Tefeciden beterler

Belediye başkanından Maliye ve SGK eleştirisi

BDP’li Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, 2009 ve 2012 yılları arasında yaptıkları çalışmaları ve bundan sonraki hedeflerini düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Toplantıya, BDP İl Eşbaşkanları Musa Kulu ve Aynur Aşan’ın yanı sıra, belediye meclisi üyeleri, partililer ve İştar Kadın Merkezi çalışanları da katıldı. “Belediyeyi 50 milyon lirayı aşkın borç ve faiz yüküyle devraldık ancak halkımızı bu en enkazın altında bırakmadık” diyen Türk, bütün hizmetlerin odağına halkı koyduklarını, şeffaf olduklarını, denetime ve hesap vermeye açık olduklarını kaydetti.Belediyenin gelir gider tablosunu, ihalelerini halkın bilgi alabileceği mecralarda deşifre ettiklerini kaydeden Türk, “Çünkü halkımızın, ödediği verginin nereye gittiğini bilmesi en doğal hakkıdır” dedi.

Reklam
Reklam

3 yıl içerisinde ilçeye 8 yeni yol kazandırdıklarını, 3 yılda 160 bin ton asfalt döktüklerini, günde 315 ton çöp topladıklarını belirten Türk, belediyenin sosyal hizmetler projelerinde de başarılı bir dönem geçirdiğini söyledi. Belediye bünyesinde 2 bin 750 sporcunun faaliyet gösterdiğini, Kadın Danışmanlık Merkezi’de bin 500 kadına hizmet verildiğini, eğitim destek evinden 550 öğrencinin faydalandığını anlatan Türk, belediyenin siyasal ve toplumsal eşitlik için de adımlar attığını vurguladı ve belediye meclisi bünyesindeki Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nu buna örnek gösterdi.

‘Maliye ve SGK tefeciden beter’

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, belediyenin geçmiş dönemlerde biriken vergi ve sigorta primi borçlarının faizleriyle birlikte 44 milyon lirayı bulduğunu belirterek, “İller Bankası gelirimizin yarısına daha kaynağındayken el konuluyor. Maliye ve SSK tefeciden beter. Ama başka belediyelere gösterdikleri kolaylığı bize göstermiyorlar” dedi.Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, göreve gelişinin 3. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, AKP hükümetinin, muhalif belediyeleri ‘kıskaca almaya çalıştığı’ iddiasını dile getirdi.

Reklam
Reklam

10 yıl boyunca çalışan bir asfalt şantiyesini, 4 milyon liralık bir yatırımla yenilediklerini ancak faaliyete geçiremediklerini anlatan Türk, “Tesisi yeniledik ama 1,5 yıldır faaliyete geçiremiyoruz. ‘Düğmeye bastığınız anda 1 milyon lira ceza keseriz’ diyorlar. O tesis bizden önce 10 yıl boyunca çalışmış. Şimdi biz çalıştırmak isteyince sorun oluyor” dedi.

2009 yılında belediye başkanı olduğunda belediyenin 50 milyon lirayı aşkın vergi ve sigorta primi borcu olduğunu kaydeden Türk, İller Bankası gelirlerinde düzenli olarak kesinti yapıldığını ancak yüksek faiz nedeniyle borcun ancak 44 milyon liraya kadar indiğini savundu. Türk, “Maliye ve SSK borcu nedeniyle ipotek konulan yerler belediyenin eli kolu diyebileceğimiz yerler. ‘İpoteği başka yere koyun, 5 yıl değil 10 yıl olsun’ diyoruz, Sayın Bakan’a da bunu söylüyoruz ama bir adım atılmadı. Şu anda İller Bankası’ndan gelen para, bizim personel gideri ve diğer hizmet giderlerimizin ancak yarısını oluşturuyor. Maliye ve SSK tefeciden beter. Ama başka belediyelere gösterdikleri kolaylığı bize göstermiyorlar. Bazen araçlarımız 3 gün boyunca yakıtsız kalıyor. Biz de bu durumu vatandaşa yansıtmamak için sponsor diyebileceğimiz kişilerden destek alıyoruz. Yakıtlarımızı onlardan alıyoruz, ödeme konusunda bizi birkaç gün idare ediyorlar” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘Kentsel dönüşüm sosyal patlama yaratır’

Bakanlar Kurulu’nun ‘tam yetki’ verdiği TOKİ’nin Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde uygulamaya çalıştığı kentsel dönüşüm projesini de eleştiren Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, “Aslında kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyan, en çok isteyen belediye biziz. Ama TOKİ, acil ihtiyaç duyulan başka mahalleler varken ısrarla bu 3 mahallede proje uygulamak istiyor. Buradaki amaç, Mersin Limanı’na genişleme sahası açmak ve lojistik merkez için yer oluşturmak. Projenin içeriğine de katılmıyoruz. Siz ortak yaşamı bilmeyen, asansör kullanmayı bilmeyen, hiç apartmanda yaşamamış insanları, müstakil evlerinden koparıp 13 katlı apartmanlara taşırsanız, üstüne bir de borçlandırırsanız sosyal patlamalar yaşanır” görüşünü dile getirdi.

Akdeniz ilçesi sınırları içinde Yeni Hal, Şevket Sümer, Kiremithane mahallelerinin kentsel dönüşüme daha fazla ihtiyaç duyduğunu kaydeden Türk, “Çay Mahallesi bu mahallelerden daha mı kötü. Belki Çay Mahallesi buralardan da güzel. Ama kentsel dönüşümde bu mahallede ısrar edilmesinin altında, bu bölgenin rantının yüksekliği yatıyor” dedi.

Reklam
Reklam

‘Akdeniz Oyunları kentin bütününe yayılmalıydı’

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, değerlendirme toplantısında, gazetecilerin Akdeniz Oyunları ile ilgili sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, “Belediye olarak, ‘Akdeniz Oyunları’na verecek arsamız yoktur şeklinde bir yazı yazdınız mı” şeklindeki sorusuna Türk, şöyle yanıt verdi: “Bizden spor salonu için yer istediler ama şehir merkezinde yer istediler. Biz burada kimin evini yıkalım da spor salonu yapalım? Şehir merkezinde uygun arsa yoktur ama Tarsus’a kadar uzanan bölgede çok uygun arsalar vardı. Hatta Tırmıltepe miting alanını bedelsiz olarak, spor salonu yapılmak üzere devretmeyi önerdik. Güvenlik gerekçesiyle kabul etmediler, önce Toroslar’a sonra Yenişehir’e kaydırdılar. Bize göre Akdeniz Oyunları için yapılan tesisler şehrin dört bir yanına yayılmalıydı. Şimdi Yenişehir’e kurulan o spor salonlarına Huzurkent’te yaşayan bir insan nasıl gidecek. O tesisler Akdeniz Oyunları bittikten sonra ne olacak?”

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: