Tedavi Edilen Anaç Deniz Kaplumbağaları Denizle Buluştu

Mersin'de yaklaşık bir yıl önce yaralı olarak getirildikleri Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedavileri tamamlanan iki

Mersin'de yaklaşık bir yıl önce yaralı olarak getirildikleri Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedavileri tamamlanan iki anaç deniz kaplumbağası denize bırakıldı.

"Deniz Kaplumbağalarının Rehabilite Edilmesi ve Sağlığına Kavuşturulması" programı çerçevesinde tedavileri tamamlanan iki anaç deniz kaplumbağasının yanı sıra yuva açışı sırasında çıkarılan 18 yavru yeşil deniz kaplumbağası da denizle buluşturuldu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 100'üncü Yıl sahilinde düzenlenen etkinlik öncesi yaptığı açıklamada, dünyanın doğal mirası içinde yer alan ve Mersin'in güzellikleri arasında önemli yer tutan deniz kaplumbağalarının tedavilerinin başarıyla tamamlandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Deniz kaplumbağalarının yüzde 25'inin üreme ve yaşam alanlarının Mersin sınırlarında olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Dünyanın bu özel ve güzel kaplumbağalarının hayata merhaba dediği, denizle buluştuğu kentimizde tek eksiğimiz onların bakımlarının, tedavisinin ve topluma tanıtılacak eğitim merkezinin eksikliğiydi. Bu kapsamda kısa bir süre önce bu merkezi hizmete açtık" dedi.

2013 yılında gerçekleştirilecek Akdeniz Oyunları'nın simgesi olan caretta caretta maskotunun adının "karetta" olduğunu anımsatan Güzeloğlu, "Mersin'i ve Akdeniz Oyunlarını 'Karetta' ile tanıtıyoruz. Bugün gerçekleştirilen bu etkinlik çok boyutlu bir buluşma" diye konuştu.

Güzeloğlu, ayrıca balıkçıları ve vatandaşları deniz kaplumbağalarına karşı daha duyarlı olmaya çağırdı.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın da Türkiye'deki 21 üreme kumsalından 5'inin Mersin'de bulunduğunu söyledi.

Bu durumun deniz kaplumbağalarının korunması için Mersin'in önemini ortaya koyduğunu ifade eden Aydın, merkezin de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Reklam
Reklam

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz ise merkezin uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağaları hakkında halkı bilinçlendirmeyi ve korunmalarına katkıda bulunmayı amaçladığını söyledi.

Ayrıca yaralı, hasta, sakat hayvanların tedavileri ve bakımlarını yaparak yaşam döngüsüne geri katılımlarını sağladığını da ifade eden Boz, "Dünya üzerinde 8 tür deniz kaplumbağası yaşamaktadır. Bu türler içinde 5'i Akdeniz'de bulunmakta olup, bunlardan iki tür caretta carettta ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia Mydas) ülkemizde görülmektedir" dedi.

Akdeniz'deki yuvalama alanlarından yüzde 60'ından fazlasının Türkiye'de bulunduğuna işaret eden Boz, "Ülkemizde uluslararası öneme sahip yuvalama kumsalı sahili uzunluğu 120 kilometre olup, bunun 49,1 kilometresi Mersin'de bulunmaktadır" diye konuştu.

-"Yeşilim" ve "Karetta" denize bırakıldı-

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu, Rektör Prof. Dr. Aydın, 2013 Akdeniz Oyunları Genel Koordinatör Taha Aksoy, merkez müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ve beraberindekiler, Adana'dan getirilerek tedavisi tamamlanan ve "Yeşilim" adı verilen yeşil deniz kaplumbağası ile Mersin sahilinde yaralı bulunan ve tedavisi tamamlanan "Karetta" adının verildiği deniz kaplumbağalarının denizle buluşmasına tanıklık ettiler.

Reklam
Reklam

Ayrıca, vatandaşların ilgiyle izlediği etkinlikte, yuvalardan çıkarılan 18 yavru yeşil deniz kaplumbağası da denizle buluşturuldu.

Muhabir: Veli Gürgah / Volkan Kaşık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: