"Tehdit"den mahkumiyet için "korkmak" gerekmez

ANKARA (ANKA)- Yargıtay 4. Ceza Dairesi, "Bizde silah var, gerekirse insanı vururuz" sözlerini kullandığı için 'tehdit etmek' suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu.

Yargıtay, bozma gerekçesinde, "Tehdit fiili, kişinin ruh dinginliğini bozan, iç huzurunu, bilinç ve irade özgürlüğünü ihlal eden bir olgudur. Fiilin mağdur üzerinde ciddi bir korku yaratabilmesi açısından sonuç almaya objektif olarak elverişli, yeterli ve uygun olması gerekir. Ayrıca tehdidin somut olayda muhatap üzerinde etkili olması şart değildir. Bu nedenle mağdurun korkup korkmadığının araştırılması gerekmez" dedi.

Reklam
Reklam

Balıkesir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay, "tehdit" suçunun nasıl oluşacağına da ışık tuttu. Yaşanan kavga sırasında sanığın, mağdura yönelik olarak kullandığı "Bizde silah var. Gerekirse insanı vururuz" sözünün "tehdit" suçunu oluşturmaya yeterli olduğuna karar veren Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin emsal kararında şöyle denildi:

"Tehdit fiili, kişinin ruh dinginliğini bozan, iç huzurunu, bilinç ve irade özgürlüğünü ihlal eden bir olgudur. Fiilin mağdur üzerinde ciddi bir korku yaratabilmesi açısından sonuç almaya objektif olarak elverişli, yeterli ve uygun olması gerekir. Ayrıca tehdidin somut olayda muhatap üzerinde etkili olması şart değildir. Bu nedenle mağdurun korkup korkmadığının araştırılması gerekmez. Tehdit suçunun manevi öğesi genel kasttan ibaret olup suçun yasal tanımındaki unsurlarının bilerek ve istenerek işlenmesini ifade eder. Olayda tasarlamanın varlığı aranmadığı gibi, saikin de önemi yoktur.

-"ÖFKE, SUÇ KASTINI ORTADAN KALDIRMAZ"-
Kavga ve tartışma sırasında haksız bir fiilin kendisinde husule getirdiği şiddetli öfke ve elemin (gazabın) failin iradesini etkileyen bir etken olarak kusur yeteneğinde meydana getirdiği azalma nedeniyle koşulları varsa ancak yasal indirim nedeni olarak kabul edilebilir ise de, önceden ilke boyutunda kastı kaldıran ve suçun oluşumunu engelleyen bir husus olarak kabulü mümkün değildir. Somut olayda sanığın katılanı ‘Bizde silah var, gerekirse insanı vururuz' biçimindeki sözlerle tehdit ettiğinin kabul edilmesi karşısında, öfkenin suç kastını kaldıramayacağı, tehdit suçunda, tasarlama öğesinin bulunmadığı, ayrıca tehditin objektif olarak korku yaratacak nitelikte bulunması, nedenleriyle tehdit suçunun oluştuğu gözetilerek; 5237 Sayılı Yasanın 7/2,5252 Sayılı Yasanın 9/3. madde ve fıkraları uyarınca 765 ve 5237 sayılı TCY .larının ilgili hükümlerinin karşılaştırılıp sanık yararına olan yasa hükümleri saptanarak sonucuna göre hüküm kurulması zorunluluğuna uyulmaması, bozmayı gerektirmiş."

Reklam
Reklam