ANKARA (İHA) - TBMM 28 Mart Mahalli İdare seçimlerinden sonra yoğun bir tempoyla çalışacak.
Meclis gündeminde Anayasa değişikliği de dahil, Türkiye'de önemli değişimleri gerçekleştirecek ve yeniden yapılanmayı öngören bir çok yasa tasarısı bulunuyor.
TBMM, 30 Mart Salı gününden itibaren yeni bir çalışma temposuna girecek. TBMM'nin 28 Mart seçimleri sonrasındaki en önemli gündem maddesi Anayasa değişikliği. Anayasa değişikliği üzerinde yaklaşık 1 yıldır bir çalışma sürüyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başkanlığında yürütülen çalışma önemli değişiklikleri içeriyor. 30 ila 50 maddede değişiklik öngörülen Anayasa'nın tümünün yeniden ele alınması ve CHP ile sağlanacak mutabakatla müzakerelerin yapılması da gündemde. Bu çerçevede Nisan ayından itibaren AK Parti, CHP'nin Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'na üye vermesi için görüşmeler yapacak.
Nisan ayından sonra gündeme gelecek en önemli değişikliklerin başında Kamu Yönetimi, İl Özel İdareler, Belediyeler ve Büyükşehir Belediyeleri Kanun Tasarıları bulunuyor. Bu yasalarla hem AB normları yerleştirilmeye çalışılırken hem de devlet küçültülüyor ve bürokrasi azaltılıyor.
Yine önümüzdeki günlerde Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen 'Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulmasına İlişkin Yasa Tasarısı' da kamuya yeni bir 'ahlak' anlayışı hakim olmasını sağlayacak.
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan kuzu, kamuda etik yasasının yanı sıra siyasete de etik anlayışın hakim olması için bir yasal düzenlemeye gerek olduğunu belirtiyor. Kuzu, tasarının siyasileri iermediğini ancak siyasilerle ilgili bu yönde bir etik kurulu kurulmasına ilişkin yasa teklifleri bulunduğunu ifade ediyor.
TCK'DA REFORM Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 2003-2004 yasama yılı için TBMM gündemindeki en önemli konulardan biri. AK Parti hükümetinin Meclis'e sunduğu TCK Yasa Tasarısı Adalet Komisyonu'na sevk edilmiş ve 20 Ekim 2003'te TCK Tasarısı Alt Komisyonu'nda görüşülmeye başlanmıştı. Söz konusu reform gerek Türkiye'nin 21. yüzyılda evrensel insan hakları normlarına uyumlu bir hukuk devleti olması yolunda, gerekse Avrupa Birliği adaylık ve demokratikleşme sürecinde belirleyici olarak görülüyor. Yasa tasarısı Türkiye hukuk sisteminin çağdaşlaştırılmasında ve yeniden yapılandırılmasında çok önemli bir rol oynayacağı ve kadın, erkek, çocuk, yetişkin tüm Türk vatandaşlarının hayatlarını özel, kamusal, soysal ve politik alanlarda büyük ölçüde etkileyeceği ifade ediliyor.