Tehlikeli madde taşımacılığına yeni düzen

Ankara - Ulaştırma Bakanlığının, karayollarında tehlikeli madde taşınmasına ilişkin pek çok yenilik getiren yönetmeliği yıl sonuna kadar yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğe göre, karayollarında yetki belgesi alınmadan tehlikeli madde ve atık taşımacılığı yapılamayacak. Tehlikeli madde taşıyan sürücüler de mesleki
yeterlik belgesi alacaklar. Tehlikeli madde taşıyıcıları, insan sağlığına ve çevreye verilecek zararın önlenmesi amacıyla daha güvenli karayolunu kullanacak.

Tehlikeli madde yüklü birden fazla römork veya yarı römorklar, birbiri arkasına takılarak kullanılmayacak.Tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılacak
araçlar sızdırmazlık testinden geçirilecek.

Reklam
Reklam

Yönetmelik, tehlikeli madde taşıyan araçların boğaz köprülerinden geçişleri konusunda da yeni düzenlemeler getiriyor.Patlayıcı ve radyoaktif madde taşıyanlar hariç, tehlike sınıfına giren her türlü madde yüklü taşıtların boğaz köprülerinden geçişleri saat 01.00'den sonra, her türlü güvenlik önlemleri alınarak, tehlikeli madde yüklü taşıtların yoğunluğuna göre, taşıtların güvenlik mesafesi içerisinde toplu veya bireysel geçişleri en az 2 güvenlik danışmanının sorumluluğunda yapılacak.
Patlayıcı madde ve radyoaktif madde taşıyanların boğaz köprülerinden geçişleri, trafik yükünün hafiflediği ve diğer tehlikeli madde yüklü taşıtların
geçişleri sağlandıktan sonra, sürücülerin alkol muayenesi ile diğer her türlü güvenlik önlemleri alınarak, bir önceki taşıtın köprü geçişi tamamlandıktan sonra
en az 1 güvenlik danışmanı sorumluluğunda gerçekleştirilecek.

Boğaz köprülerinden geçişlerine izin verilen patlayıcı ve radyoaktif maddeler hariç tehlikeli madde sınıfına giren diğer tehlikeli madde yüklü taşıtların yoğunluk durumuna göre en fazla 10 taşıtın toplu halde güvenlik mesafesi içerisinde geçişlerine izin verilecek.

Reklam
Reklam

Taslağa göre, patlayıcı madde ve radyoaktif madde taşıyanlar ile sıkıştırılmış gaz yüklü taşıtlar, gidecekleri güzergahı belirleyerek, uzunluğu 200 metreden fazla olan tünel bulunan karayolu güzergahını kullanamayacak.

Tünel bulunan güzergahlardan geçişlere, saat 01.00'den sonra, başka alternatif güzergah bulunmayan hallerde veya karayolunun coğrafi şartlarının ağırlaşarak tehlikeli bir durum arz etmesi halinde güvenlik danışmanı ve trafik polisi nezaretinde izin verilecek.