Tehlike bölgesindeki 51 konut boşaltılıyor

BATMAN (İHA) - Batman'da 3 Mayıs 2004 tarihinde Şirinevler Mahallesi Toptancılar Sitesi'nde gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamanın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, tehlikenin sürmesi nedeniyle bölgedeki 51 konutun boşaltılmasına karar verildi. Öte yandan kira karşılığı boşaltmaya tepki gösteren konut sahipleri, bölgedeki tüm evlerin istimlak edilmesi şartıyla evlerinden çıkacaklarını bildirdiler.

Başbakanlık tarafından oluşturulan komisyonun boşaltma emri vermesi üzerine harekete geçen Batman Belediyesi, tespit edilen konutları tek tek gezerek tebligatı sahiplerine bildirdi. Alınan karara göre, konut sahiplerinin taşınmalarına yardımcı olmak amacıyla, 1 yıl süresince konut sahiplerine aylık 150'şer milyon lira kira parası ödenmesi uygun görüldü. Konut sahipleri, kira karşılığı evlerini kesinlikle boşaltmayacaklarını belirterek, tehlikenin devam ettiği bölgedeki tüm evlerin istimlak edilmesini talep ettiler. Kira karşılığı boşaltmaya tepki gösteren mahalle sakinlerinden Enver Babil, istimlak şartıyla evlerinden çıkacaklarını kaydederek, "Kesinlikle çıkmayacağız. Ya evimizi satın alacaklar ya da evimizi terk etmeyiz. 1-2 milyara bizi kandıramazlar. Tüm mahalle çıksa da ben çıkmam. Kimseyi kandırmasınlar, ya evlerimizi istimlak etsinler ya da çıkmıyoruz" diye konuştu. Necmettin İbin isimli mahalle sakini ise, 2 katlı evinde 4 ailenin yaşadığını söyleyerek, "Tek bir daire için sadece kira yardımında bulunacaklar. Bu kira miktarıyla nasıl evimizi boşaltalım, nereye gideceğiz? Bu çözüm değil" şeklinde karara tepki gösterdi.

Reklam
Reklam

Patlama bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Başbakanlık tarafından kurulan komisyon kararıyla harekete geçen Belediye Başkan Vekili Nuran Tezdiğ, konut sahiplerine verilen tebligatta, patlama riskinin devam etmesinden dolayı, bölgede 2. bir değerlendirmeye kadar işyerlerinin hizmete ve konutların iskana açılmamasının gerekli görüldüğünü duyurdu. Başkan Vekili Tezdiğ imzalı tebligatta şunlar ifade edildi:

"Karar gereğince, tahliye edilmesi gereken bölgede Batman Belediye Başkanlığı'nca yapılan çalışma sonucunda, tahliye edilecek 51 konutun bulunduğu tespit edilmiştir. Söz konusu konutların ivedi olarak tahliyelerinin sağlanması gerekir. Ayrıca bu konutlarda oturanlardan, kiracı olmayıp konut sahibi durumunda bulunanlara 1 yıl süre ile aylık 150'şer milyon lira kira yardımı yapılacaktır. Mevcut 51 konutta 36 konut sahibi tespit edilmiş olup, 21 konut sahibinin sosyal güvencelerinin olmaması nedeniyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kira yardımı yapılacak; sosyal güvencesi olduğu için vakıf tarafından kira yardımı yapılamayan ve listede belirtilen 15 kişinin kira yardımları da Belediye Başkanlığı'nca karşılanacaktır."

Reklam
Reklam

Bu arada Toptancılar Sitesi 2. Başkanı Hüseyin Kara, meydana gelen patlama sonrasında yeterli güvenliğin sağlanamaması nedeniyle siteye hırsızların dadandığını, aldıkları malları piyasada çok ucuza sattığını ve bu nedenle mahalle sakinlerinin evlerini terk etmeye yanaşmadıklarını iddia etti.