Tehlike çanları çalıyor "kriz söylemleri arttı"

Yurtdışında özellikle de ABD'de bir türlü sular durulmuyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan mortgage krizinin etkileri silinmeden, ABD'de şimdi de şirketlerin bilanço krizleri baş gösteriyor.

Bilançolardan ilki geldi ve Citigroup tarihinin en büyük zararını açıkladı. Dünyanın en büyük bankacılık gruplarından Citigroup, merakla beklenen dördüncü çeyrek bilançosunu açıkladı. Yazın yaşanan mortgage krizinin etkilerini üzerinden atamayan Citigroup, 2007 yılında toplam 18 milyar dolar zarar etti. Banka böylece 196 yıllık tarihinin en kötü yılını geride bırakmış oldu.

Reklam
Reklam

ABD'nin en büyük bankacılık kuruluşu olan Citigroup, yılın son çeyreğinde ise 9.83 milyar dolar zarar yazdı. Banka, geçen sene aynı dönemde 5.1 milyar dolar kar etmişti.

DIŞARIDAN SERMAYE BULDU

Citigroup'tan bugün yapılan açıklamada, ayrıca 4 bin 200 kişinin işine son verileceği duyuruldu. Wall street Journal'da yayınlanan haberde ise bankanın 20 bin kişiyi işten çıkaracağı belirtilmişti.

Öte yandan Citigroup, mali yapısındaki kan kaybını durdurabilmek için dışarıdan sermaye enjekte edecek. Banka 14.5 milyar dolarlık yeni sermaye bulurken, bunun yarısını Singapur devlet fonu sağlayacak. Kalan bölümü ise Suudi Kral Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz, önceki CEO'su Sanford Weill, Kuveyt hükümeti ve hisse satışından karşılanacak.

Citigroup CEO'su Vikram Pandit, sonuçlara ilişkin yaptığı açıklamada, "kabul edilemez bir durum" ifadesini kullandı. Bankanın başına önceki CEO Prince'ın yerine geçen Pandit, gereken önlemleri alacaklarını açıkladı.

Citigroup'un piyasa değeri mortgage krizi patlak verdiğinden bu yana 127 milyar dolar gerilerken, bu kriz Citigroup'un CEO'su Charles Prince'i de götürmüştü.

Reklam
Reklam

EN KRİTİK ÜÇ GÜN

2008 yılına son yıllarda hiç olmadığı kadar kötü bir başlangıç yapan piyasalar, yazın yaşanan ve sorunlu mortgage kredilerinden kaynaklanan krizin artçı sarsıntılarına teslim olmuş durumda. Finansal tarafta başlayan krizin reel sektöre de sıçraması, tüketici harcamaları ve konut satışlarındaki düşüşler ve resesyon seslerinin giderek yükselmesi piyasalarda önemli bir rahatsızlık yaratıyor.

Yatırımcıların tedirgin olduğu diğer önemli bir konu da dev finansal kurumların bilançoları. Yaşanan mortagage krizinin en çok finans sektörünü vurması ve dünya para piyasalarına yön veren kurumların üçüncü çeyrekteki çok kötü performansı, dördüncü çeyrek öncesinde piyasalar için tam kabus sanaryosu oldu. Bu hafta açıklanmaya başlayacak bilançolarda zarar hanelerinin büyümesi durumunda, piyasalar da yeni düşüş dalgaları ile karşı karşıya kalabilir.

Piyasalar için bugün, yarın ve perşembe günü, açıklanacak veriler açısından son derece önemli. Bugün ABD'de tüketici harcamaları ve üretici enflasyonu açıklanacak. Özellikle tüketici harcamaları, ABD ekonomisinin canlılığını göstermesi açısından son derece önemli.

Reklam
Reklam

Citigroup ise merakla beklenen açıklamayı yaptı ve dördüncü çeyrekte 9.83 milyar dolar zarar ettiğini duyurdu.

PİYASALARDA GELİŞMELER, BEKLENTİLER

Dün yüzde 2,14 düşen İMKB-100 Endeksi'nin sene başından bu güne kadarki kaybı yüzde 9,29'a ulaştı. Diğer yandan USD-TRY gün içinde 1.1500 seviyesinin altında seyrederken, akşam üstü Amerikan piyasalarının kötü açılması ile günü 1.1500'nin üzerinde kapattı. Gösterge bono faizi ise değişim ihalesi ile gelen ek arza rağmen yüzde 16,20 seviyelerinde tutundu.

ABD hisse senetleri piyasalarının dün keskin bir şekilde gerilediği görülüyor. Keza bu sabah itibariyle Japon Nikkei endeksi de yüzde 3'ün üzerinde kayıp gösteriyor. Gün içinde Amerikan mali sektör şirketlerinin karlarına ve tüketici enflasyonuna odaklanacak yerel piyasaların genel anlamda yurtdışındaki satış baskısını yansıtmasını bekliyoruz. Sabah itibariyle 1.1550 civarında işlem göre USD-TRY kurunun günün ilerleyen saatlerinde tekrar 1.1500'lere gerilemesi mümkün görünüyor, fakat yurtdışı hisse senetlerindeki yüksek kayıpların bu seviyelere inişi geciktirebileceği düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisinden dolayı gösterge bono faizinin önemli bir değişiklik göstermesi beklenmiyor.

Hisse senetleri piyasası ise satıcılı seyrini devam ettirecek gibi gözüküyor. Dün, satış baskısının etkisinde olan endeks günü yüzde 2,1 gerileyerek kapattı. 50,192-51,534 bandında hareket eden IMKB-100 Endeksi, özellikle mali sektördeki satışlarla 50,500 desteğinde tutunamayarak günü 50,377 seviyesinden kapattı. Piyasa yorumcuları, kısa vadede 49,200'ün yeni destek seviyesi olduğunu belirtiyor. 53,300 ilk önemli direnç seviyesi olarak işlev olarak öne çıkıyor.