TBMM 'Batı'daki İslam düşmanlığını' inceleyecek

Muhalefetin Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasaklarını inceleme taleplerini kabul etmeyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu "Batı'daki İslam Düşmanlığını' incelemek için alt komisyon kurulmasına karar verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu son toplantısında, "Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu" kurulmasına karar verdi.

Komisyonun bu kararı Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamının incelenmesini talep eden muhalefetin eleştirilerine neden oldu.

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında önceki gün toplanan komisyonda, kurulacak alt komisyonlarla ilgili kararlar alındı.

Yeneroğlu önlerindeki takvim kapsamında önceliklerinin çocuk haklarıyla ilgili bir alt komisyon ve "Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu" kurulması olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

CHP'li üyeler ise başta Diyarbakır'daki sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamının incelenmesi olmak üzere kendilerinin de çeşitli önergeleri olduğunu, bunların da gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ancak komisyon başkanı itirazları kabul etmedi.

Tutanaklara da yansıyan tartışmalar sırasında komisyonun CHP'li Üyesi Fikri Sağlar, "İnsan Hakları Komisyonu, bizim haklarımızı çiğneyerek işe başlıyorsa bu komisyondan bir şey çıkmaz arkadaşlar" derken, Yeneroğlu, komisyon gündeminin başkan tarafından belirleneceğini söyledi.

'Dışarıda 6 milyon insanımız var'Yeneroğlu, 'İslam düşmanlığı'nı inceleyecek alt komisyonunun gerekçesini açıklarken Avrupa'da yaşayan Müslümanların hedef olduğu yasaklara değinerek "Bizim dışarıda 6 milyon insanımız var, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan 20 milyon Müslüman var" dedi ve bunlarla ilgili de Meclis'in ciddi sorumlulukları olduğunu savundu.

Yeneroğlu komisyonlarda geçmişte "İslam düşmanlığının temel sebepleri ve yargı, yürütme ve yasama nezdindeki sonuçları ele alınmadığı için bu konuyla ilgili bir önerinin karara bağlanmasının Meclis itibarı açısından çok faydalı ve uluslararası boyutu itibarıyla da önemli" olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

'Böyle bir ortamda komisyon inceleme yapamaz'Komisyonun CHP'li Üyesi Şenal Sarıhan, İnsan Hakları Derneği ve diğer çok sayıda sivil toplum kuruluşunun, sokağa çıkma yasaklarının yerinde incelenmesi ile ilgili kendilerine yaptığı başvurular olduğunu anımsatarak, toplantıda bu konunun de gündeme eklenmesini istedi.

Yeneroğlu, bu yönde bir başvurunun kendilerine ulaşmadığını belirterek öneriyi geri çevirdi.

CHP'lilerin ısrarları üzerine AKP'li Komisyon Üyesi İsmail Aydın "Hatırlarsanız, rahmetli Tahir Elçi'nin öldürüldüğü, katledildiği yerde cumhuriyet savcısı olay yeri incelemesini dahi yapamadı. Zannedersem üç veya dördüncü gününde yaptılar. Böylesi bir ortamda Komisyonumuz ne kadar sağlıklı bir inceleme yapabilir?" dedi.

İtirazlar sonucu değiştirmezken, yapılan oylamanın ardından Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu kurulmasına karar verildi. Sıralamada önde yer alan çocuk haklarıyla ilgili komisyon ise arka sıraya atılarak, sonraki toplantıya bırakıldı.

Reklam
Reklam

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda bugün itibarıyla, işleme alınıp inceleme aşamasında olan, 25. dönemden 172, 26. dönemden 125 adet olmak üzere toplam 297 adet başvuru bulunuyor.

Bu dönem Türkiye gündemindeki bazı önemli konular için alt komisyonlar kurmayı hedefleyen Komisyon, muhalefetin gündeme getirdikleri de dahil, 30 önerge içerisinden 6 tanesini seçecek.