TBMM cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi

ANKARA (İHA) - TBMM, 11. Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi. Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuruların dün gece sona ermesinin ardından yeni bir sürece giriliyor.

TBMM Genel Kurulu, yarın saat 15.00'te Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanarak, 11. Cumhurbaşkanını seçmek için ilk tur oylamayı yapacak. Cumhurbaşkanı adaylığı için 16 Nisan'da başlayan 10 günlük süre dün doldu. TBMM Başkanlığı'na bu sürenin dolduğu bugün saat 00.00'a kadar Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ile AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay dışında, Anayasal niteliklere uygun başvuru yapılmadı. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olabilmek için Gül ve Yarbay yarışacak.

Reklam
Reklam

Genel Kurulda, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanını belirleyecek seçimin ilk tur oylaması, 27 Nisan Cuma günü yapılacak. Anayasa'nın cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102. maddesine göre, ilk turda seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak. Bu turda hiçbir adayın bu çoğunluğa ulaşamaması durumunda ikinci tur oylama, 2 Mayıs Çarşamba günü yapılacak. Bu turda da seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 aranacak. İkinci turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, üçüncü tur oylamaya geçilecek. 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğun (276) sağlanması gerekiyor. Bunun sağlanmaması halinde ise son tur oylama, 15 Mayıs Salı günü yapılacak. Bu turda en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Bu seçimle belirlenecek Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. cumhurbaşkanı, 16 Mayıs Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek, görevine resmen başlayacak. Anayasa'nın, 'Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer' hükmü uyarınca, cumhurbaşkanı seçilinceye kadar adaylar görevini sürdürebilecek, ancak seçildikten sonra göreve başlayacağı tarihe kadar geçen sürede görevini sürdürmemesi, yazılı kural olmasa da teamüller arasında bulunuyor.

Reklam
Reklam

OYLAMALAR NASIL YAPILACAK
TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde seçim süresi boyunca başka bir gündem maddesi yer almayacak ve Genel Kurul'da doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Milletvekilleri, seçim bölgelerine göre sıraya geçecekler ve oluşturulacak kuruldan alacakları mühürlü zarflarla kabinlere girerek oylarını kullanacaklar. Milletvekilleri, destekledikleri iki adaydan birinin isminin yanına çarpı işareti koyacak. Milletvekilleri, zarfın içine yerleştirdikleri oy pusulalarını, Başkanlık Divanı kürsüsü önündeki kupalara atacak. Bu süre tamamlanıncaya kadar TBMM'de yasama çalışması yapılmayacak. Güvenlik gerekçesiyle basın mensupları da dahil TBMM kulislerine bu seçim dönemi için yaptırılan özel kartlarla girecekler. Ayrıca Meclise ziyaretçi alınmayacak. Güvenlik ise en üst düzeye çekilecek.

CUMHURBAŞKANININ ANDI TBMM'de yapılacak turlar sonucunda Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilecek. 11. Cumhurbaşkanı, 16 Mayısta Genel Kurul'da and içerek görevine başlayacak. Cumhurbaşkanının göreve başlarken TBMM önünde içeceği and şöyle: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Millet Meclisi ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim".

Reklam
Reklam