2 Temmuz seçimlerinin ardından başta cumhurbaşkanlığı seçimi olmak yoğun bir mesai yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 2008'deki ilk işi sigara yasağını genişletmek olacak.
Meclis Genel Kurulu'nda yarım kalan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmelerine 2 Ocak 2008'de devam edilecek. Teklif, kahvehaneler de dahil, birçok kapalı alanda sigara içilmesini yasaklıyor.
2007 yılını ağırlıklı olarak cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere pek çok tartışmalı konu ile geçiren TBMM'nin yılın son günlerinde ele aldığı teklif ise sigara yasağı konusunda oldu. Meclis Genel Kurulu'nda, Tanık Koruma tasarısının kanunlaşmasının ardından ele alınmaya başlanan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapılmasına dair yasa teklifi, 2008 yılında TCK'nın 301, 221. maddeleri ve sivil anayasa tartışmalarına sahne olacak Meclis'in yeni yılda ele alacağı ilk teklif olacak. Genel Kurul'da Perşembe günü görüşmeleri yarım kalan yasa teklifi, yılbaşı tatilinin ardından 2 Ocak Çarşamba günü gündemi oluşturacak.
-TEKLİF NE GETİRİYOR?-
4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi ise sigara yasağını genişletiyor. Teklife göre, 18 yaşından küçüklere sigara satanlar ile çocuğunu sigara içilen bölümlere götüren aileler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. 50 metreden büyük, lokanta, kafeterya ve kahvehanelerde sigara içenlerin kullanacağı, duman ve kokuyu giderecek havalandırmalı yerler oluşturulacak. 50 metrekareden küçük kahvehaneler, 3 yıl bu düzenlemeden muaf tutulacak. Araç sürücüleri, otomobil kullanırken sigara içemeyecek. Deniz araçlarındaki güvertelerde sigara içilen bölüm oluşturulacak. Fuar, alışveriş merkezi, kongre ve toplantı salonları, internet kafe, kahvehaneler, bilardo ve bowling salonları, okul ve hastane bahçelerinde sigara içilmesi yasaklanacak. Buralarda sigara içilebilen bölümler oluşturulacak.
-SİGARA YASAĞINI UYGULAMAYAN AMİR "GÖREVİNİ İHMAL"LE SUÇLANACAK-
Sigara yasağı uygulanmayan kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerinin ‘görevi ihmal' suçuyla cezalandırılması da öngörülüyor. Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda sigara yasağına ilişkin hükümlere uyulmaması halinde, bu kurumun amiri veya konuyla ilgili görevlendirdiği kişi, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Özel işyerlerinde sigara yasağına uyulmaması halinde ise bu işyerleri kapatılamayacak, bunun yerine 500 ila 10 bin YTL para cezası verilebilecek. Sigara içilmesi yasak alanlarda sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini yere atanlara 20 YTL, otomobilde sigara içen sürücülere ise 50 YTL ceza kesilecek.