Tbmm Başkanı Çiçek'in Dünya Engelliler Günü Mesajı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, engelli vatandaşların topluma katılımları, kendilerini geliştirebilmeleri ve kimseye muhtaç olmadan onurlu...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, engelli vatandaşların topluma katılımları, kendilerini geliştirebilmeleri ve kimseye muhtaç olmadan onurlu bir hayat sürebilmeleri konusunda oluşan toplumsal bilincin sevindirici olduğunu belirterek, "Engelli vatandaşlarımız da spordan sanata birçok dalda gösterdikleri başarılarla kendilerine imkan sunulduğunda neleri başarabileceklerini ve engelleri aşabileceklerini göstermektedirler" dedi.

Çiçek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Engellilerin yaşam koşullarının sosyal devlet ve çağdaş bir toplum olabilmenin en önemli göstergelerinden olduğuna işaret eden Çiçek, engellilerin de eğitim, sağlık, istihdam gibi temel haklardan tam ve engellenmeden yararlanabilmeleri gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin özellikle son dönemde engellilerin haklarının iyileştirilmesi ve yaşam koşullarının düzeltilmesinde önemli mesafeler aldığını belirten Çiçek, engellilere verilen eğitim sağlık, istihdam, bakım ve tedavi gibi hizmetlerde önemli ilerlemeler olduğunu kaydetti. Çiçek, mesajında şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

"Her şeyden önce, engelli vatandaşlarımızın topluma katılımları, kendilerini geliştirebilmeleri ve kimseye muhtaç olmadan onurlu bir hayat sürebilmeleri konusunda oluşan toplumsal bilinç sevindiricidir. Devletin bu konuda yürüttüğü politikalar yanında, sivil toplum örgütleri, belediyeler ve özellikle aileler engellilerin kendilerini geliştirebilmeleri konusunda büyük gayretler göstermektedirler. Engelli vatandaşlarımız da spordan sanata birçok dalda gösterdikleri başarılarla kendilerine imkan sunulduğunda neleri başarabileceklerini ve engelleri aşabileceklerini göstermektedirler."

Engelliler konusunda en önemli düzenlemenin 2005 yılında TBMM’de çıkarılan Özürlüler Kanunu olduğunu belirten Çiçek, bu kanunla engellilerle ilgili yasal çerçeve ve hizmet altyapısı oluşturulduğunu ifade etti. Bütün bu düzenlemelerin amacının engelli vatandaşların kimseye muhtaç olmadan kendi kendilerine yetebilecek bir hayat sürmelerini sağlamak olduğunu kaydeden Çiçek, "Bugün 8,5 milyonu bulan oranla engelliler ülkemizde önemli bir toplumsal kesimi oluşturmaktadırlar. Onların eğitim, sağlık, istihdam gibi haklardan yararlanabilmeleri toplumsal yaşamı da doğrudan etkileyecek önemli bir konudur. BM tarafından ilan edilen Engelliler Günü engellilerin yaşam koşullarının daha iyi bilinmesi ve farkındalığın artırılması açısından önemli bir fırsattır. Bu günde yapılacak etkinliklerin toplumsal farkındalığın artırılmasına, düzenleme ve hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Engelli vatandaşlarımıza, özellikle daima onların yanında olan fedakar ailelerine sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyor, sevgilerimi iletiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: