TBMM'de gergin dakikalar

TBMM Genel Kurulu, açılışının 87. yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplandı. Meclis Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Erdoğan'ın ardından konuşma yapan CHP Genel Başkanı Baykal'ın konuşması, AKP sıralarında tepkiyle karşılandı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlık ettiği toplantı, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Arınç, Genel Kurul'u izlemek üzere TBMM'ye gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i milletvekillerine takdim etti. Milletvekillerinin alkışlarla ayakta karşıladığı Sezer, Genel Kurulu selamladıktan sonra salondaki yerini aldı.

Reklam
Reklam

Daha sonra Arınç, özel gündemli toplantının açış konuşmasına başladı. Meclis Başkanı Arınç ve Başbakan Erdoğan'ın ardıdan kürsüye CHP Genel Başkanı Deniz Baykal çıktı.

BAYKAL: BU SEÇİM ŞEKLİYLE BİR AİLEYE KAPIKULU SEÇİLİR

'Cumhurbaşkanı Sezer'i tarih taktirle anacaktır' diyen Baykal'ın yeni cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili şu sözleri, AKP sıralarını hareketlendirdi:

'Aday gösterme süresinin son iki gününe girmek üzereyiz, ortada hiçbir ciddi aday yoktur. 72 milyonluk Türkiye kimin cumhurbaşkanı olacağı konusunda tam bir karanlık içindedir. Toplum bilmiyor, muhalefet partileri bilmiyor, iktidar partisi bilmiyor, milletvekilleri bilmiyor, TBMM bilmiyor. İktidar milletvekilleri ve bakanlar kimi seçecekleri konusunda talimat bekliyorlar. Talimat verecek olan cumhurbaşkanı adayının millet tarafından bilinip değerlendirilmesini istemiyor. Milletten, milletvekillerinden, TBMM'den kaçırılan bir cumhurbaşkanlığı seçimi...

Böyle bir cumhurbaşkanlığı seçiminin anayasa ile, demokrasi ile millete ve cumhurbaşkanlığına saygı anlayışıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Bu şekliyle cumhurbaşkanlığı seçimi, AKP mutfağının değil aile mutfağının bir işi haline dönüşmektedir. Milletten, milletvekillerinden, AKP milletvekillerinden bile kaçırılan bir cumhurbaşkanlığı seçimi...

Reklam
Reklam

Bu bir seçim değil tebligattır. Tek parti dikta rejimlerde bile böyle bir uygulama olmamıştır. Böyle bir tablo ne 23 Nisan ruhuna, ne meclisimizin onuruna, ne de millet meclisi iradesinin üstünlüğü anlaşına yakıştırılamaz. Bu yöntemle 72 milyonluk Türkiye'ye saygın ve onurlu bir cumhurbaşkanı değil, bir aileye kapıkulu seçilir. Böyle bir seçim hem TBMM'nin şerefine ve onuruna yakışmaz." dedi.

MASALARA VURDULAR

Baykal'ın sert sözlerine AKP milletvekilleri masalara vurarak tepki gösterdi. Araya giren TBMM Başkanı Arınç, ortalığı yatıştırdıktan sonra Baykal'a hitaben 'Sayın başkanlar Ulusal Egemenlik Bayramı ile ilgili konuşma yapıyorlar, yapacaklar. Konuşmalarımızda özellikle milletimizi kucaklayan, gelecek hedeflere ortalk düşüncelere götüren konuşmalar yapılır. İç politikaya yönelik konuşmalar yapılır mı yapılmaz mı bilmem ama kürsü hakkı ve söz hakkı mukaddestir. Ben konuşmanıza saygı duyuyorum. Ancak özellikle son kullandığınız cümleler milletvekili arkadaşlarımızı tahrik edecek ve belirli kişilere yönelik aşağılayıcı ifadelerdir. Lütfen konuşmanızı tamamlayınız' diyerek uyardı.

Reklam
Reklam

Baykal'ın konuşmasını tamamlamasının ardıdan söz alan Meclis Başkanı Arınç, çok sayıda AKP'linin Baykal'ın sert konuşması üzerine söz hakkı istediğini, ancak gerginliği sürdürmemek adına söz hakkı vermeyeceğini tutanaklara geçirdi.

ERDOĞAN'DAN BAYKAL'A YANIT

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın cumhurbaşkanı adayını kendisinin belirlemeye gayret ettiğini ileri sürerek, "Kendin aday olacaksan kendin aday ol. Yani burada biz, Sayın Baykal'ın verdiği zamana, tarihe, adrese göre mi açıklama yapacağız veya söyleyeceğiz veyahut da aday arkadaşlarımızı açıklayacağız?" dedi.

Baykal'ın bütün ifadelerini, "milletin takdirine" bıraktığını belirten Erdoğan, "Milletim o tür ifadeleri nereye koyacağını çok iyi bilir. Bugün bir
bayram günüydü ve ben bir bayram gününe yakışır bir konuşma yaptım. Ama Sayın Baykal'ın bir bayram konuşması mı yoksa bu ülkede çatışma-gerilim konuşması mı yaptığını milletim gayet güzel takdir edecektir.

Çünkü Sayın Baykal'ın yapısında hiç bir zaman uzlaşma yoktur.Bu parlamentonun çatısı altında olanlara saygısızlık yapacak kadar ileri taşıyan, onları ciddi bulmayan ve onlara hakaret eden, bu hakaretin ötesinde bakıyorsunuz ki yine kullandığı bir çok şeylerde seçilecek cumhurbaşkanını kalkıp da kendisi belirlemeye gayret ediyor. Yani bu parlamento içinde iktidar partisinin adayı ne kadar önemli ise muhalefet partisi olarak sizin adayınız da önemlidir. Sen bizden niye bekliyorsun? Açıkla adayını... Kendin aday olacaksan kendin aday ol" dedi.

Reklam
Reklam

Kendilerine göre bir strateji ve taktiklerinin bulunduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Bu taktiklerimizi, stratejilerimizi uyguluyoruz,
uygulayacağız, olay budur" dedi.

ARINÇ'IN OKUMADAN GEÇTİĞİ PARAGRAF

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in 23 Nisan oturumunu açarken yaptığı konuşmada önceden hazırladığı metindeki önemli bir paragrafı okumadı.

Meclis Başkanı Arınç'ın Parlamento muhabirlerine dağıtılan konuşma kitapçılığında yeralan ancak okumadan geçtiği paragrafta cumhurbaşkanlığı seçim sürecine yönelik eleştiride bulunanlara sitem gibi uyarı yer aldı. Konuşma metninin 7 sayfasında yer alan ve Arınç'ın okumadan geçtiği paragrafta şu sözler yer alıyordu:

"Meclis'imizin iradesine ve Anayasa'dan aldığı seçme hakkına haksızca eleştirilerde bulunanları; saygı göstermeyenleri, kişilere yönelik hakaret eden sözler sarf edenleri, tarihin tanıklığına ve milletimizin takdirine bırakıyorum."

KİMİ KAST ETTİ

Arınç'ın okumadan geçtiği bu paragrafta kimi kastederek uyarmayı planladığı Meclis kulislerinde merak konusu oldu. Kulislerde ağırlıklı olarak, Meclis Başkanı Arınç'ın, Başbakan Erdoğan'ın da "kırıcı üslup" kullandığını iddia ederek görüşmek istemediği CHP Lideri Deniz Baykal'ı kastettiği konuşuldu.

Reklam
Reklam