TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı: Hiç Kimse Durduk Yere Evini Terk Etmez

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin bile önünde yer alan...

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin bile önünde yer alan göç kanunu olduğunu söyledi.

Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınma talebinde bulunan Suriyelilerin konakladığı kampları ziyaret etmek üzere Hatay’a gelen Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve üyeler Cemal Yılmaz Demir, Kerim Özkul ve Atila Kaya, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’i makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, hiç kimsenin durduk yere evini barkını terk etmeyeceğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Üstün, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin başta can güvenliği ve mal emniyeti olmak üzere çok önemli insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

"Ülkemize sığınmış bu insanlara kucak açmak bizim insani görevimiz." diyen Üstün, şöyle devam etti: "Kamplarla ilgili iddialar gündeme geldi. Komisyonumuz bunu göz ardı etmedi. Buraya geldik. Hiç kimse durduk yerde evini barkını terk etmez. Bunlar sıkışık bir zamanda bize sığındılar. O bakımdan yarın ne olacağı belli olmaz. Dar zamanda komşu komşuya mutlaka muhtaçtır. Diliyoruz ki Suriye’deki bu olaylar biran önce son bulur bu insanlar kendi evlerine barklarına kavuşurlar.”

Türkiye’de 80 bin Suriyeli mültecinin dışında farklı illerde 30 bin civarında da göçmenin bulunduğunu dile getiren Üstün, “Türkiye olgusunda Avrupa ülkelerinden çok daha ileride olduğunu iddia edebilirim. Şu anda 80 bine yakın misafir ettiğimiz Suriyeliler var. Yine bunların dışında ülkemizde 30 bin civarında da farklı ülkelerden gelmiş göçmenler var. Dolayısıyla bu kadar fedakar bir yaklaşımla bakıyoruz. Meclisimiz çok ileri bir Göç Kanunu çıkardı. Avrupa ülkelerinden ileride bir hukuka sahip olduk. Açıklık politikası izliyoruz. Geleni iade etmeme anlayışı içerisinde görev yapıyoruz. Devletimiz, hükümetimiz bu kadar fedakârlık gösterince insan hakları komisyonun da bu meselelere son derece duyalı bir bakışı var.” dedi.

Reklam
Reklam

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz de tamamen güvenlik amaçlı olarak Suriye’den Türkiye’ye sığınan Suriyeli asker ve ailelerinin bulunduğu kampı bu güne kadar kimsenin ziyaret etmediğini dile getirdi. Vali Lekesiz, “Bu nedenle buraya gelen Bakanlar dahi bu kampı ziyaret etmedi.” ifadelerini kullandı.

Vali Lekesiz ayrıca “Bu kampa sadece ben girerim.” sözlerinin kendisine ait olmadığını söyleyerek, “Ben böyle bir şey demedim. Asla da demem.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: