Tedbirsizlik Ve Dikkatsizlik En Fazla Çocukları Yakıyor

Suriye’deki çatışmalarda yaralanan sığınmacıların da aralarında bulunduğu Türkiye’nin her yerinden gelen hastalar Adana’da bir süre...

Suriye’deki çatışmalarda yaralanan sığınmacıların da aralarında bulunduğu Türkiye’nin her yerinden gelen hastalar Adana’da bir süre önce hizmete giren Özel EPC Hastanesi Yanık Merkezi’nde tedavi oluyor. Hastaların önemli bir kısmı çocuklardan oluşuyor.

Yanık hasta yıkama, pansuman odası, özel ameliyathanesi ve polikliniğiyle son teknolojik cihazlarla donatılan merkezde anestezi, plastik cerrahi, diyetisyen ve yanık konusunda deneyimli personel görev yapıyor. Özel EPC Hastanesi Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı ve Başhekimi Prof. Dr. M. Sabri Acartürk, Türkiye’nin her yerinde yanık tedavi merkezlerinin olmadığını söyledi. Bu üniteleri ülkenin ‘olmazsa olmazı’ olarak nitelendiren Acartürk, Çukurova’da uygun fizik koşulları sağlanmış, üst düzey cihazlarla hazırlanmış bir servisi devreye koyduklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Acartürk, Çukurova’nın yanı sıra Batman, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Van, Suriye, Irak ve Kazakistan’dan da hasta aldıklarını ifade etti. Şu anda iç savaş nedeniyle bombalama sırasında yaralanan Suriye uyruklu iki hastanın tedavisine devam ettiklerini hatırlatan Acartürk, herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan 'doku harabiyeti' şeklinde tanımladığı yanık vakalarında ilk anda kişinin hayatının kurtarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

ÇOCUKLAR SÜT KAZANINA DÜŞÜYOR

Doku harabiyetinin çocukluk çağının en önemli yanık gruplarından birisi olduğuna dikkat çeken Acartürk, her 100 yanıktan 60–70’nin küçüklerden oluştuğunu dile getirdi. Acartürk, her yıl 2.5 milyon insanın ise yanıktan etkilendiğini bildirdi. Ailelerin gerekli tedbirleri almaması sonucu yaşanan çocuk yanıklarında tedavinin daha güç ve risk faktörleri yüksek olduğuna işaret eden Acartürk, dikkatsizlik sebebiyle sıcak su, kaynar süt, kızgın yağ ve tandıra düşme gibi vakalarla sıkça karşılaştıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bu hususta anne ve babalara büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Prof. Dr. M. Sabri Acartürk, “Bazen süt kazanları çocuğun üstüne devriliyor veya çocuk o kazanın içine düşebiliyor. Çaydanlık ya da tavadaki kızgın yağ çocuğun üzerine dökülebiliyor. Bu kazalar onlarda vahim neticelere yol açabilir. Bireyin hayatını tehdit eder boyutta yanıklar görmekteyiz. O halde ailelerin çocuklarını çok iyi koruması lazım.” dedi.

YANIKTA İLK TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ

Yanık olaylarında ilk müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Acartürk, halk arasında yanık yarasına yanlış bir şekilde 'salça, diş macunu' gibi maddelerin sürüldüğünü hatırlattı. Yanak yarasının temiz bir ıslak havlu ile kapatılıp en yakın tedavi merkezine ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Acartürk, yanık sırasında hastayı öncelikle sıvı ve elektrolit tedavisine tabi tuttuklarını kaydetti. İdrar çıkışı ve solunumun düzgün olmasına özen gösterdiklerini anlatan Acartürk, şöyle devam etti: “Yanık yaralarının kapatılması başlı başına özellik arz eder. Uygun steril ortam sağlanarak, yara temizlenmeli ve derinin yeniden kendi kendini örteceği ortam temin edilmelidir. Bazen derin yanıklarda greft denilen ve vücudun başka bölgelerinden deri nakilleri gerekebilir. Pek çok vakada bu gereklidir.”

Reklam
Reklam

SADECE HASTA DEĞİL, AİLELER DE YANIYOR

Yanık konusunu ‘sosyal ve ekonomik’ bir sorun olarak değerlendiren Prof. Dr. M.Sabri Acartürk, sadece hastanın değil, ailesinin de yandığını belirtti. Oldukça masraflı olan yanık tedavisinin ülke ekonomisi için külfet teşkil ettiğini bildiren Acartürk, aile, okul ve işyerlerinde koruyucu tedbirlerin daha fazla alınmasını, bu husustaki eğitimlerin yaygınlaştırılmasını istedi. Fabrikalarda en çok elektrik çarpmasına bağlı yanıklarla karşılaştıklarını anlatan Acartürk, bilgisizlik, merak, kötü tesisat ve tedbirsizlik sonrası bu kazaların yaşandığını sözlerine ekledi.

EPC Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Alaaddin Pekedis ise bölgede ihtiyaç duyulan yanık merkezini açmanın mutluğu içinde olduklarını ifade etti. Yanık hastalarının il il gezdirildiğine işaret eden Pekedis, 12 yataklı yanık tedavi ünitesini EPC hastanesi bünyesinde açtıklarını, ilk haftada tam kapasite doluluk oranına ulaştıklarını açıkladı. Uluslararası bir hastane olma yolunda ilerlediklerini kaydeden Pekedis, fiziki şartlar ve uzman ekip itibariyle en ağır yanık hastasını dahi kabul ettiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

SGK’lı yanık hastalarının herhangi bir sevk gerekmeden direk hastane acil servisine başvurup, fark ödemeden tedavi olabileceğini hatırlatan Pekedis, yeşil kartlı hastaların ise sevk zinciri dahilinde ek bir ücret ödemeden kurumdan yararlanabileceğini vurguladı. Yakında helikopter pistini hizmete açmak istediklerini aktaran Pekedis, hasta ve yakınlarına kaliteli hizmet sunmak için her türlü imkanı sağladıklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz