TBMM'de 'işkence' polemiği

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, cezaevlerinde sistematik işkence yapıldığını iddia eden DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'ya sert çıkarak, "Bunları külliyen reddediyorum. Bu beyanları talihsiz beyanlar ve açıklamalar olarak değerlendiriyorum. Türkiye hakkında, Türkiye'nin kurumları hakkında, elde hiçbir delil yokken ulu orta konuşmak, bu çatı altında bulunan bir milletvekili olarak bunları delilsiz olarak konuşmak bu Parlamentoya saygısızlıktır" dedi.

Şahin, dışarıya talimat verdiği tespit edilen terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan için geçen yıl hücre cezası denilebilecek türden bir ceza uygulandığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda dün gece yarısına kadar süren Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında sert tartışmalar yaşandı. Görüşmeler sırasında söz alan DTP Batman Milletvekili Ata, tarihi reformlar yapılması gerekilen ceza infaz sisteminin, hala sistemli işkencenin görüldüğü ve önleyici mekanizmaların kurulamadığı bir durumda olduğunu öne sürdü. F tipi cezaevi uygulamasıyla artan ve en üst seviyeye çıkarılan tecrit ve yalnızlaştırma politikalarının, cezaevlerinde baskı, işkence, aşağılayıcı ve onur kırıcı muameleler ile devam ettiğini ileri süren Ata, yaşam ve beden bütünlükleri devletin elinde olan tutuklu ve hükümlülere yönelik saldırıların bireysel olaylar olmadığını, sistematik olarak ve dönem dönem ağırlaştırılarak sürdüğünü öne sürdü.

Reklam
Reklam

"BUNLAR KIRIK PLAK GİBİ YILLARDIR SÖYLENEN SÖZLER"

Ata'nın eleştirilerine cevap veren Adalet Bakanı Şahin, sistemli işkence yapıldığı iddia edilen cezaevlerinin nerede olduğunu sorarak, "Eğer, 'tutuklu ve hükümlülere sistematik işkence yapılan cezaevleri Türkiye'dedir' derse, bunları külliyen reddediyorum" diye konuştu.

2003 yılına kadar Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin işkence yapılan ülkeler arasında gösterdiği ve takipte olan bir ülke olduğunu hatırlatan Şahin, 2003 yılından beri Avrupa Konseyi'nin Türkiye'yi bu listeden çıkardığını kaydetti. Şahin şöyle konuştu:

"O bakımdan, deminki o beyanları talihsiz beyanlar ve açıklamalar olarak değerlendiriyorum ve soruyorum. Türkiye'de hangi ceza infaz kurumunda ve tutukevinde kime, kim tarafından ve ne zaman işkence yapılmıştır. Bu ülkenin Adalet Bakanı olarak bana hemen bildiriniz. Gerekli tedbirleri almaz ve eğer gerçekten böyle bir muamele varsa, böyle bir işlem yapılıyorsa üzerine gitmezsek, o zaman gelirsiniz bunları söylersiniz. Bunlar bir kırık plak gibi yıllardır söylenen sözlerdir. Geçmişte buna benzer olumsuz uygulamalar olmuştur ama Türkiye, artık o Türkiye değildir. Bunlar artık geride kalmıştır. Bizim insanımız da hata yapabilir. Ceza infaz kurumlarında, tutukevlerinde görevli olan personelimizin her birini yakından takip edemiyoruz. Belki bunların içinde yanlış davrananlar olabilir. Türkiye, demokrasisi gittikçe güçlenen, sivil anlayışın gittikçe mesafe aldığı bir ülkedir. O nedenle, Türkiye hakkında, Türkiye'nin kurumları hakkında, elde hiçbir delil yokken ulu orta konuşmak, hele şu çatı altında bunları, bu çatı altında bulunan bir milletvekili olarak bunları delilsiz olarak konuşmak bu Parlamento'ya saygısızlıktır. Devletimiz öylesine şefkatlidir ki, kendisine kurşun sıkanlara dahi o ceza infaz kurumlarında insanca davranmaktadır."

Reklam
Reklam

Şahin'in sözleri AK Parti sıralarından büyük alkış aldı. Şahin, bazı muhalefet milletvekillerinin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın sık sık avukatlarıyla görüşmesi ve dışarıya talimat vermesiyle ilgili eleştirilere de cevap verdi. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunanların haftada bir kez avukatlarıyla, 15 günde bir de birinci derece yakınlarıyla görüşme imkanına sahip olduklarını ifade eden Şahin, Öcalan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne cezaevi koşullarıyla ilgili açtığı bir davanın
da bulunduğuna işaret etti. Bu nedenle de ayrıca ilgili yasalar gereği avukatlarıyla görüşme hakkının bulunduğunu kaydeden Şahin, Türkiye'de tutuklu ve hükümlülerle ilgili, avukatlarıyla ve yakınlarıyla görüşmeleri konusunda hangi hükümler varsa, bundan herkesin yararlanacağını belirtti. Bölücü örgüt elebaşının dışarıya talimat vermesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Şahin, "Bununla ilgili de eğer böyle bir davranışı tespit edilmişse, ki yanlış hatırlamıyorsam iki kez tespit edildi, yine ilgili yasalara göre bir ceza veriliyor. Geçtiğimiz yıl böyle bir ceza uygulanmıştı. Tabii, bu ceza, oradaki infazda bir şekil değişikliği, mesela hücre cezası gibi diyebileceğimiz bir cezadır. Bu sadece bir kişiye ait değil. Türkiye'de hükümlü olarak bulunan herkes için uygulanan bir müeyyidedir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam