TBMM Başkanı Çiçek: Yeni anayasa yıl sonuna kadar hazır olacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasanın 1 Mayıs’tan itibaren taslak haline...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasanın 1 Mayıs’tan itibaren taslak haline getirileceğini, yıl sonuna kadar da halk oyuna sunmak istediklerini ifade etti.

Anayasa Platformu tarafından düzenlenen ‘Türkiye Konuşuyor Antalya Vatandaş Toplantısı’ Ramada Otel’de yapıldı. Toplantıya katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 siyasi partinin yıl sonuna kadar anayasayı hazırlama konusunda ortak görüş birliğine başvurduğunu ifade etti. Takvimin belirlenmesinin de siyasi partilerin ortak noktası olduğunu kaydeden Cemil Çiçek, “Dolayısıyla 1 Mayıs’tan itibaren sizin görüşlerinizi taslak metin haline getireceğiz. Ondan sonra tekrar sizlere sunacağız, teklif haline getirilip, Meclis'te görüşüldükten sonra tekrar sizlerin onayınıza sunmuş olacağız.” dedi.

Reklam
Reklam

Toplantıya konuşmak için gelmediğini belirten Çiçek, amaçlarının, vatandaşın düşüncesi, kanaatini öğrenmek ve sürece destek vermek olduğunu ifade etti. Anayasayı hazırlama noktasındaki eylem planına göre, birinci bölümde 30 Nisan akşamına kadar halkın görüşünün alınacağını kaydeden Çiçek, “Siyasi partiler ne diyecekse 1 Mayıs’tan sonra diyecek. Meclis dışında olanlar da 30 Nisan'a kadar kanaatlerini söyleyecekler. Neden böyle, bunu birinci etap olarak düşündük. Çünkü bugüne kadar yapılan anayasalarla ilgili denildi ki ‘Halkın görüşleri sorulmadı, halk ne düşünüyor, ne istiyor, devletinden beklentisi ne, bunlar söylenmedi. Bunlar konuşulmadı, söylenmedi, danışılmadı, bir grup bir araya geldi bir anayasa yaptı. Sonra da bunu, vatandaşa ne diyorsun ‘Evet mi? Hayır mı? Anket sorusu gibi soruldu.’ Böyle bir anayasa demokratik olmuyor. İçinde halkın olmadığı, halkın görüşünün yansımadığı, sadece belirli bir kesimin görüşünün ifade edildiği bir anayasa sıkıntılar çıkarıyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu süreci, TBMM başkanının belirlemediğini söyleyen Çiçek, “Ben sadece 4 siyasi partimizin görüş birliği içerisinde ortaya koyduğu takvimi ve usulü uyguluyorum. Çünkü anayasalar toplumsal sözleşmelerdir diyoruz. O halde bu sözleşmenin şartlarını vatandaşın kendisi belirlemesi gerekiyor. Ne düşünüyorsa, ne istiyorsa, nasıl bir anayasa istiyorsa yani.” dedi. Dört siyasi partinin, vatandaşın düşüncelerini dikkate almak zorunda olduğunu ifade eden Cemil Çiçek; demokrasinin, sabır, tahammül ve tolerans istediğini kaydetti. Çiçek, partilerin hoşuna gitse de gitmese de herkesi saygı ile dinlemeleri gerektiğini söyledi. Yeni anayasanın yeni bir yöntemle yapılacağını söyleyen Çiçek, “Partilerimiz 5 konuda anlaştılar. Birincisi, yeni bir anayasaya ihtiyaç var. 4 partimizin de ortak görüşüdür. İkincisi, bu yeni anayasayı bugünkü Meclis yapsın. Bunda da anlaştılar. Üçüncüsü, bu yeni anayasa Meclis'teki partilerin çoğunluğuna göre değil, her partiden eşit üyeden oluşan bir uzlaşma komisyonu olsun, nitekim öyledir. İktidar partisinden de 3 milletvekili, muhalefet partilerimizden de üçer milletvekillerimiz var. Demek ki yeni bir yöntemle anayasa yapacağız. Yani Meclis'teki parmak çoğunluğu, sandalye çoğunluğu, sayı çoğunluğuna göre değil, 4 siyasi partiden 12 arkadaşımız partilerini temsilen uzlaşarak görüş birliği içerisinde bu anayasayı yapacaklar.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yeni anayasa yapım sürecinde, halkın da katılımının söz konusu olduğunu kaydeden Çiçek, halkın kanaatini ortaya koyacağını, bunu da anayasa metni haline getirmek için yoğun çaba sarfedeceklerini ifade etti. Bugünkü toplantıya katılma amacının da halkın görüşlerini almak olduğunu belirten Çiçek, “Ne düşünüyorsanız açık yüreklilikle söylemeniz gerekir. Şundan emin olasınız, sizin ortaya koyduğunuz görüşler, ortaya koyduğunuz irade, teklifler, eleştiriler hiç şüphesiz komisyonumuz açısından altın kıymetinde görüşlerdir, ifadelerdir. Bunlar mutlak suretle dikkate alınması gereken hususlardır.” dedi.

