Tbmm Başkanı Çiçek, Yeni Anayasa Çalışmalarını Değerlendirdi:

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili "Anayasa gibi bir konuda 'İlla şu tarih,...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili "Anayasa gibi bir konuda 'İlla şu tarih, bu tarih ' derseniz sıkıntımız oluyor. Ama uzamaması gerektiğine de söyledik. Onun için dört siyasi parti neyi ne zaman bitirecekcekse onu netleştirmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Çiçek, Altındağ Belediyesi tarafından yapılan Aliye İzzetbegoviç Parkı'nın açılış törenine katıldı. Çiçek, burada basın mensuplarının yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili sorularını cevaplandırdı. Yeni Anayasa konusunda siyasi partilerin öneriyle ilgili beklentisinin sorulması üzerine Çiçek, 5 Nisan Cuma günü partilerin görüşlerini ilettiklerini belirterek şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"Böylece kamuoyumuz da ilk defa hangi parti hangi konuda ne düşünüyor bunu ayrıntılı şekilde göre imkanı bulabilecek. Eskinden genel söylemler çerçevesinde konular tartışılıyordu, artık bu andan itibaren partilerin anayasadaki herhangi bir başlık ve konuyla ilgili ne düşünüyorsa onu görme imkanı bulabilecekler."

TBMM Başkanı Çiçek, bazı maddelerde sağlanan mutabakatın bazılarında müzakere yapılmasına rağmen gerçekleştirilemediğini ifade ederek bu konuların makul bir süre içerisinde, çok fazla geciktirmeden hangi yol ve yöntemlerle görüş birliği haline getirileceğini yarın öğrenmiş olacaklarını kaydetti.

Zamanın iyi kullanmanın gereğine dikkat çeken Çiçek, "Onu nasıl kullanacaklar . Bunu da yarın akşam beraber yapacağımız toplantıda öğrenmiş olacağız" diye konuştu.

Komisyonun çalışma süresi ile ilgili bir soru üzerine ise Çiçek, "Tarih işini ikide bir sormayın bana. Sanki bir çek düzenliyoruz, ertesi gün olmazsa çek, senet karşılıksız çıkacak. Anayasa gibi bir konuda 'illa şu tarih, bu tarih' derseniz sıkıntımız oluyor. Ama uzamaması gerektiğini de söyledik. Onun için dört siyasi parti neyi ne zaman bitirecekcekse onu netleştirmesi lazım" dedi. Çiçek, tarih konusunda ki sorulara tepki göstererek "Sanki bir elbise dikiyoruz. Yarın sabaha bunu dikmiş olacağız. İş , biraz farklı bir boyuta doğru gider o zaman" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Çözüm süreci komisyonuna bazı partilerin üye vermemesi ile ilgili bir sorusu üzerine ise Çiçek, Anayasa, içtüzük ve Meclis uygulamaları ne gerektiriyorsa onu yapacaklarını kaydederek, "İçtüzük 1973 yılından bu yana uygulanıyor. Bugün karşılaştığımız sorunlar dün de vardı, eski dönemlerde de vardı. Dolayısıyla Meclis uygulamaları geçmişte nasıl olduysa bundan sonraki uygulamayı da aynen öyle yaparız" şeklinde cevap verdi.

Meclis içtüzüğüne aykırılık söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Çiçek şöyle cevap verdi: "Ben fetva makamı değilim.Söylediğim, anayasa, içtüzük ve geçmiş uygulamalar neyse o çerçevede gereğini yaparız."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz