TBMM olağanüstü toplanabilir

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın perşembe günkü ziyaretinde Avrupa Parlamentosu'nu TCK konusunda ikna etmeye çalışacağı, ancak bunun yeterli olmaması halinde Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nın kalan iki maddesinin görüşülmesi için Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılabileceği yorumları yapılıyor.

TCK Tasarısı Başkent gündeminde birinci sırada yer almaya devam ederken, Başbakanlık ve AK Parti yönetimine yakın çevreler, tasarının Türkiye'nin 40 yıllık AB serüvenine engel olmadan gündemden çıkarılması için formül arandığını belirtiyor. Tasarının ertelenmesi ve 'zina' ile ilgili tartışmaların sınırları aşarak ekonomik etkileri de beraberinde getirmesiyle hem AK Parti Hükümeti hem de AB nezdinde yeni açılımlar için formüller aranıyor.

Reklam
Reklam

TBMM'nin 1 Ekim tarihinde seçim gündemiyle açılması, tasarının; Ekim'in ikinci haftasında ancak TBMM'ye gelerek Komisyon ve Genel Kurul'da ele alınabilecek olması nedeniyle yaklaşık 1 aylık bir gecikmeyle çıkabileceği, dolayısıyla 6 Ekim tarihine yetişmeyeceği biliniyor. Bu çerçevede Başkent'te hem hükümet hem de AK Parti nezdinde Meclis'te ve AB'de yeni açılımlar üzerinde duruluyor.

Bu açıdan Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Parlamentosu'na Perşembe günü yapacağı ziyaretin 'Zina' ve yeni TCK kilidini çözebileceği belirtiliyor. Erdoğan'ın burada AB temsilcileriyle görüşerek yeni TCK ve 'zina' düzenlemesi konusunda ikna çabası içine gireceği, ancak bunda başarılı olunmaması halinde gelecek hafta 27-28 Eylül tarihleri arasında TBMM'nin olağanaüstü toplantıya çağrılabileceği ifade ediliyor.

Dolayısıyla TBMM'nin bir hafta sonra olağanüstü toplanması durumunda TCK tasarısı kısa süre içinde Meclis Adalet Komisyonu'nda ele alınacak. Ardından da tasarı herhangi bir değişikilğe uğramadan yasalaştırılacak.

Reklam
Reklam

AK Parti çevreleri böyle bir durum olması halinde, tabana bunun nasıl izah edileceği konusuna da kendisini hazırlıyor. Alınan bilgilere göre, tabana öncelikle 'sabırlı olalım' mesajı verilecek.