TEDAŞ'tan ibret sergisi

ADANA (İHA)- Türkiye Elektrik Kurumu A.Ş (TEDAŞ) Adana Bölge Müdürlüğü, kaçak ve kayıp elektrik denetimlerinde ele geçirilen birbirinden ilginç malzemeleri "ibret olsun" diye sergiledi.

TEDAŞ Adana Bölge Müdürlüğü girişinde sergilenen kaçak elektrik kullanım malzemeleri arasında uzaktan kumandayla yapılan kaçak elektrik kullanım malzemeleri dahi bulunuyor. Biri el telsizi, diğeri ana makina olmak üzere iki parçadan oluşan cihazlar görenleri hayrete düşürüyor. Kaçak elektrik kullanımında en sık rastlanan tespit ise sayaç dışından çekilen kablolar yoluyla yapılan kullanımlar oluyor. Sayaça film sokma, sayaç delerek numaratörü durdurma yoluyla yapılan kaçak kullanımı da ortaya çıkaran yöntemler olarak sergileniyor.

Reklam
Reklam

TEDAŞ Adana Bölge Müdürü Mahmut Nimet Dalkır, kaçak elektrik kullanımının hırsızlıktan farkı olmadığını belirterek, vatandaşları sicilini bozmadan, çocuklarına temiz bir gelecek bırakmak adına daha duyarlı davranmaya çağırdı. Adana'da 653 bin aboneleri bulunduğunu, bunun 60 bine yakınının dijital sayaç kullandığını belirten Bölge Müdürü Dalkır, kullanım süresi 10 yılı aşan sayaçların da sırasıyla kontrolden geçirilerek, gerektiğinde değiştirildiğini ifade etti.

Bölge Müdürü Dalkır, TEDAŞ'ın son bir yıl içinde 140 kişilik ekiple hızlandırdıkları kaçak ve kayıp elektrik denetimleri sırasında ortaya çıkardıkları malzemelerin kendilerini bile şaşkına çevirdiğini belirtirken, "Eğer hırsızlık amaçlı bir tesisat yapılıyorsa ekiplerimiz her ne şekilde ve şartta olursa olsun kaçak elektrik kullanımı mutlak ortaya çıkarır. Vatandaşlarımız da bunu böyle bilsin. Kaçakla mücadelemiz geçmişe göre çok daha üst düzeyde seyrediyor. Kaçak kullanımda TEDAŞ'tan kaçış yok. Yanlış birgün mutlak ortaya çıkar. Kaçak kullanım konusunda ekiplerimiz diğer bölgelerle de sürekli irtibat halinde. Her türlü yöntemi biliyor, buluyoruz. Bunun için vatandaşlarımız buna tevessül etmesin. Çünkü, kaçak elektrik kullanımı hırsızlıktır, suçtur. Bunun hapis ve para cezaları vardır. Vatandaşlarımız, elektrik hırsızlığı yaparsa siciline de işlenir. Çocuklarına temiz bir miras bırakmak isteyen abonelerimiz buna zaten tenezzül etmez. Bu devlet bizim, haksız kazanca karşı birlikte mücadele edelim" dedi. Dalkır, kaçak elektrikte geçen yıl tespit edilen yüzde 22'lik oranı bu yıl ki denetimlerle tek haneli rakamlara indirmeyi hedeflediklerini de ifade etti.

Reklam
Reklam

TEDAŞ Adana Bölge Müdürlüğü'nün 2004 yılı yatırımında 9 trilyon 635 milyon liralık ödenek bulunduğunu, bu parayla merkez ilçe Seyhan ve Yüreğir ile Aladağ, Karaisalı, Kozan, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli, İmamoğlu, Ceyhan, Yumartalık ve Karataş ilçeleri ile bağlı köylerin elektrik sorunlarının giderileceğini de belirten Dalkır, "Amacımız, abonelerimize en iyi hizmeti yerinde ve zamanında götürebilmek. Bu hizmetleri sağlıklı yürütebilmemiz için de kaçak ve kayıp oranını en aza indirmemiz gerekiyor. Bu konuda vatandaşlarımızın da desteğini bekliyoruz" diye konuştu.