TBMM heyeti “soykırım” lobisi ABD'de

TBMM heyeti, 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını isteyen tasarının görüşülmesi öncesinde resmi temaslarda bulunmak üzere bugün ABD’ye gitti.

ANKARA (ANKA)- TBMM’den 8 milletvekilinden oluşan heyet, 4 Mart 2010'da ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde, 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını isteyen tasarının görüşülmesi öncesinde resmi temaslarda bulunmak üzere bugün ABD’ye gitti.

Heyette, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen yer aldı.

Reklam
Reklam

Heyet, 1 – 7 Mart tarihleri arasında Washington'da, Başkan Barack Obama'nın üst düzey yetkilileriyle, ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Kongre Üyeleri ve düşünce kuruluşları ile görüşecek. Türk heyeti, söz konusu Tasarının ABD Kongresi’nde gündeme alınmasıyla ilgili fikirlerini ABD’de ilgili muhataplarına iletecek.

Ziyaret öncesi yazılı bir açıklama yapan AKP Mardin Milletvekili Yüksel, iki ülkenin yoğun bir gündem üzerinden yürüttüğü ikili ilişkilerde, Türkiye–Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin devam ettiği bir dönemde, ABD Kongresi’nde 1915 olaylarının yeniden gündeme alınması ve soykırım iddiasının kabulüne ilişkin bir tasarının gündeme gelmesinin yersiz olduğunu belirtti. Yüksel şöyle dedi:

“Ermeni lobisi tarafından sürekli baskılara maruz kalan ABD Kongresi, bu yıl da ‘soykırım’ yasa tasarısını gündemine aldı. ABD’de yasamanın iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi, tasarıyı 4 Mart’ta görüşme kararı aldı. Ermeni Diasporası aynı şekilde 2007 senesinde böyle bir girişimde bulunmuş ama başarılı olamamıştı. Hatırlarsanız tasarı, Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmiş fakat Genel Kurul’a gelmemişti. Tasarıyı öncelikli olarak komitede engellemek için girişimlerde bulunacağız. Tasarının Genel Kurul’da ele alınmaması için ilgili muhataplarımızla görüşmeler yapacağız.”

Reklam
Reklam