TDK Başkanı Kaçalin: Türkiye, Insanına Yabancı Dili Öğretemiyor

‘Türkoloji ve Çağdaş Türk Lehçeleri’ panelinde konuşan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa...

‘Türkoloji ve Çağdaş Türk Lehçeleri’ panelinde konuşan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Türkiye'deki insanların yabancı dil öğrenememesinden yakındı.

İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde ‘Türk Hava Yolları ile Türkçenin Köklerine Yolculuk’ projesi kapsamında bir panel düzenlendi. Panelde konuşan TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, yabancı dil öğrenme konusuna değindi. Türkoloji konusunda herkese özel bir gayret düştüğünü kaydeden Kaçalin, “Dil çalışmalarında çok fecaat bir durumdur ki Türkiye, insanına, gencine yabancı dili öğretemiyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de yabancı dil konuşanların hafızanızdan Türk disketini sildiğini ve yabancı bir disketi formatladığını kaydeden Kaçalin şöyle devam etti: “O çocuk, İngilizce veya Fransızca konuşuyor. Ama kafa Türk değil. Mesela Dışişleri eski Bakanı demeye başlıyor. Çünkü İngilizce düşünüyor. Eski bir dostum mu Türkçedir, bir eski dostum mu Türkçedir? Bu soruya doğru cevabı veren çıkmaz. Destekleme ve izah etme bakımından ‘evet doğrusu budur’ diyen çıkmaz. Böyle bir Türkçe garabeti içerisindeyiz. Kendi insanımıza bir dil öğretemiyoruz. Bizim gençlerimizin yaşıtı olan Avrupalı 3-4 dil biliyor. Bizim insanımız İngilizce biliyorsa tamam dünyalar onundur. Buradan anlıyoruz ki Türkiye topraklarının insanı dil ile problemini aşmakta teker teker mükelleftir.”

Dil öğrenirken sadece mideye, konfora ve para kazanmaya bağlı ilim ile formatlanmamak gerektiğine dikkat çeken Kaçalin, “Türkçede bazı hususlarda takıldığımız zaman Japonya'daki ve Almanya'daki meslektaşlarımıza soru sorma ihtiyacını duyuyoruz. Onların Türkçe öğrenmeye ne gereği var? Hiç gereği yok. Onlar şöyle diyor. Ben büyük devletim, dünyada en iyisini ben yaparım. Sadece bunun mutluluğu için çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: