Dün yine akşam saatlerinde seçimin yapılmasını isteyen ve 'küskünlere' rehberlik eden SP ile YTP, "3 Kasım seçim kararının iptalini" öngören önergenin "48 saat geçmeden Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi" için bir önerge verdiler. Danışma Kurulu, bu iki önergeyi de bugün karara bağlayacak. Ancak, Danışma Kurulu'nda oybirliği kararı çıkması beklenmiyor. Dolayısıyla önergeler grup önerisi olarak saat 15.00'da toplanacak olan Genel Kurul'da ele alınacak.
Seçimin yapılmasını ve Meclis'in çalışmalarına ara vermesini isteyen partiler, Meclis'te şimdilik çoğunluğu elinde bulunduruyor. MHP (125), DYP (84), DSP (58), AK Parti (59), CHP (3) ve BBP (4)'nin toplam sayısı 333'e ulaşıyor. Seçim karşıtı partiler ANAP (71), YTP (59) ve SP (46) ise 176'da kalıyor. Bu sayı, 18 kadar bağımsız, 3 Yurt Partili ve 3 ÖDP'linin eklenmesiyle 200'e ulaşıyor.
Bu rakamlar, seçimin yapılacağı yönündeki inancı kuvvetlendirirken, küskünler ise farklı hesaplar peşinde. Küskünlerin hesabına göre, MHP ile DYP'den 30, DSP'den ise 10 milletvekilinin desteğinin alınmasıyla 240'a ulaşılacak ve seçim isteyenler 293'e düşecek.
Yine, seçim isteyen partilerden oylamaya katılmayacak çok sayıda milletvekili çıkacak. "Kararsız küskünler" olarak adlandırılan bu milletvekilleri 70'i bulacak. Bu durumda, seçim taraftarları 233'e düşecek. Bu bıçak sırtı denge, hedefe ulaşmanın yolunu açacak. Küskünler, bu hesabın oylaması ilk önce yapılacak olan "Meclis'in tatile girmesini" öngören önergenin engellenmesinde tutması halinde, seçimin iptal edileceği inancını taşıyor.
Kilit konumdaki MHP ile DSP'nin fireler konusunda bir yaptırım düşünmemesi ve grup kararı almaması küskünleri ümitlendiriyor. Sıkıntılı olduğu gözlenen MHP, bugünkü toplantıya katılmaları için milletvekillerine henüz bir çağrı yapmadı. Ancak MHP'de bir otorite boşluğunun yansıtılmaması da MHP Grubunun gündeminde bulunuyor. Bu güne kadar MHP'den herhangi bir küskün ortaya çıkmazken 30 kadar milletvekilinin Meclis'e gelmeyebileceği alınan bilgiler arasında yer alıyor.
DSP'de ise küskünlere karşı bir grup kararı alınmadı. Ancak DSP'li milletvekillerinin de parti disiplini içinde hareket ederek bir bütün olarak Meçclise gelmesi ve blok olarak meclisin tatile girmesi yönünde oy kullanacağı ifade ediliyor.
Öte yandan, DYP seçimi istediğini her zeminde vurgularken, bu konuda bugün liderlerle TBMM'de bir araya gelecek. DYP'de fire verilmemesi için iş sıkı tutulurken milletvekillerinin hepsinin Mecliste bulunarak oylamaya kuatılmaları ve seçimin yapılması için gerekli desteğin verilmesi talimatı verildi.
Seçimin ertelenmesinde öncü rol oynayan Yeni Türkiye Partisi'nde son bir haftadır bir bölünme yaşanıyor. Cem-Özkan bölünmesi olarak adlandırılan bu ayrışma dolayısıyla küskün hareketinin Meclis'te etkisiz kalabileceği de ifade ediliyor.
Ayrıca SP ve ANAP da seçimin ertelenmesi ve Meclis'in çalışmalarına devam etmesi yönündeki tavrını koruyan partilerden. YTP, ANAP ve SP'den 10'u aşkın milletvekilinin ya Genel Kurul'da olmayacağı ya da seçimi isteyenlerin yanında yer alacağı ihtimali de gözönünde bulunduruluyor.
Dolayısıyla seçimlerin yapılacağı 3 Kasım tarihinin kaderi ile ilgili bilinmezlik hala sürüyor.
Kaynak: İHA