TBMM Genel Kurulu'nda, 'Salda Gölü' tartışması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde 'Millet Bahçesi' yapılacağını açıklaması ile başlayan tartışmalar TBMM Genel Kurulu'nda devam etti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ile CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker'in Salda Gölü ile ilgili eleştirilerine, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş cevap verdi.

Salda Gölü'nde yapılacağı belirtilen 'Millet Bahçesi' tartışmaları TBMM Genel Kurulu’nda devam etti. Salda Gölü için, 'Türkiye'nin Maldivleri' diyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, "Az bilinmesi ve ziyaret edilmesiyle bugüne kadar bozulmadan kalan bu saklı cennet, ülkemizin en derin, dünyanın ise üçüncü en derin gölüdür. Yine ülkemizin en temiz gölleri listesinde birinci, dünyada ise beşinci sıradadır. Bu saklı cennet ise bugün Millet Bahçesi olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yani burası zaten doğal park. Uzmanlık alanı beton olan TOKİ'yi buraya sokma çabanızın altında ne var? Orada ihale almak için çabalayan bütün AK Parti'li arkadaşlara söylüyorum: Salda Gölü'ne dokunmayın, milletin kendisi oraya sahip çıkar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

'SEÇİM YATIRIMI OLDUĞU AŞİKAR'

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker ise Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılma hazırlığının seçim yatırımı olduğunu ileri sürerek, "Salda Gölü'ne Sayın Bakan Murat Kurum ziyaretleri sırasında millet parkı yapacağının müjdesini vermiş. Yani bu teklifin, bu vaadin bir seçim yatırımı olduğu aşikar. Salda Gölü Türkiye’nin en derin ve en temiz göllerinden biri. Yaklaşık 110 kuşa ev sahipliği yapmakta ki bunun 75'i Bern Sözleşmesi'ne göre koruma altında. Burada bir festival etkinliği yapmak bizlere göre doğaya yapılacak bir katliamdır, akıllara ziyan bir eylemdir. Bu yüzden, bundan vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

'BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR'

Yapılan eleştirilere AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş cevap verdi. Muş, Salda Gölü'nde Millet Bahçesi yapılmasıyla, kontrolsüz bir yapılaşmanın önüne geçilmesinin amaçladıklarını belirtti. Muş, "Sanki Salda Gölü'nde yapılaşma olacak, binalar yapılacak gibi bir bilgi kirliliği bulunuyor. Göl, SİT alanının ötesinde özel çevre koruma bölgesi ilan ediliyor. Daha sıkı bir koruma tedbiri uygulanacak. Geçen sene 500 bin kişi gölü ziyarette bulundu. Bütün çabalara rağmen çadırlar, derme çatma yapılar oraya kuruluyor. Bunların kanalizasyonu yok. Arabayla kıyıya kadar geliniyor. Bakanlığın yapmaya çalıştığı gölü korumak. Kontrol altına alınmaya çalışılan, korunmaya çalışılan gölün kendisidir. Gölün, bu doğa harikasının o beyazlığını, kumsallarını, güzelliğini sürdürmek için bakanlık gereken çabayı gösterecektir. Amaç kesinlikle Salda Gölü'nün imara açılması değildir, kontrolsüz bir yapılaşmanın önüne geçilmesidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

(DHA)

Anahtar Kelimeler: