ANKARA (İHA) - TBMM, ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Sistemi belgesiyle hizmet standardını belgeledi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, "AB üyeliği için en ciddi reformları yapan kurumun kendisini AB standardına uyarlamaması ya da kendini yenilememesi doğal olarak düşünülemezdi" dedi.
2004 yılından beri devam eden Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarının sonucunda, TBMM, ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Sistemi belgesiyle hizmet standardı aldı. TBMM Tören Salonu'nda bugün düzenlenen törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, heyecanlı olduklarını, ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'nin, uzun süren bir çalışma ve büyük emeklerin sarf edilmesi sonucunda alındığını belirterek, çalışmaların geçmişi hakkında bilgiler verdi.
"Göreve geldiğimiz 2002 yılında Türkiye'de çok yoğun AB üyeliği çalışmaları vardı. Türkiye, 2002 ve sonraki yılda AB ile müzakereler için tarih almaya çalışıyordu ve tüm enerjisini buraya harcıyordu" diyen Arınç, şöyle konuştu:
"Meclisimiz o günlerde çok büyük bir performansla çalışıp uyum yasalarını çıkartmaktaydı. Son 50 yılın en yoğun yasama faaliyetini gerçekleştiren Meclisimiz, bir anlamda 'sessiz bir devrim' gerçekleştirmişti aslında. Bu büyük performans sayesinde hükümetimiz eli güçlü olarak AB ile masaya oturdu ve hak ettiği müzakerelere başlama tarihini aldı. O tarihlerde bütün kurumlar, birimler kendisini AB sürecine hazırlayacak çalışmalar yapıyordu. Tarımdan eğitime, adaletten sağlığa kadar birçok alanda ciddi reform çalışmaları yapılıyordu. Meclisimiz tüm bu çalışmaların kanuni düzenlemelerini yaparken, kurumsal olarak kendi içinde bir reform çalışması yoktu. Olmamasının sebebi, müzakere sürecinin böyle bir konuda reform yapılmasını öngörmemesiydi. Ancak biz bu konuda bir durum değerlendirmesi yaptık ve Meclisimiz'i yeni Türkiye'ye, yani AB üyesi olacak Türkiye'ye hazırlamaya karar verdik. AB üyeliği için en ciddi reformları yapan kurumun, kendisini AB standardına uyarlamaması ya da kendini yenilememesi doğal olarak düşünülemezdi."
TBMM çalışanlarının oldukça ciddi bir çalışma ve hazırlık yaptıklarını kaydeden Arınç, "Çalışma arkadaşlarım bu konuda oldukça ciddi bir hazırlık yaptılar ve ortaya 'TBMM'de AB Reformu, isimli bir ana proje' çıktı. İşte bugün aldığımız ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, 2003 yılında başlatılan reform çalışmalarının bir ürünüdür" diye konuştu.
Arınç açıklamalarında 2004 yılında çalışmaların iki belgeyi almak üzere yoğunlaştığını hatırlatarak, hedeflenen belgelerden ilki olan HACCP Gıda Güvenliği Belgesi'nin 2005 yılının Aralık ayında, yoğun çalışmalar sonucunda TBMM'ye kazandırıldığını bildirdi.
"HEDEFİMİZ, TBMM'Yİ EN SAYGIN VE EN İYİ İŞLEYEN KURUM YAPMAKTIR"
Arınç, "Burada, 4 yıldan bu yana birlikte çalıştığımız Başkanlık Divanı Üyeleri ve bürokrat arkadaşlarım var. Bu belge, onların gayretli çalışmaları sayesinde alınmıştır. Hepinizin huzurunda onlara gönülden teşekkür ediyorum" diyerek şunları kaydetti:
"Bu belgeyi almak için yapılan çalışmaları Kalite Temsilcimiz Hüseyin Gülsün detaylıca anlattı. Ne kadar büyük bir uğraş ve yoğun bir emek olduğunu hepimiz gördük. Bütün müdürlüklerimiz bu belgeyi almak için büyük bir motivasyonla ve heyecanla çalıştı.
Bu çalışmayı yapan idarecilerimiz ve diğer çalışanlarımızın bir kısmı da buradalar. Onların da emeklerini takdirle anmak ve teşekkür etmek isterim. Biz burada bir aile ortamı kurmaya çalıştık. Hedefimiz, TBMM'yi en saygın ve en iyi işleyen kurum yapmaktır. Zira demokrasimizin sembolü, millet iradesinin tek temsil makamı Meclis'tir. Biz milletimize layık olmaya ve onun temsil edildiği tek kurumu en iyi noktaya getirmeye çalıştık. Kadrolarımızı düşüncelerine göre, inançlarına göre ayrımcılığa tabi tutmadık. Ehliyet ve liyakate sahip olan herkesi hak ettiği yere getirmeye çalıştık. Sonunda birkaç yıl önce ortaya koyduğumuz hedefimize ulaştığımızı, bu güzel kadrolarımızla hayallerimizi gerçekleştirdiğimizi bugün belgelemiş oluyoruz."
Bu belgeyle birlikte artık kurumsal anlamda saygın ve güçlü bir meclise sahip olmanın sorumluluğunun da başladığını söyleyen Arınç, şunları kaydetti:
"Zira bu belge, bir süreci başlatma belgesidir. Şimdi kalite yönetimi ekibimize, dolaysıyla tüm kadrolarımıza daha büyük işler düşüyor. Belgenin içerdiği ve öngördüğü tüm yenilikleri ve değişiklileri adım adım gerçekleştirmek gerekecek.
Bu yüzden daha çok dikkat, daha çok emek, daha çok gayret göstermemiz lazım. Bu çalışmaların motivasyon kaynağı kadrolarımızın inancıdır. Meclis'in saygınlığına olan inancıdır. Millet iradesine olan saygının, demokrasiye olan bağlılığın inancıdır. Biz biliyoruz ki, Meclisimiz ne kadar güçlü olursa, demokrasimiz o kadar sağlam olur. Meclisimiz ne kadar iyi işlerse milletin iradesi o kadar çok siyasete yansır. Biz biliyoruz ki, TBMM demokrasinin sembolü ve teminatıdır.
Hepimiz bu yüzden çalışıyoruz, bu yüzden en iyi kurum olmaya gayret gösteriyoruz. Burada gururla ve onurla ilan etmek isterim ki, TBMM'de çalışmak bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalık aldığımız maaştan, sahip olduğumuz makamdan dolayı değildir. Bu ayrıcalık, milletin iradesinin yaşadığı tek ve yegane kurumda çalışmaktan kaynaklanmaktadır. Ben de bu Meclis'in başkanlığını yapmakla hayatımın en onurlu günlerini yaşıyorum. Önümüzdeki yıl görev süremiz bitecek. Belki biz siyasiler bu makamlarda oturmayacağız. Ama burada sağlıklı ve iyi işleyen bir sistem bırakmak istiyoruz. Geride tek amacı, milletin emaneti olan bu kurumu her alanda en iyi yapmak isteyen ve Meclis'te çalıştığı için gurur duyan, onur duyan uzman kadrolar bırakmak istiyoruz."