TBMM Başkanı Çiçek: Yargının Yerindelik Denetimi Yapması Doğru Değil

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 367 ve 411 kararları ile yasama alanına müdahale edildiğini belirterek, “Yargının,...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 367 ve 411 kararları ile yasama alanına müdahale edildiğini belirterek, “Yargının, yerindelik denetimi yapması doğru değildir. Yargı, hukuk denetimi yapar. Yerindelik denetimi yapma yetkisi TBMM’ye aittir.” dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kuvvetler ayrılığı konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çiçek, makamların, birbirlerinin sözlerini yorumlayan yerler olmadığını söyledi. Türkiye’de anayasa yapım çalışmasının devam ettiğini hatırlatan Çiçek, “Bu anayasa uygulamalarından kaynaklanan bir kısım ciddi sorunlar var. Her sabah yeni bir anayasal sorunla Türkiye karşı karşıya. Bu anayasa değişmezse benzer tartışmaları yapmaya devam ederiz. Onun için yeni anayasa yapım sürecinde, anayasa uygulamalarından kaynaklanan sorunlar neyse, kuvvetlerin birbiri ile ilişkileri açısından, bunları yeni baştan bir dengeye oturtmak gerekiyor. Zaten çalışmaların önemli bir kısmı bunlunla alakalıdır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Her ülkede olan yasama, yürütme ve yargının birbirinin hasımı, alternatifi ya da düşmanı olmadığını dile getiren Çiçek, “Vatandaşa hizmet sunmak bakımından bir görev dağılımıdır. Dolayısı ile bunların kendi statüleri içerisinde işbirliği yapmaları gerekir. Biri, diğerinin görev alanına müdahale etmemelidir. Edildiği takdirde ki bunun sınırlarını anayasa belirliyor, herkes anayasal çerçevede bu görevlerini yaparsa toplum daha huzurlu olur, istikrarlı olur.” şeklinde konuştu.

Geçmişte yasama alanına müdahale edildiğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: “367 ve 411 kararları yasamaya müdahaledir. Yargının, yerindelik denetimi yapması doğru değildir. Yargı, hukuk denetimi yapar. Yerindelik denetimi yapma yetkisi TBMM’ye aittir. Ülkenin yararına neyin olduğuna burası karar verir. Bu manada, zaman zaman yerindelik denetimi anlamına gelebilecek, birinin diğerinin görev alanını müdahale edecek anlamda bir çok uygulama olmuştur. Yeri geldi müdahaleler, yeri geldi muhtıralar… Bunların hepsine bakarsanız, sistemin işleyişinde ciddi aksaklıklar olduğunu gösteriyor. Onun için bu anayasa bu ihtiyaçlara cevap veremediği için yeni anayasa yapalım diye ortak bir çaba var.”

Reklam
Reklam

“FARKLI GÖRÜŞLER TIKAMA ANLAMINA GELMEZ”

Bir gazetecinin, “Başkanlık sistemi ısrarının Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını tıkadığı yönünde yorumlar yapılıyor. Değerlendirmeniz nedir?” şeklindeki soru üzerine, “Farklı görüşler tıkama anlamına gelmez.” dedi. Müzakerenin nasıl yapılacağı ile ilgili usul ve esasların partiler tarafından belirlendiğini kaydeden Çiçek, görüşlerin söylenmiş olmasının tıkama olarak görülmemesi gerektiğini aktardı. Çiçek, komisyonun, programın gerisinde olduğunu ama çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz