Tbmm Genel Bütçe Görüşmeleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık olarak Gelir Vergisi Kanunu çalışmalarını tamamladıklarını ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık olarak Gelir Vergisi Kanunu çalışmalarını tamamladıklarını ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunduklarını belirterek, “Kanunu önümüzdeki yılın ilk yarısında TBMM’ye getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bakan Şimşek, 2013 bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulu’na bir sunum yaptı. Sürdürülebilir yüksek büyüme için ekonomik istikrar ve güven ortamının rolünün çok önemli olduğuna işaret eden Şimşek, bu bilinçle hükümet olarak her zaman mali disipline önem verdiklerini ifade etti. Uluslararası Yolsuzluk Algı Endeksi’nde de Türkiye’nin önemli bir mesafe katettiğini belirten Şimşek, “2002 yılında 102 ülke arasında 65. sıradaydık. Yolsuzluk algısı en yüksek olan yüzde 50’lik gruptaydık. 2012 yılında ise 176 ülke arasında 54. sıraya yükseldik. Bir önceki yıla göre tam 7 basamak ilerleme kaydettik. Artık yolsuzluk algısı en düşük olan üçte birlik grup içinde yer alıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Sunumunda işsizlik sorununa da değinen Şimşek, şunları söyledi:

“Son yıllarda istihdamda yakaladığımız büyük başarılara rağmen işsizlik hala Türkiye’nin temel sorunlarından biridir. Hükümet olarak işsizliği daha düşük seviyelere indirmek için kısa, orta ve uzun vadede birçok tedbir aldık. Kısa vadede işsizliği azaltmak amacıyla aktif işgücü politika uygulamalarını son yıllarda önemli oranda artırdık. 2011 yılından itibaren İşsizlik Sigortası Fonu’ndan aktif işgücü programlarına ayrılan kaynağı 4 kat artırdık. Önceki dönemde sadece devlet katkısının yüzde 30’u aktif işgücü programlarında kullanılırken, artık toplam pirim gelirlerinin yüzde 30’u kullanılabilmektedir. Bu programlardan yararlanan kişi sayısı 32 bin iken, bu sayı 2012 yılının ilk on ayında yaklaşık 377 bin kişi olmuştur.”

2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin büyüklüklerini veren Şimşek, bütçe giderlerinin 404 milyar lira, faiz hariç giderlerin 351 milyar lira, bütçe gelirlerinin 370 milyar lira, vergi gelirlerinin 317,9 milyar lira, vergi dışı gelirlerin 52.2 milyar lira, bütçe açığının 34 milyar lira, faiz dışı fazlanın ise 19 milyar lira olarak öngörüldüğünü söyledi. Şimşek, 2013’te yüzde 4 büyüme hedeflediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

“GELİR VERGİSİ KANUNU ÇALIŞMALARINI EKONOMİK KOORDİNASYON KURULU’NA SUNDUK”

Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili çalışmayı Maliye Bakanı olarak tamamladıklarını ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunduklarını belirten Şimşek, “Kanunu önümüzdeki yılın ilk yarısında TBMM’ye getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Kamuoyunda Türkiye’de veri yükünün çok yüksek olduğu yönünde doğru olmayan bir kanaat olduğunu ifade eden Şimşek, “Oysa Türkiye’de vergi yükü, yani sosyal güvenlik primleri dahil toplam vergilerin GSYH’ye oranı yüzde 26’dır. Bu oran OECD ülkeleri arasında vergi yükü en düşük olan 6. ülkedir. Ortalama vergi yükü yüzde 33.9, AB ülkelerinde ise yüzde 38.4’tür. Ancak bir eleştiriyi kabul etmek gerekirse o da vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin payının yüksek olmasıdır. Ülkemizde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 47.7 ile OECD ortalamasının 13 puan üzerindedir. Türkiye’de dolaylı vergi oranları alkollü içecekler, tütün mamulleri, petrol ürünleri, binek otomobilleri ve mobil iletişim hariç yüksek değildir. Hatta ülkemizde genel KDV oranı yüzde 18 ile AB ülkelerinde ortalama yüzde 21, OECD ülkelerinde ise yüzde 19 olan oranın altındadır. Uzun vadede amacımız vergi tabanını genişleterek, dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içinde payını artırmaktır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEYİ TERÖRLE MÜCADELE KADAR ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ”

Kayıt dışılıkla mücadeleyi terörle mücadele kadar önemli gördüklerini ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, şöyle konuştu:

“Çünkü, kayıt dışılık haksız rekabet ile gelir dağılımını bozan, firmalarımızın ölçek büyütmesini engelleyen ve nihayetinde ülkemizin kalkınmasını ve toplumsal refahını sekteye uğratan bir olgudur. Bu nedenle hükümetlerimiz döneminde kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ilişkin önemli adımlar attık. Bu çabalarımızın sonucunda önemli başarılar elde ettik. TÜİK verilerine göre kayıt dışı istihdam son 10 yılda 12 puan azalarak, Ağustos 2012’de yüzde 40.17’ye gerilemiştir. Benzer bir şekilde uluslararası çalışmalar da ülkemizde kayıt dışılığın azaldığını göstermektedir. OECD ülkeleri içinde yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde kayıt dışılık 2003 yılından bu yana 5 puan azalarak, yüzde 27.2’ye gerilemiştir. Kayıt dışılıkta mücadelede iki temel unsura özellikle önem veriyoruz. Bunlardan ilki vergi denetimindeki etkinlik, ikincisi ise mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu artırmaktır. Etkin ve güçlü vergi denetimi için gerek insan kaynağı, gerekse teknolojik altyapının geliştirilmesine önem veriyoruz.”

Reklam
Reklam

Yaptıkları kanuni düzenlemelerle esnafın hayatını kolaylaştırdıklarını ifade eden Şimşek, “Daha önce faaliyetini işyeri olarak açarak gerçekleştirmesi durumunda esnaf muaflığından faydalanamayanlardan; bastonculuk, oyacılık, çinicilik gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan bazı meslek kollarında faaliyette bulunanları vergiden muaf tutuyoruz. Hem bu alandaki meslek erbabını destekliyor hem de bu mesleği yapacak ve gelecek nesillere taşıyacakların yetişmesine imkan sağlıyoruz” diye konuştu.

Bakan Şimşek, 22 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılmasını teşvik ettiklerini de söyledi. Şimşek, konuşmasının sonunda Şeyh Edebali’nin “Hayvan ölür, semeri kalır; insan ölür eseri kalır. Gidenin değil, bırakmayanın ardından ağlamalı, bırakanın da bıraktığı yerden devam etmeli Osman. Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın, nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın” sözlerine yer vererek 2013 bütçesinin hayırlı olmasını temenni etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: