TBMM kitabından ilginç notlar

ANKARA (İHA) - TBMM'de milletvekillerinin "fiziksel ve ruhsal" sağlıklarını korumaları amacıyla hazırlanan "Sağlıklı Yaşam" adlı rehber kitapta, strese kapılma yolları arasında "seçimi kaybetmekle seçimi kazanıp milletvekili olmak" yer aldı.

TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu uzmanlardan oluşan bir ekiple milletvekillerinin fiziksel ve ruhsal sağlıklarını koruması için rehber niteliğinde ve "Sağlıklı Yaşam" adı altında bir kitap hazırladı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın ön sözüyle yayımlanan kitap "kalp sağlığı ve korunma", "sağlıklı yaşam", "egzersiz" ve "ruh sağlığı" olmak üzere 4 bölüm olarak hazırlandı.

Reklam
Reklam

Kitabın 30 sayalık bölümü "ruh sağlığı" için ayrıldı. Bu bölümde de önemli ölçüde stres ve stresten kaynaklanan rahatsızlıklara yer verildi. Aynı kitapta "Stres ve başa çıkmanın yolları" başlığı altındaki bölümde stresin tanımı yapılırken nelerin insanlarda stres yapacağına yer verilirken "piyangodan büyük ikramiye kazanmak", "kişinin bir çocuğunun olması", "bir yakınını yitirmesi", "görevden alınmak", "emekli olmak", "yıllardır istenilen göreve getirilmemek" konuları sayıldı. Aynı bölümde "seçimi kaybetmekle seçimi kazanıp milletvekili olmak da strestir" denildi.

Milletvekilleri için hazırlanan "Sağlıklı Yaşam" kitabının "kalp sağlığı ve korunma" bölümünde, alkolün insan sağlığı için zararlı olduğu belirtilirken, "Alkol her insanda zararlı bir içecektir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite (şişmanlık) kolesterol yüksekliği gibi ne tip metabolizma hastalığı olursa olsun, sağlık sorunu olan bir insanın alkol kullanmaması en doğru yoldur.

Alkol kullanacak şeker hastaları, alkolün şeker hastalığının tedavisi için kullanılan ilaçlarla olumsuz yönde etkilendiğini ve düşük şeker koması riskini artırabileceğini akılda tutmalıdır. Buna rağmen mutlak alkol kullanmak isteyen erkeklere en fazla 2 bardak şarap, 1 bardak rakı, 3 adet biradan bir grubu içebilirler. Kadınlara ise erkeklere önerilenin yarısı miktarında alkol almaları önerilebilir. Günlük alınması gereken kalori hesabı yapılırken 1 gr alkolün 7 kalori verdiği unutulmamalıdır" denildi.

Reklam
Reklam

Aynı bölümde alkollü içeceklerin miktar ve kalori değerleri de verildi. Buna göre bir bardak bira 150, beyaz şarap 100, kırmızı şarap 125, rakı 200 viski 200, kokteyl 150-200 kalori değere sahip.

YAŞLANMA VE CİNSELLİK

Meclisin "Sağlıklı Yaşam" kitabında, "yaşlanma ve cinsellik" konusuna da yer verildi. Bu konuda ise şu öneriler aktarıldı: "Yaşlı insanlarda cinsel yaşamın bitmiş olması gerektiği düşüncesi son derece yanlıştır. Bu düşünce nedeniyle çoğu kez yaşlıların mahremiyeti olmayacağı sanılmakta, yaşam düzenlemeleri ona göre yapılmaktadır. Bu yanlış düşünce, özellikle aktif ve sağlıklı bir cinselliği süren yaşlılarda bunu yok sayma, utanma gibi sonuçlara yol açmaktadır. Bu dönemdeki cinsellikle ilgili diğer sorun da tam tersi tutum ve düşüncelerden kaynaklanmaktadır.

Yaşla birlikte kaybolmayan, ama doğal olarak azalan ya da yavaşlayan cinsel kapasiteyi zorlamak da kimi zaman sorunlara neden olmaktadır. Önemli olan yaşlılık döneminin kendine özgü bir cinselliği taşıyabileceğini bilmek ve kabullenmektir. Cinsel doyum ilişki sıklığından, cinselliğin sevgi, şefkat, dokunma, birlikte yatma gibi boyutlarının ön plana geçmesine için vermekle mümkün olabilecektir. Bu dönemde cinsellikle ilgili kaygıları ya da oluşan sorunları bir psikiyatrla paylaşmaktan çekinmemek çok yararlı olabilmektedir."

Reklam
Reklam

TBMM'nin kitabına "Kalp Sağlığı" konusunda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Boyacı, "Sağlıklı Yaşam" konusunda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Yetkin, "Ruh Sağlığı" konusunda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar, "Egzersiz Örnekleri" konusunda Uz. Dr. Oğuz Yorgancıoğlu katkı sağladı. Kitabı TBMM Baştabibi Lokman Sarımsak ile TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Temsilcisi Ali Hakan Velidedeoğlu hazırladı.