TBMM'de "Avrupa Günü" sempozyumu

ANKARA (İHA) - TBMM'de, Türk Parlamenterler Birliği ve AB Çalışmaları Merkezi tarafından, "Avrupa Günü" isimli bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan TBMM Başkan Vekili Ali Dinçer, Türkiye'nin son 7 yılda AB açısından son derece önemli reformlara imza attığını hatırlatarak, Türkiye'de reform sürecinin yavaşladığı yönündeki eleştirilerin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Dinçer, "AB sürecinde reformlarla ilgili adımları atmaya devam etmeliyiz" dedi.

'İşkenceye karşı sıfır tolerans' ilkesinin uygulamaya konulduğunu anlatan Dinçer, bu konuda kamu görevlilerine eğitim verildiğini, bu eğitime Türkiye'de bulunan Asyalı ve Afrikalı öğrencilerin de katıldığını söyledi. Dinçer, AB sürecinde reformlarla ilgili adımların atılmasına devam edilmesi gerektiğini belirtti. Avrupa halklarının, Türkiye'nin AB'ye üye olmasının Avrupa için bir kazanç olduğunu görmesi gerektiğini kaydeden Dinçer, Türkiye'nin üye olduğu bir AB'nin, dünyada önemli güç haline geleceğini ifade etti. Türkiye'nin, AB'den aldığından fazlasını verecek durumda olduğunu kaydeden Dinçer, 9. Uyum Paketi'nin hızla yasalaştırılmasının önemine işaret etti.

Reklam
Reklam

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Hasan Korkmazcan ise, AB'nin, Türkiye'ye karşı farklı standartları bulunduğunu kaydederek, "Özellikle terör konusunda AB'den beklediğimiz desteği göremedik" diye konuştu. Fransa Parlamentosu'nun, 18 Mayıs'ta tarihi gerçeklerin açıklanmasını bile cezalandıracak bir yasa teklifini görüşeceğini hatırlatan Korkmazcan, "Bu yasa teklifi, 200 yıl önce ölen Fransızlar'ı bile mezarından sıçratacak bir tekliftir. 18 Mayıs'ta Fransa, bizim uyarılarımızı dikkate almaz ve bu kanunu çıkarırsa, biz de 25 Mayıs'ta yapacağımız Türk Parlamenterler Birliği Genel Kurulu'na, 86 yılda parlamentoda görev almış bütün milletvekillerini ve temsilcilerini çağıracağız. Burada, 'Etkin Karşılık Kanunu' çıkarılmasına öncülük edeceğiz. Türkiye, artık kendisine nereden yöneltilirse yöneltilsin, bütün saldırılara etkin karşılık vermelidir. Bu çerçevede, Etkin Karşılık Merkezi de kuracağız" ifadelerini kullandı.