TEDAŞ, muhtarları son kez uyardı

VAN (İHA) - Van TEDAŞ Müessese Müdürü İsmail Söğüt,kaçak elektrik konusunda bütün yetki ve sorumluluğun kullanılacağını belirtti. Van'da en fazla kaçak kullanımın Başkale İlçesi'nde olduğunu belirten Söğüt, "Başkale ilçe merkezi ile köylerinde yüzde 83.8 oranında kaçak elektrik kullanımı vardır ve en problemli ilçemizdir" dedi.

Van TEDAŞ Müessese Müdürü ve ekipleri, Başkale İlçesi'nde köy muhtarları ile bir toplantı yaparak kaçak elektrik konusunda muhtarları uyardı. İlçeye bağlı 64 köy ve 120 mezra muhtarından sadece 32 muhtarın katıldığı toplantıda muhtarlar, elektrik faturalarının çok yüksek olması nedeni ile ekonomik kriz içerisinde olan köylü vatandaşların elektrik borçlarını ödeyemeyeceklerini ve faizlerin kaldırılmasını istediler.

Reklam
Reklam

Muhtarların teklifine sıcak bakmayan Müdür İsmail Söğüt, elektrik kaçağı konusunda yakalanan ve yıllardır borcunu ödemeyen vatandaşların faizlerinin kesinlikle affedilmeyeceğini ve bu faizleri silmeye kendilerininde yetkilerinin olmadığını söyledi. Başkale ilçesi ve köyleri ile ilgili istatistikleri okuyan Müdür Söğüt, vatandaşların ana paralarını ödemeleri halinde faizleri donduracaklarını ve taksitlendirme yapabileceklerini belirterek "Başkale ve köyleri için 8 aylık enerji tüketimi 39 milyon 500 bin kilovatsaat olmasına karşılık tahakkuk edilen enerji miktarı 6 milyon 586 bin 131 kilovatsaattir ve Başkale'de kaçak elektrik oranı yüzde 83.8'dir. Temmuz ayı itibariyle tahsil edilemeyen fatura bedeli 1 trilyon 303 milyar 503 milyon 332 bin liradır" dedi.

"KAÇAK KAYBI YÜZDE 40'LARA İNDİRİLECEKTİR"
Kaçağı önlemek için ekip kurarak her ilçeye bir şube şefi görevlendirdiklerini anlatan Söğüt, kullanılan kaçak elektrik yüzünden trafo ve tesislerin zarar gördüğünü anlattı. TEDAŞ Müessese Müdürü İsmail Söğüt, "Biz elektrik alıp işletip satıyoruz. Ancak bunun tam tersi oluyor. Kaçak elektrik hat safhaya çıkmıştır. Bu durum Türkiye'nin kanayan yarasıdır. Herkes kaçak elektrik kullananları savcılığa bildirmek zorundadır. Biz de kaçak elektrik kullananları tesbit edip savcılığa veriyoruz. Kaçak elektrik kullanımının cezası ile ilgili afişler hazırladık ve her yere asacağız. Benim gönlüm ister ki kaçak kullanım oranı yüzde 83'lerden yüzde 20'lere kadar düşsün. İdealimiz ve hedefimiz bu çalışmalar ve toplantıların sonunda il genelinde kaçak elektrik olayını yüzde 40'lara indirmektir. Kaçakçılığı önlemek için bütün sorumluluklarımızı ve yetkilerimizi sonuna kadar kullanacağız. Van merkezde 34, ilçelerde 24 toplam 58 ekip ile kaçağı önlemek için ekip oluşturduk. Kaçak elektriği takip etmek için her ilçeye şube müdürü görevlendirdik. Ben de 2 ilçe aldım. Herkes görevini yaparak kaçak kaybı önlenecektir. Bundan sonra bütün ilçelerde köy muhtarları ile toplantı yaparak elektrik borçlarının ödenmesi ve sağlanacak kolaylıkları görüşeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

"ELEKTRİĞİMİZ KESİLİNCE İSYAN EDİYORUZ" Sağlıklı elektrik almak için köylü vatandaşların borçlarını ödemeleri gerektiğini belirten Örenkale Köyü Muhtarı Sabri Çiçek, köylerindeki bazı vatandaşların 2 ile 5 yıllık borçları olduğunu belirterek, "Devlet bu kadar enerjiyi, trafoyu ve hattı çekerek bizlere elektrik veriyor. Buna karşılık vatandaşta elektrik borcunu ödemesi gerekir. Bu toplantı bizim için iyi oldu. Enerji büyük bir nimettir. Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinası gibi aletleri kullanıyoruz. Bir gün elektrik kesildiği zaman 'Neden elektrikler verilmiyor' diye isyan ediyoruz. Vatandaşlar borcunu ödesin, TEDAŞ da hizmet getirsin köylerimize, ancak bu sorun borçları ödemekle çözülür" dedi.

Daha sonra köy muhtarlarına köylerindeki vatandaşların borç durumunu bildirir cetvel verilerek en kısa sürede bunların ödenmesi aksi halde köylerine elektrik verilmeyeceği bildirildi.