Tdev Otoyol Projesi Bursa’nın Kaderini Değiştirecek

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yap-işlet-devret modeli ile tek seferde yapacağı en büyük projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda...

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yap-işlet-devret modeli ile tek seferde yapacağı en büyük projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Otoyol AŞ Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A. Cemalettin Kocamanoğlu, yolun Gebze-Orhangazi-Bursa bölümünü 3,5 senede tamamlayarak hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birinin yaşadığı İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerinin bulunduğu Marmara Bölgesi ile Balıkesir, Manisa ve İzmir illerinin yer aldığı Ege Bölgesi arasını 3,5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu çalışmaları devam ediyor.

Reklam
Reklam

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Hersek şantiyesi, V5 Viyadüğü şantiyesi, V2 viyadüğü şantiyesi ve Samanlı Tüneli Çıkış şantiyesini gezdiren Otoyol AŞ Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A.Cemalettin Kocamanoğlu'na; Otoyol AŞ Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk ve Otoyol AŞ Yapım Proje Müdürü Kutlu Katar ile Otoyol A.Ş. Teknik Müdürü Nurettin Akdeniz de eşlik etti.

Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük yap-işlet-devret projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi için oluşturulan konsorsiyumda Nurol - Özaltın - Makyol - Astaldi - Yüksel - Göçay İnşaat firmaları yer alıyor. Bu 6 firmanın oluşturduğu güç birliği ile 20 Eylül 2010’da kurulan Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ, projenin tamamından sorumlu. 22 yıl 4 aylığına (yapım+işletme) ihale edilen otoyol projesi, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, 377 kilometre otoyol, 44 kilometre bağlantı yolu ve finansman maliyetleri ile birlikte yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bütçesi ile dev büyüklükte bir inşaat projesi. Yapım süresinin ise 7 yılda tamamlanması hedefleniyor. Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan Marmara ve Ege Bölgelerini birbirine bağlayacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu, bölgeler arasındaki mevcut devlet yoluna göre güzergahı yaklaşık 140 kilometre civarında kısaltacak ve 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5-4 saate indirecek.

Reklam
Reklam

“BURSA’YA 3,5 YIL İÇİNDE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Otoyol AŞ Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A. Cemalettin Kocamanoğlu, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun toplam 421 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, “Bunun en önemli parçaları olan Gebze ile Orhangazi arasındaki ilk 43 kilometrede bulunuyor. Bir asma köprü, peşinden, güney yaklaşım viyadüğü diye adlandırdığımız çelik yapı, uzun bir viyadük ve bir de tünelimiz var. Hem bunların süreleri düşünüldüğünde hem de Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kamulaştırmaların bu tarafa yapılmasından dolayı, konsorsiyuma oluşturan 6 firmanın öz kaynaklarıyla çalışmalarımızı burada başladık. Hedefimiz, Gebze-Orhangazi-Bursa’ya kadar olan kesimi 3,5 senede tamamlayarak hizmete açmak; akabinde İzmir’e olan kesimi de sözleşmesinden olan süresinden daha evvel bitirebilmek. Bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz. Bu hızla devam edeceğiz ve hedefimizi tutturacağız” dedi.

Bu yatırımın miktarının bindirmelerle birlikte 9,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Kocamanoğlu, “Bu peyderpey yurt dışından kredi olarak getirilecek. Çalışmalar tamamlandı. Tarafımızdan hazırlanan kredi anlaşması ile şimdi bu anlaşma üzerine incelemeler yapılıyor. Bundan sonra bir noktaya varılacak” dedi.

Reklam
Reklam

“HER TÜRLÜ GÜZERGAH DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIRIZ”

Basın mensuplarının Uluabat Gölü’nün çevresinden geçecek otoyol ile ilgili çok tartışmaların olduğunu belirterek bu konuda herhangi bir değişikliğin olup olmadığının sorması üzerine ise Kocamanoğlu, “Genel anlamda bu proje ihale edilirken yapılacak otoyolun nereden geçeceği, nasıl geçeceği beliydi. Bize ihale aşamasında verilmişti. Proje anlamında çok müdahil olma şansımız yok. Hazır elimizde bir proje var. Yalnız değişmesi gereken kısımlarda ön hazırlıklar yaparak alternatifler sunuyoruz. İdare onların içinden uygun olanı çekerek talimat veriyor. Oradan devam ediyoruz. Olası güzergah değişikliklerine hazırlığımız var. Çok değişiklik olacağını zannetmiyorum. Artık ufak tefek değişiklikler olur. Vakit kaybettirecek değişiklik yok” diye konuştu.

“KÖPRÜ İNŞAATI 2015 YILINDA YAPILACAK”

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Hersek şantiyesinde köprü hakkında bilgi veren Otoyol AŞ Asma Köprü ve Güney Yaklaşım Viyadüğü’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebil Öztürk, bin 550 metre orta açıklığı olan dünyanın 4’üncü büyük asma köprüsünü inşa edeceğiz. Orta açıklıktan sonra kenarlarda 550 metrelik ilave açıklıklarla 2 bin 660 metrelik asma köprüsü inşası var. Denizden yüksekliği 64 metre olacak. Yaklaşık 160 bin metreküp kadar beton imalatı var. 180 bin ton civarında komple çelik imalatı var. Köprünün tüm aksamları çelik olacak. Kule yükseklikleri Türkiye’de mevcut olan FSM köprüsü ve Boğaziçi Köprüsü’nden 100 metre daha yüksek ayaklara sahip olacak. Çelik imalatın başlama tarihini 2013 yılını ocak ayında planlıyoruz. Ufak detaylar var. Bununla ilgili gelişmeler sürüyor. Köprü inşaatını 2015 yılında trafiğe açmayı planlıyoruz. Toplam inşaat süremiz dizayn ile birlikte 38 ay. Ayakların imalatları uygulanan teknolojilerden çok farklı. O imalatlar için kuru havuzlar inşa ediyoruz. Temeller karada üretilecek. İçlerine beton doldurulacak. Ayaklar yerine kadar yüzdürülerek götürülecek. Sonra tam lokasyonlarına batırılacak” dedi.

Reklam
Reklam

Öztürk, köprüden geçiş için otoyollardan farklı FSM ve Boğaziçi Köprülerinde olduğu gibi ayrı bir ücretlendirme yapılacağını söyledi.

“TÜRKİYE’NİN EN UZUN OTOYOL TÜNELİ”

Samanlı Tüneli Çıkış Şantiyesi Şefi Abdullah Kürşat Erol, Türkiye’nin en uzun otoyol tünelini inşa ettiklerini ifade ederek, “32 aylık yapım süresi vardır. Şubat ayında bu yana çalışıyoruz. 300’e yakın teknik işçi kadrosuyla 24 saat çalışıyoruz. Son teknolojileri burada uyguluyoruz. İş sağlığı güvenliğine dikkat ederek, en kısa zamanda inşaatı tamamlamayı planlıyoruz. Üst toprak kalınlığı 410 metre. Gidiş ve dönüş tünelinin toplam uzunluğu 6 bin 780 metre olacaktır” dedi.

“60 DAKİKALIK KÖRFEZ GEÇİŞİ 6 DAKİKAYA İNECEK”

Proje kapsamında inşa edilecek ve İzmit Körfezi’ni kuzey kıyısındaki Dilovası’ndan güney kıyısındaki Hersek Burnu’na bağlayacak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise en büyük ikinci asma köprü projesi olma özelliğini taşıyor. Köprü ile halihazırda karayolu ile 1 saat 10 dakika, feribot ile 60 dakika olan Körfez geçiş süresi 6 dakikaya inecek. Otoyol A.Ş. tarafından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Haliç Köprülerinin yanı sıra dünyanın en uzun asma köprüsünü tamamlayan Japon IHI firması ile yine Japonya’nın önde gelen firmalarından ITOCHU’nun oluşturduğu konsorsiyuma taşere edilen ve proje bedeli yaklaşık 1.1 milyar amerikan doları olan köprünün, 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin bu özellikleri ile yılda yaklaşık 870 milyon TL tasarruf sağlanması öngörülüyor. Projenin büyüklüğü, finans maliyetleri hariç, 6.5 milyar dolarlık yatırım maliyeti ile 50 ülkenin yıllık bütçesinden fazla; maliyeti ve büyüklüğü ile şu anda Avrupa’nın ve dünyanın sayılı büyüklükteki projelerinden birisi olma özelliğini taşıyor.

Reklam
Reklam

“HAYAL PROJE GERÇEK OLUYOR”

Otoyol, gelişmekte olan bu güzergah illeri ile çevre illerin mevcut sanayi üretimlerini ve gelişen sanayi hammaddelerini karşılıklı olarak tüketim ve üretim merkezlerine taşıyacak. İzmir Limanı başta olmak üzere Marmara bölgesi limanları ve yapımına başlanan Çandarlı Limanına bağlantıyı sağlayacak. Gebze-Orhangazi-Bursa-Balıkesir-İzmir otoyolunun tamamlanması ile birlikte Edirne-Kınalı-İstanbul-Ankara Otoyolu İzmir-Aydın Otoyolu ile birleşerek Marmara Bölgesi Ege Bölgesi’ne otoyol ağıyla bağlanmış olacak. Taşıt İşletme Giderlerinin artmasından (artan yakıt tüketimi, araç bakım ve onarım giderleri vb.) oluşan ekonomik kayıplar ortadan kalkacak. Trafik sıkışıklığının neden olduğu emisyon artışları ve gürültü kirliliği gibi çevresel faktörler en aza indirilecek. Mevcut yolun geometrik standardının yetersizliğinden kaynaklanan trafik kazalarının azalması sağlanacak.

RAKAMLARLA OTOYOL PROJESİ

Proje 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğunda. Proje kapsamında toplam 18 bin 212 metre uzunluğunda 31 adet viyadük, toplam 5 bin 142 metre uzunluğunda 2 adet tünel, 209 adet köprü, 21 adet gişe alanı, 8 adet Otoyol Bakım İşletme Merkezi, 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanı yer alıyor. İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün uzunluğu yaklaşık 3 bin metre ve ana açıklığı ise bin 550 metre olacak. Güzergahtan direkt ve dolaylı olarak 18 şehrin fayda sağlaması ve proje kapsamında çok geniş bir istihdam sağlanması planlanıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz