Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda ‘bütçe’ Görüşmeleri

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiftçinin yanında hizmet verecek 2 bin 500 tarım...

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiftçinin yanında hizmet verecek 2 bin 500 tarım danışmanını alacaklarını ve bununla ilgili sürecin başladığını bildirdi.

Bakan Eker, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı. Türkiye’de 10 milyon kişinin tarımda çalıştığını belirten Eker, Türk tarım sektörünün son 8 yılda büyüdüğünü söyledi. 2011 yılında tarım ürünleri ithalatının 17 milyar 575 milyon dolar olduğunu belirten Eker, 2003-2012 döneminde toplam 50.7 milyar lira tarıma destek verdiklerini söyledi. Eker, 2012 yılsonunda ise bu yıl için tarıma verilecek desteğin 7,7 milyar lira olacağını kaydetti. Eker, okul kantinlerinde güvenli gıda satılmasına ilişkin etkin denetim programı hazırladıklarını söyledi. Eker, 2 bin 500 yeni tarım danışmanı alacakları müjdesini vererek, “Daha önce 7 bin 500 tane almıştık. Alacağımız tarım danışmanları kırsalda, köylerde çalışacak, çiftçinin yanında, merasında, ahırında onların yanında çalışacak, onlara hizmet sunacak. Yeni alımlarla birlikte bu sayı 10 bin kişiye ulaşmış olacak. Alım süreci başladı. ÖSYM’de çok yakın tarihte ilana çıkacak. 2013 yılının Ocak ayında bunlar görevlerine başlamış olacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Okullarda süt dağıtıma da değinen Eker, bu yıl özel okullarında dahil edildiğini anımsattı. Eker, süt ile ilgili ihale sürecinin başladığın bildirdi. Dünya tarımında Türkiye’nin 11’sıradan 7. sıraya geldiğini belirten Eker, “Bizim hedefimiz ilk 5 içine girebilmek” dedi.

Bakanlığın 2013 yılı bütçesinin 13 milyar 116 milyon lira olduğunu belirten Eker, bunun 8 milyar 974 bin lirasının tarımsal destekler için kullanılacağını söyledi.

Öte yandan Bakan Eker’ın sunumundan önce dün yaşanan kavgaya ilişkin AK Parti’li Muzaffer Baştopçu ve CHP’li Mevlüt Aslanoğlu söz aldı. Baştopçu, “Dünkü olaylardan hepimiz üzüldük, keşke yaşanmasaydı. Burada en uzun plan ve bükçe komisyonu üyesi olarak bizim komisyon bugüne kadar en demokratik yönetim sergiledi. Bakanlarımız aynı tavrı sergiledi. Burada öyle güzel ortam oldu ki kimse burada birbirini kırmadan, dökmeden, incitmeden düşüncelerini anlattı. Komisyon üyesi olmayan vekiller bu usulü yöntemi bilmediği için bu sıkıntılara neden oldu. Herkes burada her şeyi söylüyor. Komisyon başkanım da çok adaletli davrandı” dedi.

Reklam
Reklam

CHP’li Aslanoğlu ise komisyon üyesi olarak ev sahibi oldukları ve dışarıdan gelen milletvekillerinin kendilerini misafiri olduğunu söyledi. Misafire herkesin tolerans göstermesi gerektiğini belirten Aslanoğlu, “Siz iktidarsınız. İktidar her şeyi duyacak. Biz sabırlıyız ama bizden daha çok sabırlı olmanız gerekir. Burada dışarıdan gelen arkadaşlarımıza suçu yıkmayı da çok kabullenmiyorum. Onlar bizim milletvekillerimiz. İlinin sorunlarını aktarmak herkesin en temel görevidir. Sayın Başkanın adalet duygusuna bende inanıyorum ama bazen de bizim arkadaşlarımızın sözünü sorun olsa kesiyor. Dünkü olaylarda Sayın Bozkır’ın sözünü kesmedi. Sayın Bozkır’ın dün Genel Başkan Yardımcımız Sayın Loğoğlu’na ‘Sen matematik hesabı bilmiyorsun’ demesini çok yadırgadım. Sayın başkan sözünün kesmedi. Sayın Bozkır’ın Genel Başkanımız için ‘Somali yerine Kenya’ya gitti. Kendini Somali’ye gitti zannediyor’ sözleri bizi yaralamıştır. Sosyalist Enternasyonal’de her şeyi bilmesine rağmen ti geçmesi bizi üzmüştür. Kime bir laf söyleyeceksiniz bana söyleyin. Bizim gruptan kişiliklere yönelik hakaret edilmişse onlar adına ve ben özür diliyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Aslanoğlu, Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’ı, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Volkan Bozkır’ın sözünü kesmemekle suçlayarak, “Sayın başkan sizin adalet terazisinin hafif kaçtığını düşünüyorum” dedi. Aslanoğlu’nun bu sözlerine AK Parti sıralarından ‘Hayır hayır’ diyerek itiraz etti

Başkan Elvan ise Aslanoğlu’nun sözleri üzerine, “Biz günde 14-15 saat çalışıyoruz. Zaman içinde kendi içinde gerginliklerin olması doğal. Elimden geldiğince adaleti olmaya çalışıyorum. Kimsenin sözünün kesmiyorum ilave süreler veriyorum. Elbette hepimizin birtakım eksikliklerimiz olabilir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: