TBMM "dolaylı af"a geçit vermedi

TBMM Adalet Komisyonu, cinsel taciz, hileli evlilik, halkı askerlikten soğutma, reşit olmayanla cinsel ilişki gibi 86 suçta üst sınırı 2 yıl veya daha az süreli hapis cezası gerektiren suçlarda "dolaylı af" olarak nitelendirilen "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulanmasından vazgeçti.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifinin, suç işlenmesini teşvik edeceği iddiasıyla tartışmalara neden olan "hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması" ile ilgili maddesi, kapsamı daraltılarak benimsendi. Adalet Komisyonu'nun bugünkü toplantısında, daha önce tartışma yaratan maddeyle ilgili olarak AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ile 11 milletvekili tarafından değişiklik önergesi verildi. Bayram öncesinde yasa teklifinin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) değişiklik içeren "hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması" ile ilgili maddesinin görüşülmeleri yapılmıştı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması için öngörülen "2 yıl veya daha az süreli" hapis cezasının 1 yıl olarak değiştirilmesi ve bu müessesenin şikayete bağlı suçları kapsaması önergeyle değiştirildi.

Reklam
Reklam

CHP'LİLER ELEŞTİRDİ CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesinin, teklifteki haline göre önergeyle biraz yumuşatıldığını belirterek, düzenlemeye karşı olduklarını yineledi. Hukuk devletinin suçla mücadele etmesi gerektiğine, suça hoşgörüyle yaklaşılması durumunda suç işlemede patlamalar olacağına dikkati çeken Eraslan, düzenlemenin dolaylı af niteliği taşıdığını öne sürerek, nitelikli çoğunluğa ihtiyaç olacağı konusunda AK Parti'li üyeleri uyardı. CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da yeni düzenlemelerin özel yasalar açısından neler getireceği yönünde endişeleri bulunduğunu belirterek, düzenlemeye karşı olduklarını söyledi. Tarikatlar ile siyasetçiler arasındaki ilişkilere ilişkin basına yansıyan görüntülere değinen Kılıç, "Yimpaş, Yasin El Kadı dosyalarındaki ilişkilerin vıcık vıcık olduğunu" öne sürdü. Kılıç'ın, kutsal mekanları da kullanarak vatandaşları dolandıran örgütlenmeler ve kişilerin yeni düzenlemelerden yararlanıp yararlanmayacağını bilmediklerini söylemesi üzerine AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek, "Sizce yararlanacaklar mı?" diye sordu. Kılıç da, "Önümüzü görmemiz lazım. Ülkemizde sistemin çivisi çıkmış. Suç örgütlerinin failleri, bu ülkenin önde gelen siyasetçileriyle yan yana gelebiliyor. Sipariş yasalar mı yapıyoruz?" diye konuştu.

Reklam
Reklam

DÜZENLEME NE GETİRİYOR? Hükmün açıklanmasının geri bırakılması için teklifte öngörülen 2 yıl ceza üst sınırı 1 yıla indirilerek, uygulamanın kapsamı daraltılmış oldu. Ayrıca düzenlemenin, şikayete bağlı suçlarla ilgili uygulanabileceği şartı getirildi. Mahkeme, sanığa yüklenen suçtan dolayı yargılama sonunda verilen cezanın, 1 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası olması durumunda, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebilecek. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için, sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış bulunması, duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması, suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekecek. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi halinde, sanık 5 yıl süreyle denetime tabi tutulacak. Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilecek. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, ancak soruşturulması ve kovuşturulması, şikayete bağlı suçlarla ilgili olarak uygulanabilecek. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının üst sınırı, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren, Türk Ceza Kanunu'ndaki "reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, tehdit, hakaret, çevrenin taksirle kirletilmesi, suçu ve suçluyu övme, görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma, birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören, kötü muamele, kanuna aykırı eğitim kurumu, halkı askerlikten soğutma" gibi suçlar yönünden uygulanması tartışmaya neden olmuştu.

Reklam
Reklam