Teftişte başbakanlık müsteşarına tek yetki

ANKARA (ANKA) – Başbakanlık Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, Başbakanlık Müsteşarına ayrı ayrı verilmesi öngörülen yetki teke indirildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin "görev ve yetkilerini" düzenleyen 5 maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Önceki yönetmelikteki, Başbakan tarafından Başbakanlık Müsteşarının "ayrı ayrı yetkili kılınması" ibaresi kaldırıldı. Artık, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Başbakan'ın "yetkili kılması" halinde ve verdiği bu "tek yetki" ile Müsteşarın emri veya onayı ile Başbakan adına görev yapacak. Bu düzenleme ile teftişteki bürokrasi azaltılarak, tek yetkiye indirilmiş oldu.

Reklam
Reklam

-TEFKİŞ KURULU'NUN GÖREV VE YETKİLERİ-

15 Haziran 1993 yılında yürürlüğe giren Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun görev ve yetkilerini belirleyen 5 maddesinin kapsamı şöyle :

Bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla, kamu iktisadi teşebbüslerinde teftişin etkin bir şekilde yürütülmesi hususunda genel prensipleri tespit etmek ve personelin verimli çalışmasını teşvik edici teftiş sistemini geliştirmek. Bu kuruluşlarla, bunların iştirak ve ortaklıklarında, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında, teftiş, denetim veya bu maksatla kurulmuş olan birimlerin görev, yetki ve sorumluluklarını haiz olarak her türlü inceleme, araştırma, soruşturma ve teftiş yapmak veya yaptırmak.
Vakıflarda, derneklerde, kooperatiflerde, her seviyedeki işçi ve işveren teşekküllerinde teftiş, denetim veya bu maksatla kurulmuş olan birimlerin görev, yetki ve sorumluluklarını haiz olarak gerektiğinde her türlü inceleme, araştırma, soruşturma ve teftişi yapmak veya yaptırmak.

Başbakanlık bağlı ve ilgili kuruluşlarında her türlü inceleme, araştırma, soruşturma ve teftiş; merkez teşkilatında ise inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak.
Gerektiğinde, imtiyazlı şirketlerle, özel kuruluşları mali yönden denetlemek ve teftiş etmek."

Reklam
Reklam