TBMM Genel Sekreteri için suç duyurusu

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Dibek, suç duyurusu dilekçesinde üzerinde Anadolu İslam Cumhuriyeti Anayasası yazan CD’nin TBMM Genel Sekreterinin talimatı ile milletvekili odalarından habersiz alındığı, çekmecelerin karıştırıldığı ve CD’ler şüphelinin görevlendirdiği memurlar tarafından toplandığını kaydetti.

Dibek, suç duyurusu dilekçesinde milletvekili olarak adına ve diğer tüm milletvekillerine posta yoluyla gönderilen ve üzerinde Anadolu İslam Cumhuriyeti Anayasası yazan CD’lerin toplanması için milletvekili odalarında arama yapıldığını kaydetti. CD’lerin TBMM Genel Sekreterinin talimatı ile milletvekili sekreterya görevlilerinden geri alınmak istendiğini, mesai saati bitiminden sonra ise şüphelinin talimatıyla, sekreteryası ayrılan milletvekillerinin odalarına, milletvekillerinden habersiz bir şekilde, kapılar yedek anahtar ile açılarak girildiğini kaydeden Dibek, “Çekmeceler karıştırılmış ve CD’ler şüphelinin görevlendirdiği memurlar tarafından toplanmıştır. Edirne Milletvekili Rasim Çakır ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in odalarına bu şekilde girilerek, çekmeceler karıştırılmış ve CD’ler alınmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

TBMM Genel Sekreterliğinden daha sonra yapılan yazılı açıklamada gönderinin ‘kapalı zarf içinde PTT aracılığıyla milletvekillerinin adlarına gönderildiği’nin belirtildiğini ifade eden Dibek dilekçesinde şunları kaydetti:

”TBMM Genel Sekreterine, haberleşme hürriyeti çerçevesinde milletvekilinin adına gelen bir gönderiyi, amiri pozisyonundaki sekreter ve danışmanlardan geri isteme yetkisi, hiçbir kanunla verilmemiştir. Kendisi milletvekillerine gönderilen postanın içeriğinin suç teşkil edip etmediğini tespitle yetkili ve görevli değildir. Bu yetki yargı makamlarına aittir. Genel Sekreterlikçe yapılan yazılı açıklamada belirtilen, milletvekili adına gelen gönderinin ‘milletvekilinin talep etmesi halinde kendisine bizzat gönderme, bu gerçekleşene kadar muhafaza etme yetkisini anayasanın hangi maddesi veya hangi kanun vermektedir? Milletvekilinin kendisine gelen gönderiyi, TBMM Genel Sekreterinden ‘talep etme’ mecburiyeti, bu talebi yapmazsa gönderisine Genel Sekreterce el konulması yetkisi anayasanın hangi maddesinden veya hangi kanundan doğmaktadır? Bu sorulara verilecek cevap böyle bir anayasa ve kanun hükmü olmadığıdır.”

Reklam
Reklam

TBMM Genel Sekreterinin kanunun kendisine vermediği yetkiyi fiilen kullandığını ifade eden Dibek, “TBMM gibi yüce anayasal bir organın genel sekreteri gibi yüksek memurluk yapan şüphelinin, milletvekili danışmanının araması üzerine, haberleşme hürriyetine tecavüz içeren fiili yapamayacağını, posta yoluyla milletvekiline gelen gönderinin milletvekilinin talep etmesi halinde kendisine verilme şartı getirilemeyeceğini, böyle bir nedenle postayı gizleyemeyeceğini bilmesi gerekir. Şüpheli daha evvelce görevi kötüye kullanma suçundan mahkum olmuştur. Şüphelinin suça eğilimi mevcuttur” dedi.

-MECLİS’TEKİ KAMERA GÖRÜNTÜLERİNE EL KONULSUN-

Dibek, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’ndan TBMM Genel Sekreteri’nin bulunduğu görev nedeniyle, delillerin karartılmasını önlemek için TBMM içinde yer alan kameraların 29 Aralık 2009 ve 4 Ocak 2010 tarihleri arasındaki kayıtlarına tedbir amacıyla el konulmasını talep etti. Dibek, Ali Osman Koca hakkında kamu davası açılmasını istedi. (ANKA)