TBMM'nin 1 Temmuz tarihinde tatile girecek olmasıyla birlikte Milletvekilleri de seçmenlerine ve kamuoyuna AB yolunu kimin tıkadığını, idamın kaldırılmasını kimin isteyip istemediğini anlatmaya hazırlanıyor.
Hükümet ortakları DSP ile ANAP'ın 'idam'ın kaldırılmasına ilişkin yaptığı çalışmalar ve diyalog arayışlarından sonuç alamamaları üzerine bu konuda atılacak adımlar konusunda umutlar giderek azalıyor. DSP dün Genel Başkan ve Başbakan Bülent Ecevit'siz toplandığı grup toplantısında 'idam' konusunda 2. tur görüşmelerine başlama kararı aldı. DSP bu görüşmeleri önümüzdeki günlerde gerçekleştirecek. 2. tur görüşmelerinde de DSP'ye ANAP ve SP dışında başka bir partinin destek vermeyeceği belirtiliyor.
DSP'lilerin diğer partilere gönderdikleri idam cezasının kaldırılmasına ilişkin taslak ile ilgili 'resmi' görüşleri beklemesine karşın, idamla ilgili yasanın yaz tatili öncesi gündeme gelmeyeceği ifade ediliyor. Teklifin reddedilmesi tehlikesinden tedirgin olan DSP ve ANAP'lılar, Meclis'in Haziran sonunda tatile girmesini, diğer partilerle uzlaşma görüşmelerinin yaz tatili süresince de devam ettirilmesini gündemlerine aldılar.
Öte yandan, AK Parti DSP'nin bu teklifine karşılık 'idam' ile ilgili düzenlemenin Anayasal bir zeminde yapılmasında kararlı. AK Parti bu konudaki teklifini kendi milletvekillerinin imzasına açarken, önümüzdeki günlerde DYP ve hükümet ortaklarından da bu değişiklik teklifine destek arayacak. AK Parti'nin idam konusunda şart olarak saydığı Anayasa değişikliğinin ise reddedilmesinden çok 'referandum' tehlikesi nedeniyle kabul edilmediği ifade ediliyor.
DYP ise Avrupa Birliği (AB) konusunda idam ve anadilde yayının sonraya bırakılmasından yana. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, bugün ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı makamında ziyaret edecek ve bu görüşüne destek arayacak. DYP, bunun dışında TBMM'nin tatile girmemesini ve AB ile ilgili bir genel görüşme açılmasında da kararlı. Ancak, DYP'nin bu teklifleri özellikle hükümet ortakları tarafından sıcak karşılanmıyor.
TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler artık TBMM'nin tatile gireceği konusunda herhangi bir tereddüt taşımazken, bütün siyasi partilerin meydanlara ineceği de ifade ediliyor. Özellikle DSP ve ANAP ayrıca tatil boyunca AB uyum düzenlemelerinin neden yapılması gerektiğini anlatarak, kamuoyu baskısı oluşturmayı planlıyor.
MHP ise meydanlarda hükümet ortaklarının muhalefetle işbirliği yaparak, idamın kaldırılmasını istediğini söyleyecek.
DYP, AK Parti ve SP ise hükümeti özellikle ekonomideki başarısızlığıyla meydanlara taşıyacak. Muhalefetin iktidarı halka şikayet edeceği bir başka konu ise AB yolunun yine iktidar tarafından tıkanması. Muhalafet iktidarı yine meydanlarda istifaya çağıracak.
Öte yandan, TBMM'nin Eylül ayında AB düzenlemeleri ile ilgili olağanüstü toplantıya çağrılması da bir başka görüş olarak Başkent kulislerinde konuşuluyor. Ancak, genel kanı TBMM'nin 1 Temuz tarihinde tatile gireceği ve Ekim ayı başında açılacağı yönünde. Dolayısıyla 'idam' ve 'anadilde yayın' başta olmak üzere AB yaz tatilinde askıya alınacak. Ekim ayından itibaren ise düğümün çözülmesine çalışılacak.
Kaynak: İHA