçiliğinin önlenmesi için ailelerin desteklenmesi, okulların ödeneğinin artırılması, FATİH projesinin yaygınlaştırılması önerileri çıktı.
Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: