TEDAŞ 1.4 milyar YTL yatırım yapacak

İZMİR (İHA) - TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, kurumun 2005 yılında Türkiye genelinde 704 milyon YTL yatırım yaptığını hatırlatarak, 2006 yılı yatırım hedeflerinin 500 milyonu özkaynak, 900 milyonu dış kaynaklardan olmak üzere 1.4 milyar YTL olduğunu söyledi.

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye TSE-EN-ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi belgesinin verilmesi nedeniyle İzmir İl Müdürlüğü'nde bir tören düzenlendi. Törene, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Atalay, TSE Bölge Müdürü Ramazan Usta ile çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Şirket Müdürü Metin Demirdağ, sürekli iyileştirmenin sağlanması için çalışmalarına devam edeceklerini kaydederek, "İl Müdürlüğümüz görev bölgesinde, müşterilerimize kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sağlamak amacıyla, müdürlüğümüzün altyapısını sürekli geliştirip, yasal şartlar ve kalite yönetim sisteminin şartlarına uyarak, teknolojik gelişmelerin ışığı altında, müşteri memnuniyetini artırmak ve kalite yönetim sisteminin etkinliğini sürekli iyileştirmek temel hedefimizdir" dedi.

Reklam
Reklam

TEDAŞ Genel Müdürü Keklik ise, geçtiğimiz yıl Konya, bu yıl da İzmir'de toplam kalite yönetim sistemi belgesi aldıklarını, hedeflerinin diğer illerde de aynı belgeyi alıp, kalite sistemine yönetimine ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından kalite yönetim sistemi belgesi ve flaması TSE İzmir Bölge Müdürü Ramazan Usta tarafından Genel Müdür Keklik'e verildi. Flama daha sonra müessesenin bahçesindeki direğe Genel Müdür Keklik ve protokol tarafından çekildi. Törende ayrıca emeği geçenlere de plaketler verildi.

Törenin ardından kurumu ve bağlı şirketlerin 2005 yılı çalışmaları ve 2006 yılı yatırım hedefleri konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, bir çok kentte ekonomik ömrünü doldurmuş, yerleşim birimlerinin modern yapısıyla uyum sağlamayan ve ihtiyaca cevap veremeyen tesislerin modernizasyonu, yenilemesi ve geliştirilmesi amacıyla 2005 yılında Türkiye genelinde 704 milyon YTL tutarında yatırım gerçekleştirerek iyileştirme çalışmalarında önemli mesafeler kaydedildiğini bildirdi. 2006 yılında 500 milyon YTL özkaynak, 900 milyon YTl dış kaynak olmak üzere 1.4 milyar YTL'lik bir yatırım öngördüklerini açıklayan Keklik, şunları söyledi:
"2006 yılında da merkezi yerleşim birimlerimiz başta olmak üzere hatların yeraltına alınması, dağıtım şebekelerinde yaşanan gerilim düşümlerinin ortadan kaldırılması, güç yetersizliklerinin karşılanması ve elektrik kesintilerinin giderilmesine yönelik altyapı çalışmaları hız kazanacaktır. Bu amaç doğrultusunda tahsis edilen özkaynak ve temin edilecek dış krediyle ülkemiz elektrik dağıtım şebeke altyapısında önemli iyileşmeler sağlanacak."

Reklam
Reklam

"900 BİN KAÇAK TESBİT EDİLDİ" Mevcut şebekelerinin en iyi şekilde işletilmesi amacıyla periyodik olarak her yıl yapıldığı gibi 2006 yılında da bakım onarım faaliyetlerin bir program dahilinde sürdürüleceğini kaydeden Keklik, kayıp kaçak oranını da en aza indirmek için yoğun çalışma içinde olduklarını ifade etti. Bugüne kadar 18.5 milyon abonenin tarandığını, bu tarama sırasında 900 bin kaçak tesbit edildiğini açıklayan Keklik, "Ülkemizde ciddi bir sorun halini alan kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadeleler aralıksız devam etmektedir. 2000 yılında yüzde 21.6 oranına ulaşan kayıp-kaçak elektrik kullanım oranı, 2005 yılı sonunda yüzde 17.85 seviyesine çekilmiştir. Abonelerimize ait ölçü devrelerinin kontrolü, tüketimlerin takibi, şikayetlerin değerlendirilmesi ve etkin mücadeleler sonucu 2005 yılında ülke genelinde 232 bin kaçak elektrik kullanıcısı tespit edilmiş, buna karşılık olarak 223 milyon YTL maddi ceza uygulanmış ve kaçak elektrik kullanıcıları hakkında TCK'nun '142. Maddesi'nin f bendi' gereğince yasal takibat başlatılmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TEDAŞ'ın İzmir'de 2005 yılı içerisinde 30 milyon YTL harcama yapılarak 307 adet yeni trafo tesisi, 160 kilometre orta gerilim yeraltı kablosu, 383 kilometre alçak gerilim yeraltı kablosu ve 15 bin kilometre alçak gerilim havai hat iletkeniyle 6 bin kilometre havai hat iletkeni ve 7 bin 200 adet armatür tesis edildiğini belirten Genel Müdür Keklik, "Arızaların asgari düzeye indirilmesi ve mevcut tesislerin verimli işletilmesi amacıyla 225 kilometre enerji nakil hattı, 21 köy ve 163 trafo tesisinde bakım onarım çalışmaları ve 9 ilçede de arıza bakım onarım hizmet alımı çalışmaları için de 4 milyon YTL ödenek harcanmıştır" dedi.

Kayıp-kaçak oranının yüzde 6.82 olarak gerçekleştiği 2005'te İzmir için 34 milyon YTL toplam ödenek harcayan TEDAŞ'ın, 2006 yılı için İl Müdürlüğü'ne 30 milyon YTL yatırım, 13 milyon YTL bakım onarım ve hizmet alımları olmak üzere 43 milyon YTL ödenek tahsis ettiğini açıklayan Haşim Keklik, dış kredi kapsamında İzmir metropol alanda 9, alan dışında ise 7 olmak üzere 16 projenin ihale hazırlıklarının yapıldığını, 2006 yılında metropol alanda tüm orta gerilim hatlarının ve alçak gerilim hatlarının da yüzde 75'inin yeraltına alınmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam