Tedavi Edilmeyen Omurga Romatizması Diğer Organlara Zarar Veriyor

Omurga romatizması zamanında teşhis edilip tedavi edilmezse, kişinin bel hareketlerini ileri derecede kısıtlayan ve diğer...

Omurga romatizması zamanında teşhis edilip tedavi edilmezse, kişinin bel hareketlerini ileri derecede kısıtlayan ve diğer organlara zarar veren bir duruma gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Medical Park Samsun Hastanesi Romatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler, Ankilozan Spondilit (Omurga Romatizması), özellikle omurgadaki eklem ve kemiklerin köprüleşmesine yol açarak belinizde katılaşmaya yol açan iltihaplı romatizma hastalığı olarak tanımlandığına dikkat çekti. "Omurganın tümünün köprüleşerek omurgada tam bir hareket kısıtlılığının oluşmasına neden olabilir. Sıklıkla hastanın bel ve kalça bölgesinde tutulum görülür. Ankilozan Spondilit; kronik, ağrılı, ilerleyici ve vücudun diğer organlarını da tutabilen bir romatizmal hastalıktır." diyen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler, şu bilgileri verdi: "Omurga eklemlerinde ve bazı eklemlerde iltihaba neden olur. İltihabi durum sürüp giderken, eklemlerin iki yanında karşılıklı kemiksi çıkıntılar meydana gelir ve zamanla eklemler birbirine kaynaşır yani 'ankiloz' oluşur. Bunun sonucunda sertleşme meydana gelir ve bel hareketleri kısıtlanır. Tam ankiloz, hastaların hepsinde gelişmez ve başlangıçta hareket kısıtlılığından çok ağrı ön planda olabilir.”

Reklam
Reklam

YAVAŞ VE SİNSİ BAŞLAYAN BİR HASTALIK

Ankilozan spondilit hastalığının tipik bulguları şöyle sıralanıyor:
"Yavaş ve sinsi başlayan bel ağrısı ve buna eşlik eden uzun süren tutukluk. Gün içinde hafifleyen ve özellikle sabahları belirgin belde tutukluk ve ağrı. Egzersiz ile düzelen veya uzun süreli dinlenme sonrası artan bel tutukluğu, geceleri uyandıran bel ağrısı, şikayetlerin 3 aydan uzun süredir devam etmesi. Özellikle hastalık başlangıç döneminde olabilen halsizlik ve kilo kaybı."

Hastalıkta eklem dışı bulgular da görülebilir. Bu bulgular ise şunlardır: "İştah kaybı, genel olarak kendini kötü hissetme. Gözlerde iltihaplanma (iritis). Nadiren kalp kapakçık iltihabı. Omuriliğe bası sonucunda oluşan güçsüzlük, uyuşma, idrar kaçırma ve iktidarsızlık. Ankilozan Spondilit herkesi farklı bir biçimde etkilebileyeceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler, “En sık görülen ortak yakınma genellikle geceleri ve sabahları daha belirgin olan bel ağrılarıdır. Kaburga kemikleriyle omurganın birleştiği eklemler de tutulmuş ise nefes alma güçleşebilir ve ağrılı olabilir.”

Reklam
Reklam

ANKİLOZAN SPONDİLİT TEDAVİSİ

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler, ankilozan spondilitin tedavisinde ağrı kesici-iltihap giderici ve antiromatizmal ilaçların kullanılabileceğini ve bazı egzersizler yapılabileceğini söyledi. Gerekirse ameliyatlara başvurulabileceğini ifade eden Gürler, "Tedavi devamlı, düzenli ve uzun süreli olmalıdır. Ankilozan spondilit, zaman zaman alevlenme ve yatışmalarla seyreder. İlaçlar ağrının azalmasına, uykunuzun düzelmesine ve genel iyilik halinin sağlanmasına yardım eder. Fakat ilaçlar tedavinin sadece yarısıdır. Uygun egzersiz hastalığın tedavisinde kritik önem taşır. İlaçlar ağrıyı azaltarak bu egzersizlerin rahat yapılmasını sağlar.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: