TBMM Çevre Komisyonu Üyeleri Tekirdağ'da-CHP'li Komisyon Üyeleri, Çorlu, Kartepe VeŞarköy'de Inceleme Yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Çorlu, Kartepe ve Şarköy'de inceleme yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Çorlu, Kartepe ve Şarköy'de inceleme yaptı.

CHP'li milletvekilleri, Çorlu'daki angus çiftliği, Kartepe mevkisindeki katı atık bertaraf tesisinin inşa edileceği alan ile Şarköy'de bulunan Kızılcaterzi köyündeki termik santral bölgesinde inceleme yaptı.

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, gezinin ardından partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Ergene Nehri'nin kurtarılması için siyasilerin el birliğiyle hareket etmelerinin şart olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Kaplan, Ergene'deki çevre sorununa çözüm bulunmadığı taktirde Trakya'nın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek, "Ergene için el birliği şart. Ergene'yi siyasi malzeme aracı yapmadan, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin, el birliği ile kurtarmalıyız" diye konuştu.

Bölgenin 20-30 yıl boyunca kirlendiğine dikkati çeken Kaplan, Ergene Nehri'ne ağır metal ve kimyasal maddeler aktığını anlattı.

Kaplan, Trakya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalarda, nehirdeki kirliliğin yüzde 70'inin sanayi, yüzde 30'unun evsel atık kaynaklı olduğunu ifade ederek, arıtma işlemiyle nehrin su kalitesinin 4. sınıftan 2. sınıfa yükseleceğini vurguladı.

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise Kartepe bölgesinde yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisinin yerel yönetimlerce kabul edilmediğini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tesisin kurulması yönünde görüş belirttiğini öne sürdü.

Köprülü, Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin doğal kaynakları ile üreteceği enerjiye ihtiyacı var. Türkiye'de sanayileşme olacak. Enerji üretim tesisleri de olacak ama bu enerji üretim tesisleri doğru yerde kurulacak. Şarköy'de kurulmak istenen termik santralin yeri ormanın hemen yanı, yanında yazlık siteler var. Şarköy'de rüzgar panelleri ile elektrik üretilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

-"Islah OSB'leri destekliyoruz"-

Ergene Nehri'nin Tekirdağ'ın değil, Türkiye'nin sorunu olduğunu anlatan Köprülü, Ergene'de yaşanan tablonun üzücü olduğunu dile getirdi.

Köprülü, nehirde debinin 4 katı kadar atık bulunduğunu ileri sürerek, "Bakanlığın havza koruma planını aldık. 'Ne aşamadayız diye' görmek istedik, sıfır noktasındayız. Ergene'nin kıyısında oturanların hangi siyasi partiye oy verdiği bizi ilgilendirmemeli çünkü oradakiler insan. Şehirlerin içinden geçen dereler var" ifadelerini kullandı.

"Islah OSB'leri destekliyoruz" diyen Köprülü, hükümetin Islah OSB'ler konusunda tıkanan süreci aşması gerektiğini bildirdi.

Köprülü, komisyon üyesi 6 milletvekiliyle incelemelerini rapor haline getireceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Ergin Akgün / Muhterem Erkul

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz