Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda ‘bütçe’ Görüşmeleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orman vasfını yitirmiş 2-B arazilerinin satışı için 23 Kasım 2012 tarihi...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orman vasfını yitirmiş 2-B arazilerinin satışı için 23 Kasım 2012 tarihi itibariyle aldıkları başvuru sayısının 427 bine ulaştığını belirterek, Aralık ayında bu taşınmazların satış işlemlerini başlatacaklarını bildirdi.

2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinin son gününde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlığının bütçesine ilişkin komisyona bir sunum yaptı. Bakanlığın 2013 yılı gider bütçesi için teklif edilen ödenek tutarının 99,2 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, “Bu ödeneğin sadece 1,9 milyar TL’lik kısmı Bakanlık ihtiyaçları için kullanılacaktır. Bu tutarın 1,3 milyar TL’si personel ve sosyal güvenlik giderleri, 526 milyon TL’si mal ve hizmet alım giderleri, 130 milyon TL’si sermaye giderleri, 12 milyon TL’si cari transferler ve sermaye transferleri için öngörülmüştür. 2013 yılı ödenek teklifimizin yüzde 98,1’ini oluşturan 97,3 milyar TL tutarındaki ödenek ise diğer kamu hizmetlerinin finansmanını karşılamak amacıyla ilgili idarelere aktarılacaktır. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na 36,3 milyar TL, mahalli idare payları için 33,4 milyar TL, fon payları için 6,6 milyar TL, yükseköğretim kurumlarına yaklaşık 500 milyon TL’si bu yıl kaldırdığımız öğrenci katkı payı karşılığı olmak üzere toplam 14 milyar TL, yedek ödenekler için 2,5 milyar TL, kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün il özel idarelerine devredilen personelinin ücretlerinin karşılanması için 1,5 milyar TL, köylerin altyapısının desteklenmesi projesinde kullanılmak amacıyla il özel idarelerine aktarılmak üzere 578 milyon TL, belediyelerin altyapısının desteklenmesi amacıyla 526 milyon TL ödenek öngörülmüştür” diye konuştu. Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2013 yılı gider bütçesi için 2,1 milyar TL, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı için 23.6 milyon TL ödenek teklif ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

“HÜKÜMETLERİMİZ DÖNEMİNDE 38 MİLYAR DOLAR ÖZELLEŞTİRME GELİRİ ELDE EDİLMİŞTİR”

AK Parti hükümetleri döneminde toplam 38 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildiğini ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

“1986 yılından bu yana toplam 45,1 milyar dolar tutarında özelleştirme gerçekleştirildiği göz önünde tutulursa bu alandaki başarımız daha net ortaya çıkacaktır. Ancak şunu da belirtmek isterim, hükümet olarak biz özelleştirmeyi bir gelir kapısı olarak görmüyoruz. Aksine, orta ve uzun vadede yatırımları, istihdamı ve verimliliği artıran bir olgu olarak değerlendiriyoruz. Zira hükümetlerimiz döneminde ülkemizin büyüme potansiyeli ve kalkınma hızının artmasına, kamunun üzerindeki istihdam ve finansman yükünün azalmasına büyük katkı sağlayan özelleştirme uygulamalarına öncelik verdik. Bundan sonra da bu uygulamalara aynı kararlılıkla devam edeceğiz.”

Sunumunda orman vasfını yitirmiş 2B arazileri hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, çıkarılan yasa ile vatandaş ile devlet arasında yıllardır devam eden sorunu çözüme kavuşturduklarını söyledi. Şimşek, “2/B arazilerinin başvuru bedellerinin tahsilatında bürokratik süreçleri azalttık. Kamu bankaları ile yaptığımız elektronik entegrasyon sayesinde vatandaşlarımıza bulundukları mahalden işlem yapma imkanı sağladık. Bu Kanun kapsamında, 23 Kasım 2012 tarihi itibarıyla aldığımız başvuru sayısı yaklaşık 427 bine ulaşmıştır. Başvurular, tespit edilen 2/B kullanıcı sayısının yüzde 68’ine denk gelmektedir. 2012 yılı Aralık ayında bu taşınmazların satış işlemlerini başlatacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Tapu taraması ve tescil işlemlerini hızlandırarak 2003 yılından bugüne Hazine’ye ait taşınmazların yüzölçümünü yüzde 100 oranında artırdıklarını belirten Bakan Şimşek, “Hazine taşınmazlarının yüzde 58’ini Coğrafi Bilgi Sistemi’ne dahil ettik. Böylece, taşınmazların koordinatlarını ve diğer özelliklerini yerine gitmeden tespit edebiliyoruz. Hazine taşınmazlarının yönetimi ve satışı sonucunda 2003 yılından 2012 yılı Eylül ayı sonuna kadar yaklaşık 9,4 milyar TL gelir sağladık. Bu gelirin 1,5 milyar TL’si 2011 yılında; 1,1 milyar TL’si 2012 yılının ilk dokuz ayında elde edilmiştir” diye konuştu.

“MALİ SUÇLARLA MÜCADELEDE KARARLIYIZ”

Mali suçlarla mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Maliye Bakanı Şimşek, “Gerçekleştirdiğimiz mevzuat ve teknik altyapı çalışmaları ile mali suçlarla mücadelede uluslararası uyuma yönelik eksikliklerimizi büyük ölçüde tamamladık. Terörün finansmanı suçu ile ilgili mevzuatın uluslararası kriterlere uygun hale getirilme çalışmasını yaparak, hazırladığımız kanun tasarısını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduk. Tasarı son olarak Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülme aşamasındadır. Ayrıca, 2006 yılından bu yana mali suçlarla mücadelede işbirliğini geliştirmeye yönelik 32 ülke ile anlaşma imzaladık” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakanlık tarafından takip edilen dava ve icra sayısının 489 bin 123 olduğunu kaydeden Şimşek, ayrıca konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarını vergi adaletini güçlendirecek şekilde gözden geçirdiklerini bildirdi. Bireysel emeklilik hesabına katılımcının katkı payının yüzde 25’i kadar doğrudan destek sağladıklarını belirten Bakan Şimşek, “Artık sistemden ayrılanlar için anapara üzerinden kesinti yapılması söz konusu değildir. Daha önce ayrılanlar için ise anapara üzerinden alınmış vergileri iade ediyoruz” dedi.

Şimşek, bu uygulamaya konulan yeni teşvik sistemi ile Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi teşviklerini sunduklarını ifade etti. 6111 sayılı kanun ile yine Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali yapılandırılmasını gerçekleştirdiklerini belirten Şimşek, şunları söyledi:

“Kanundan yararlanmak üzere 5,3 milyon mükellef başvuruda bulunmuş, 39,4 milyar TL alacak yeniden yapılandırılmıştır. Yapılandırılan alacakların 20 milyar TL’sini, yani yaklaşık yüzde 54,5’ini tahsil ettik. 6322 sayılı Kanunla ödemelerini süresinde gerçekleştiremeyen 1 milyon 21 bin mükellefe, 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam etme imkanını sağladık.”

Reklam
Reklam

“GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NA BU YIL SONU İTİBARİYLE BİN 900 UZMAN YARDIMCISI ALACAĞIZ”

Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerini söyledi. Şimşek, “Yaklaşık 4 bin 800 olan vergi müfettişi sayımızı artırıyoruz. Sadece müfettiş sayımızı artırmakla kalmıyoruz, aynı zamanda sürekli eğitim ile beşeri sermayemizin kalitesini de yükseltiyoruz. Bu çerçevede Vergi Denetim Kurulu’nun aynı anda 800 kişiye eğitim verme kapasitesine sahip yeni hizmet binasını faaliyete geçirdik. Gelir İdaresi Başkanlığımıza bu yıl sonu itibarıyla bin 900 gelir uzman yardımcısı almış olacağız. İdari işlemlerin mevzuata uygunluğunun artırılması ve kamu hizmetlerinde kalitenin yükseltilmesi amacıyla e-teftiş programları ile teftişlerde etkinliği artırıyoruz. Robot adı verilen yazılımlarla e-ticaret yapan siteleri tespit ve takip edeceğiz” diye konuştu.

2013 yılı gelir bütçesi hakkında da bilgi veren Maliye Bakanı Şimşek şunları söyledi:

“Merkezi Yönetim bütçesinde bütçe gelirleri 370,1 milyar TL, vergi gelirleri 317,9 milyar TL, vergi dışı gelirler 52,1 milyar TL olarak tahmin edilmektedir. 2013 yılı genel bütçe vergi gelirleri içerisinde Gelir Vergisi 62,7 milyar TL, Kurumlar Vergisi 29,3 milyar TL, dahilde alınan KDV 36,4 milyar TL, ithalde alınan KDV 61,2 milyar TL, Özel Tüketim Vergisi 83,1 milyar TL, Motorlu Taşıtlar Vergisi 7,5 milyar TL, 6,3 milyar TL, harçlar 11,2 milyar TL, Damga Vergisi 8,1 milyar TL, Özel İletişim Vergisi, 4,9 milyar TL, Gümrük Vergisi 6,1 milyar TL, diğer vergiler 1,1 milyar TL olarak tahmin edilmiştir. 2013 yılı genel bütçe vergi dışı gelirlere baktığımızda teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 9,1 milyar TL, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler 2 milyar TL, faizler, paylar ve cezalar 24,3 milyar TL, sermaye gelirleri 9,3 milyar TL, alacaklardan tahsilat 286 milyon TL olarak yer almaktadır. 2012 yılsonu gerçekleşme tahminleriyle karşılaştırdığımızda, 2013 yılı merkezi yönetim bütçe gelirleri yüzde 12,4 oranında, vergi gelirleri ise yüzde 14 oranında artış göstermektedir. 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gelirleri tahminimiz gerçekçidir. Bu tahminler yapılırken 2013-15 Orta Vadeli Program’da belirtilen makroekonomik göstergeler temel alınmıştır. Ayrıca, 2012 yılında bazı kalemlerde yaptığımız vergi artışı ile BOTAŞ’ın yükümlülüklerini yerine getireceği varsayımının önümüzdeki yıl vergi gelirlerini 17 milyar TL artırmasını bekliyoruz. Bu etkiler hariç vergi gelirlerinde beklediğimiz artış oranı yüzde 7,8’dir. Bu oran, orta vadeli programda öngörülen yüzde 9,5’lik nominal GSYH büyüme oranının altındadır. Dolayısıyla 2013 yılı vergi gelirleri tahminimiz makuldür.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: