TCK 301.madde Adalet Komisyonu'da

Meclis Başkanı Köksal Toptan, TCK 301.maddeyi Adalet Komisyonu'na sevketti.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, (Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifini, kanun yapma tekniğine aykırı olmadığını düşünerek, bu sabah TBMM Adalet Komisyonuna havale ettiğini söyledi.

Toptan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta TBMM Başkanlığına sunulan, TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Söz konusu kanun teklifinin, geçen hafta TBMM Başkanlığına sunulduğunu belirten Toptan, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bildiğiniz gibi TBMM Başkanlığına sunulan kanun tasarı ya da teklifleri önce TBMM Kanunlar Dairesi Başkanlığı tarafından teknik bir incelemeye tabi tutulmakta ve yasa yapma tekniğine aykırı bir husus tespit edilmediyse Sayın Başkan aracılığıyla, bu teklif ya da tasarı, ilgili komisyon ya da komisyonlara havale edilmektedir. Söz konusu kanun teklifi de bu süreçten geçmiş ve kanunlar dairemiz teknik bir inceleme yaparak bazı noktalarda, düşüncelerini rapor haline getirmek suretiyle Sayın Başkanvekili Güldal Mumcu'ya sunmuştur. Sayın Mumcu, bilinen nedenlerle ve tamamen kendi takdirine taallül eden bir düşünceyle, benim gelip bu kararı vermemi istemiş ve o nedenle kanun teklifini ilgili komisyona havale etmemiştir. Yaptığımız incelemede kanun teklifinin, kanun yapma tekniğine aykırı olmadığını o nedenle de görüşülmesinin mümkün olduğunu düşünerek, bu sabah ilgili komisyon olan Adalet Komisyonuna havale ettim. Bundan sonraki süreçte Adalet Komisyonu, konuyla ilgili çalışma yapacak ve herkesi dinledikten sonra, bütün tartışmaları gerçekleştirdikten sonra hazırladığı raporu TBMM Genel Kuruluna verecek, Genel Kurul da son kararı vermek suretiyle, TCK'nın uzun zamandan beri tartışılan bu maddesiyle ilgili görüşünü tespit etmiş olacaktır."

Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI ZOR DURUMDA KALABİLİR

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesi ile ilgili kovuşturma açmada, Adalet Bakanlığının iznini aramanın en doğru yaklaşım olduğunu ifade ederek, "Böyle bir organla donatılmamış cumhurbaşkanlığı makamı, kovuşturma aşamasında böyle bir yetkilendirmeyle donatılması, cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakabilir" dedi.

Toptan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin TCK'nın 301. maddesinde yapılacak değişiklikle ilişkili sorusunu yanıtladı. "Değişiklik teklifinde, kovuşturma açma izninin cumhurbaşkanına bırakılmasına" ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Köksal Toptan, teklife göre, iznin, kovuşturma açıldıktan sonra söz konusu olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Toptan, kovuşturma açıldıktan sonra dosyayla ilgili karar verebilmenin, çok ciddi bir cezai incelemeyi gerektirdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O nedenle şahsi kanaatim odur ki böyle bir organla donatılmamış cumhurbaşkanlığı makamı, kovuşturma aşamasında böyle bir yetkilendirmeyle donatılması, cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakabilir. Bu nedenle, bana göre, eskiden olduğu gibi Adalet Bakanlığının iznini aramak, en doğru yaklaşımdır. Çünkü Adalet Bakanlığının elinde, konuyla ilgili çok sayıda uzman, bakanı bilgilendirecek çok sayıda imkan vardır."

Reklam
Reklam