Otuz yıldır mevcut anayasanın tartışıldığını söyleyen Cemil Çiçek, herkesin görüşü alınarak yapılan bir anayasanın Türkiye’ye çok şey kazandıracağını ifade etti. Bu anayasanın değişmesini istemeyen hiç bir siyasi partinin olmadığını ifade eden Çiçek, “Bu anayasanın bize dar geldiğini söylemeyen hiç bir meslek örgütü yok. Dolayısıyla herkesin istediği, herkesin değişmesinde ülke yararına fayda gördüğü bir anayasayla Türkiye yoluna devam edebilir mi? Devam edemeyeceği yaşanan sıkıntılarla ortada. Tartışılan konuların anayasayla kesinlikle bağlantısı var. Her sorun anayasadan kaynaklanmıyor ama önemli sorunların kaynağında da bu anayasanın olduğunu herkes ifade ediyor. Burada da genel bir görüş birliği var.” ifadelerini kullandı. Bu defa, halkın da desteği ile anayasanın değiştirileceğini belirten Çiçek, bu olmadığı takdirde 30 yıl daha bu anayasayla yola devam etmek zorunda kalınacağını söyledi.

Reklam
Reklam

TOBB BAŞKANI: YENİ BİR ANAYASA İÇİN FIRSAT AYAĞIMIZDA

Toplantının açılışı konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Mevlana'nın ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır’ sözüyle konuşmasına başladı. Yeni anayasa için siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların bir araya geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yıllardır söylüyoruz, ‘Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Giydiğimiz elbise bize dar geliyor, rahat hareket etmemizi engelliyor, koşmamızı engelliyor.’ ‘Yeni bir elbiseye ihtiyaç var.’ diyorduk ve bugün buradayız. Bugün fırsat ayağınıza gelmiş durumda. Neyle ilgili şikayetleriniz varsa burada paylaşın.” diye konuştu.

Yeni anayasanın sahibinin millet olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ilk defa milletin talepleri doğrultusunda bir anayasa hazırlanacağını ve bu salonda toplananların yeni anayasanın hazırlanmasında katkıları bulunacağını söyledi. Yeni anayasa için yeni elbiseyi vatandaşın dikeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik ilkeleri var olan bireylerin evrensel standartlarına uygun olarak temel hak ve özgürlüklerini kapsayan bir anayasa olsun istiyoruz. Kapalı kapılar arkasında uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile olmalı, bu kez biz söyleyelim, uzmanlar yazsın. Siyasi görüşünüz, inancınız ne olursa olsun, çocuklarınızın geleceği için ne gerekiyorsa söyleyin, konuşun bugün konuşmazsanız vebali sizin üzerinizde olur.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

BDP Diyarbakır Milletvekili Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Altan Tan da anayasa ihtiyacının durup dururken ortaya çıkmadığını söyledi. Türkiye'nin, yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Tan, ciddi sorunlar olduğunu belirtti. Tan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ciddi sorunlarımız var, yapısal siyasi sorunlarımız var, etnik, dini sorunlarımız var. Bunları çözebilmek için bizim toplumsal sözleşmeye ihtiyacımız var. Bunu yapabilirsek maddi ve manevi açıdan da rahat ederiz."

Toplantıya katılanlardan Mehmet Erdem isimli bir vatandaş, “Bölücü ve gerici anayasaya hayır.” diyerek slogan attı. Erdem, bir süre daha slogan attıktan sonra güvenlik görevlileri tarafından susturuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: