Tbmm Meclis Başkanı Çiçek:

Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, omurgası felsefesi ve çerçevesi iyi çizilmiş, halkın...

Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, omurgası felsefesi ve çerçevesi iyi çizilmiş, halkın katıldığı uzlaşarak ortaya çıkan bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Bugün 1 Nisan tarihi önemli. Siyaset kurumu bu anayasa konusunu 1 Nisan şakası haline getirmez. Yüzünün akıyla başarıyla sonlandırır. Buna ihtiyacımız vardır" dedi.

Anayasa Platformu tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Anayasa platforlu-vatandaş toplantısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla başladı. Programda konuşan TBMM Meclis Başkanı Cemil Ciçek, hedeflerinin gençlere güzel bir gelecek hazırlamak olduğunu söyledi. Çiçek, bunun birinci ilkesinin, omurgası felsefesi ve çerçevesi iyi çizilmiş, halkın katıldığı uzlaşarak ortaya çıkan bir anayasadan geçtiğini söyledi. Çiçek, "Bugün 1 Nisan tarihi önemli. Siyaset kurumu bu anayasa konusunda 1 Nisan şakası haline getirmez. Yüzünün akıyla başarıyya sonlandırır. Buna ihtiyacımız vardır. Demokratik standartları yüksek, devletin etkin ve verimli bir şekilde çalışacağı, vatadaşa hizmet üreteceği devlet oluşturnanların erklerin görev yetki sorumluluklarının net olarak belirlendiği her gün yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğ açıktır. bir anayasaya ihtiyaç var. 30 yıl içinde 17 defa değiştirilmek mlecburiyetinde kalan yeni anayasa günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Bir ülkenin neleri kaybettiğini herkes iyi anlamalı. yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğun uzun uzun anlatmaya gerek yok. Arkadaşların görüşlerine katılıyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin 200 yılı aşkın süredir anayasa yapma birikimine sahip olduğunu ifade eden Çiçek, "Un da var şeker de var helvada var bu defa bu işi başaramazsınız vatadaşın kabahati değil talepte bulunanların değil, siyaset kurumunun beceresiksizliğindir. bunun altını çiziyorum. herkesin neye talip olduğunu bugün burada daha iyi anlaması gerek. Bu anayasayı 2012 sonunda belli bir noktaya getirmemiz şart. Yeni bir anayasa size bir lütfu değildir. Bağışı değildir. Size borcudur. Mecliste bulunan siyasi partiler başta olmak üzere siyaset kurumunun seçimden evvel veridği sözün gereğidir. bunun arkasında durmaları gerekiyor. sizin alacağınızdır. Alacağınızı iyi takip edin. Bu borcu siyaset kurumu öteleyemeyez. Bahane bulamaz ve arayamayaz. Siyasete güveni artırmak adına bu işi başarmak mecburiyetindeyiz" dedi.

"DÜNYA TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYOR"

Yeni anayasa konusunun iç meselesi olmaktan çıktığını ifade eden Çiçek, "Uluslararası camiada Türkiye'nin nasıl neticelendireceği merak konusudur. Bu işi siyaset kurumu ve dönem parlemantosu başardığınd Türkiye'nin itibarı 5'e katlanacaktır. yeni anayasa sıfır sorunlu tkürkiye anlamına gelmiyor. Bir kısım sorunların anayasadan kaynaklanmadığını biliyoruz. onlardan arta kalan kısımlara bakarsak bugün yaşadığmız bir kısım sorunların zaman zaman krize dönüşen hususların anayasadan kaynaklandığını görüyoruz.

Reklam
Reklam

yeni anayasa siyaset kurumunun sorunu ortadan kaldırma konusunda imkanlarını artıracak" dedi.

"SAĞ DUYULU BİR SİYASET İKLİMİNE İHTİYAÇ VAR"

Meclis'teki 4 siyasi partinin meclis dışında ilk defa Türkiye'nin her tarafında bir arada olduğunu ifade eden Çiçek, "Bu tablonun bizahi kendisi yaptığımız konuşmalardan çok önemlidir. Öfkenin olduğu yerde, öfkenin siyasi atmosferi kuşattığı ortamda anayasa yapmanın zor olduğun belirtmek isteyenlere sesleniyorum. İhtiyaç var talep var. tecrübe var akademeki birikim var. bir de onurlu ve sağduyulu bir siyaset iklimine de ihtiyaç var. Buna itirazınız varsa bunu herkes söylesin. Bizim işimizin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir diyalog ortanmına herkesin ihtiyacı var. Bunun temin edilmesi lazım. Bunu bir şeyin bahanesi olarak söylemiyorum" açıklamalarında bulundu.

"2012 YILI ANAYASA YILI OLACAK"

Meclisteki görüntüleri vatandaşın kendisine sorduğunu hatırlatan çiçek, "Bu ortamda anayasa yapabilecek misiniz diye soruyor. Bu görüntüyü ortadan kaldırmak hepimizin görevidir. Emin olun ki bu tablo bir yıl hakim olsa Türkiye nereye gidiyor sorularının önemli bir kısmının geride bırakmamızı sağlayacak. Türkiye'de bu atmosfer bir yıl egemen olsun bugün tartıştığımız 'Türkiye nereye gidiyor' tarzındaki soruları geride bırakacaktır. Yazanlarımızdan ve çizenlerimzden rica ediyorum. böyle bir iklimi Türkiye'de egemen olmasını istiyorum. Anayasa çalışmalarının olumlu sonuçlanacağına inanıyorum, 2012 yılının anayasa yılı olcağına inanıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Orhangazi'nin fethettiği ilk Osmanlı başkentinde yeni anayasa için bir araya geldiklerini ifade ederek, "Ülkemizin çok kıymetli siyasetçileri ve sivil toplum liderleri bu şehirde büyüdüler. Celal Bayar gibi birçok insanımızı bu topraklar yetiştirdik. Anayasa platformunun 9. toplantısının Bursa'da yapılması bu yönde çok önemlidir. Bu kuruluşların tamamen farklı dünya görüşleri var. Esnaf da var emekli de var. Tek tek sorarsanız hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ülkemizin geleceği ve yeni anayasa için hepimiz aynı masa etrafında toplandık" dedi.

"ŞU ANKİ HEDEF İÇİME SİNMİYOR"

Hedeflere ulaşmak için yeni bir anayasanın şart olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Bugün Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmaktır. Ben bunu övünerek bunu söylüyorum. Bu konum içime sinmiyor. Bize yakışan 17.'lik değil, birinci olmaktır. Benim ecdadım bunu yaptı. Bursa bu başarıya şahitlik etti. Bizler hedef koyduk. Dünyanın 100. yılında dünyanın en büyük 100 ekonomisinden biri olmayı hedefledik. Çünkü bu millet bunu hak ediyor. Bunun için de demokrasimizin kalitesi ve ekonomimizin gücünü

Reklam
Reklam

artıracak yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Bugünkü anayasa pek çok değişiklikle yamalı bohçaya döndü. Bu elbise bize dar geldi. Bu elbiseyle koşamıyoruz. Kaybedecek bir dakikamız bile yok. Muhtıraların ara rejimlerin darbelerin dayattığı değil, halkın iradesinin ortaya çıktığı bir anayasaya ihtiyaç var. Bu anayasa 2023 hedeflerine bizi götürür" açıklamalarında bulundu.

adğını biliyoruz. onlardan arta kalan kısımlara bakar

"BUGÜN KONUŞMA GÜNÜ"

Yeni anayasayı beklenilen maddeleri kağıtlara değil, 74 milyon vatandaşın kalbine yazmak gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Herkesin kabul edeceği bir anayasayı ortaya çıkarmalıyız. Bir elbise dikilecekse, bunu milet dikmelidir. Bu anayasa milletin mutabakatıyla yazılmalıdır. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı. Vatandaş onayladı. Biz fikrimizi söyleyelim. Uzmanlar yazsın. Yöneticinin halka, halkın yargıya sağ duyu düzene ihtiyaç var. Bugün hepimizin konuşma günü. Müzakereci demokrasinin en güzel örneği bu salonlarda yaşanıyor. İçinizden ne geliyorsa hepsini rahatlıkla söyleyin. Yanlış anlaşılırım diye düşünmeyin. Samimi fikirlerinizi paylaşın. Bugün konuşma günü. Bugün konuşmazsanız vebal sizin. Bu çabanız boşa gitmeyecek. Sesiniz duyulacak. Fikirleriniz Ankara'da yankılanacak. Bu da bizim görevimiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"YENİ ANAYASA İÇİN GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRDİK"

TÜRMOB Başkanı Naim Sanlıyeni bir anayasının Türkiye'ye güç katacağını ifade ederek, "Bizler kendi cephelerinde ve tabanlarında bir anayasa yapma imkanına sahipken bundan vazgeçerek, ihtiyacımız olan anayasayı yapmak için güçlerimizi birleştirdik. Kolları sıvadık. Amacımız bir anayasa yazmak değil. Sizin görüşlerinizi alıp derlemek ve toparlamak. TBMM sunmaktır. İfade özgürlüğü, birlikte yaşama, din ve devlet işlerine seçimler ve siyasi partilere doğal ve kültürel varlıklardaki konularda cevaplarınızı

istediğiniz gibi vereceksiniz" ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni anayasa fırsatını değerlendirmenin önemine işaret ederek, "Bu fırsatı değerlendirelim. Bu fırsatı elimizden almaya çalışanlara fırsat vermeyelim. Biz STK'lar olarak meclisteki bu sürecçi destekliyoruz. Bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz. Yeni bir anayasa diyoruz. Yeni anyasa için sizin desteğinize ihtiyaç vra. Bugün sizin gününüz" açıklamalarında bulundu.

Reklam
Reklam

TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, yeni anayasının toplumun tüm kesimlerinin hak ve özgürlüklerini güvence altına alınmasını sağlayacağını ifade etti.

Türk Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yeni anayasa yapmak için toplumun bütün kesimlerinin görüşlerinin alacağının altını çizerek, "Bu bir Nisan şakası değil. Bu ülkenin toplumsal mutabakatını siz yapacaksınız. Önemli katkı vereceksiniz. Bu 1 Nisan şakasının gerçekleşmesi gecikecektir. Yeni anayasanın hayırlı uğurlu olmasını istiyoruz" dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Altan Tan, toplumun acilen sıkıntılarını çözecek bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Toplumun acilen çözüme ihtiyaç sorunları var. eni bir milil mutabakata acilen ihtiyaç var. Bunu yaparken yeni anayasa bütün sorularımızı sir anda çözsecek anlayışında derğiliz. Bazen yeni anayasınn yapılmasından rahatsız olan çevreler bu yeni anayasanın sihirli değnek olmadığını söylüyor. Doığrudur. Ama sorunların yolunu açakacak bir anahtardır. Sorunlarımızı zemeyecek bir anayasa yeni olma özelliğini de taşımayacak. Asla çekinmeyin. İlgili kanunlar ile bunların tamamını bir kenera bırakıyoruz. yeni bir paradigma ortaya koyuyoruz. Bütün fikirlerinizi en aykırı fikirlerinizi ifade edebilirsiniz. Eğer biz bütün görüşlerimizi bu kadar açık bir şekilde ifade edemezsek bu yeni anayasayı da doğru düzgün yapmamız mümkün değil. BDP Diyarbakın İl Başykanlığının 4 maddelik bir deklerasyonu mizaya çıktı. Valilik bu kampanyayı durdurdu. Serbestçe konuşamazsak hiçbir yerede varakmayız"

Reklam
Reklam

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve MHP Konya Milletvekili Faruk Faruk Bal, "Anayasa yapmak için ihtilaller yapılırdı. Bugün 1 Nisan. Bursalılar bu yeni anayasaya büyük bir katılım örneği gösterdi. Bu şehirde gurur duyuyorum. anayasayı yapmak zor bir iş değildir. Zordur. En uçtaki düşünceleri ve fikirleri koparmadan, kırıp dökmeden birbirine yaklaştırma işidir. Uzlaşmayı sağlamak için buradayız. Karşındakinin ne düşündüğünü bilmek uzlaşma için önemli bir adımdır. Karşındakini niçin böyle düşündüğünü

sezmek daha büyük bir adımdır. Bir ihtilal anayasassı olan 122 Eylül anayasasının temel hak ve özgürlükleri daraltan yapısını değşitirmek ve bu ülkede yaşayan bütün vatandaşların diline ve ırkına bakılmaksızın hepsinin onurlu olması için yeni anayasaya yansıması lazım" açıklamalarında bulundu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve CHP Milletvekili Atilla Kart, 5 ay içinde toplumda oluşturulan korku ve baskı iklimi sebebiyle insanların düşüncelerini özgürce ifade edemediklerini gördüklerini belirterek, "Toplumsal barıştkan yana isek, insan haklarının gelişmesini istiyorsak ortak değerlerimize ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. İktidar gücü iele ortkak değerlerimizi ayrıştırıyorsak, nefret dili kullanarak toplumu bölüyorsak bu anayasa platformu çöker. Bu engeli hep birlikte aşmak zorundayız.

Reklam
Reklam

İktidar gücünün dayatmacı bir anlayışla kullanma girişimi ve talihsizliği anayasa yapım sürecindeki en büyük engeldir. Önümüzü grömek adına bunu ifade ediyorum. Anayasa sürecini sabote eden temel dinamik maalesef budur" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz